Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Karriär
Publicerad
Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.

Viktor Svensson är vd och koncernchef för Rejlers, ett teknikkonsultbolag med cirka 2 500 anställda. Blott 45 år gammal är han redan en veteran inom branschen och går nu i spetsen för en så kallad förändringsresa, mot modernisering och ökad lönsamhet.

”Svårt, men görbart. Jag älskar att få gå in i verksamheter som kan förbättras rejält”, säger Viktor Svensson som med stöd av resultaträkningen bedömer att han efter tre år på vd-stolen nått ungefär halvvägs till sina mål.

Han växte upp i Bjärred, en förortsidyll strax utanför Lund. Mamma lärare, pappa tjänsteman på bank.

Som nybakad civilekonom från Blekinge Tekniska Högskola var Viktor Svensson en smula vilsen, men fastnade för en annons i Finanstidningen: Den Stenbeck-ägda publikationen sökte börsreporter.

”Jag har alltid gillat börsen och att skriva, så jag sökte. Blev kallad till intervju och satt tokspänd på tåget upp till Stockholm. Väl på plats vek chefredaktören Jon Åsberg upp börslistan, blundade och satte fingret på ett av bolagen: Vem är styrelseordförande? Det var ett test. Och jag svarade rätt, fanatiskt börsintresserad som jag var.”

Behöver man tillägga att Viktor Svensson fick jobbet?

Han fortsätter:
”Dag tre blev jag utskickad till en presskonferens hos Ericsson, och hamnade på tu man hand med vd:n Sven-Christer Nilsson i ett rum. En utomjordisk känsla. Jag menar, där satt lilla jag från Bjärred med mitt anteckningsblock inför en figur på den nivån. Och hade samtidigt makten, på något sätt: Jag såg hur han blev röd om halsen av lätt nervositet. Tiden på Finanstidningen avdramatiserade det här med hierarkier. Det blev så tydligt hur lika vi människor är, oavsett vilken titel vi har.”

Efter fem år var Stenbeck-direktörernas tålamod med Finanstidningens obefintliga lönsamhet slut. Tidningen lades ner och Viktor Svensson blev arbetslös. En ”traumatisk” upplevelse och inledningen till en ny jobbsökarprocess, som avbröts när Ångpanneföreningens vd Jonas Wiström oväntat ringde upp.

”Ett av de tråkigare börsbolagen, tyckte jag väl då. Likväl träffade jag Jonas, som jag intervjuat vid ett antal tillfällen under åren på tidningen, över en lunch. Sedan blev det 15 år på bolaget för min del, i tandempar med honom.”

Under de första tio åren på företaget, som sedermera bytte namn till ÅF och därefter AFRY, var Viktor Svensson kommunikationschef. Bland det första han gjorde i den rollen var att låta bolaget sponsra OS-sändningarna i SVT. Kostnad fem miljoner kronor, nästan en tredjedel av årsvinsten.

”Men det fick en ganska häftig effekt”, säger Viktor Svensson som kom att sätta stark prägel på det snart inte längre så anonyma ingenjörsföretaget. Hans oväntade rekryteringar av Susanna Kallur, Nyamko Sabuni och Alice Bah Kuhnke gav eko vida omkring, samtidigt som Viktor Svenssons ansvarsområden blev fler: hr, investerarrelationer, fastigheterna, it … Som ledare för förändringsarbetet kom han att kallas ”kultur-minister”.

”Jag tror jag har det i mig, ledarskapet. Det känns naturligt och sedan har jag haft turen att få ha väldigt bra mentorer. Men visst var det ovant och förenat med en hel del prestationsångest från början, ingen tvekan om det. Till yngre chefer vill jag säga att det tack och lov avtar med tiden …”

Viktor Svensson krönte sin karriär på ÅF med att byta spår, övergå till att bli försäljningschef och slutligen en av fyra divisionschefer i bolagets yttersta ledning.

”Efter att ha suttit i koncernledningen sedan jag var 27, insåg jag förstås att affärerna är viktigast av allt. Så det är klart att jag ville ut och testa. Jag var också rätt tömd på idéer vad gäller varumärket, det var dags för någon annan att ta över.”

Hur ser du på framtiden?
”Vad gäller teknikkonsultbranschen vill jag påstå att den aldrig har varit mer rätt i tiden. Klimatkrisen, digitaliseringen och urbaniseringen överskuggar det mesta, och det står klart att det är ingenjörer som ska fixa många av de problem som världen står inför.”

3 karriärtips från Viktor Svensson

1. Ha en chef som vill att du ska lyckas. Ett sådant stöd är ovärderligt.

2. Prioritera stenhårt. Det går inte att ha 25 eller 15 prioriteringar på veckoagendan, då blir det bara halvdant. Nöj dig med tre, fyra viktiga grejor, resten får man antingen låta vara eller be om hjälp med. Våga välja.

3. Omge dig med glada, snälla – inte dumsnälla – människor. Det måste finnas ett skratt på jobbet. Den som har roligast vinner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden