Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

Konflikthantering
Text: Maria Gerlofson
Publicerad
Två män i samtal.

Vad fick dig att skriva boken?
”Jag har haft kurser i kommunikation i över 30 år och min erfarenhet är att de flesta chefer samtalar för lite med sina medarbetare. Jag vill ge verktyg till chefer att snabbt kunna förbereda sig för olika typer av samtal. Ledarskap handlar om att hålla samtalet igång, det är ett smörjmedel för organisationen. Chefer som samtalar med sina medarbetare blir bättre ledare.”

Vilken typ av samtal tycker flest chefer är svårast?

”De som griper in i medarbetares privata sfär våndas de flesta inför, som exempelvis missbruk, dålig lukt, kränkningar och mobbning. De flesta tycker också att det är svårt att sätta regler för vett och etikett, kulturkrockar och kärlek på jobbet.”

Vilket misstag är vanligast när vi ska samtala med medarbetare?

”Det är att undvika samtalet och tro att det ska bli bättre av sig själv eller att lägga över det på hr. Ett annat vanligt misstag är att gå som katten kring het gröt, inte vara tydlig och inte ha ett tydligt mål.”

Vad är viktigast att tänka på i svåra samtal?

”Att försöka göra allt du kan för att skapa tillit och förtroende. Det skapar du genom att ofta ha samtal och att lyssna och fråga i stället för att värdera. Uppmuntra, bekräfta och spegla din medarbetare i samtalet.”

Vad är viktigast att träna på som chef som har många samtal?

”Att faktiskt ha dem även om det är svårt och du är osäker. Riktigt misslyckade samtal är bara de som aldrig genomförs. Planera alltid ett tydligt budskap, hur du ska börja och vad som kan hända. Då har du något att hålla dig till. Det är också viktigt att reflektera efter varje samtal.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden