Två män i samtal.

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

Vad fick dig att skriva boken?
”Jag har haft kurser i kommunikation i över 30 år och min erfarenhet är att de flesta chefer samtalar för lite med sina medarbetare. Jag vill ge verktyg till chefer att snabbt kunna förbereda sig för olika typer av samtal. Ledarskap handlar om att hålla samtalet igång, det är ett smörjmedel för organisationen. Chefer som samtalar med sina medarbetare blir bättre ledare.”

Vilken typ av samtal tycker flest chefer är svårast?

”De som griper in i medarbetares privata sfär våndas de flesta inför, som exempelvis missbruk, dålig lukt, kränkningar och mobbning. De flesta tycker också att det är svårt att sätta regler för vett och etikett, kulturkrockar och kärlek på jobbet.”

10 tecken på missbruk.

Läs också: 10 tecken på missbruk

Vilket misstag är vanligast när vi ska samtala med medarbetare?

”Det är att undvika samtalet och tro att det ska bli bättre av sig själv eller att lägga över det på hr. Ett annat vanligt misstag är att gå som katten kring het gröt, inte vara tydlig och inte ha ett tydligt mål.”

Vad är viktigast att tänka på i svåra samtal?

”Att försöka göra allt du kan för att skapa tillit och förtroende. Det skapar du genom att ofta ha samtal och att lyssna och fråga i stället för att värdera. Uppmuntra, bekräfta och spegla din medarbetare i samtalet.”

Vad är viktigast att träna på som chef som har många samtal?

”Att faktiskt ha dem även om det är svårt och du är osäker. Riktigt misslyckade samtal är bara de som aldrig genomförs. Planera alltid ett tydligt budskap, hur du ska börja och vad som kan hända. Då har du något att hålla dig till. Det är också viktigt att reflektera efter varje samtal.”

featured

Läs också: Guide: Så stöttar du utmattade medarbetare

marknadsbit-svarasamtal_oversikt
Webbinarium 9 feb & 4 maj

Bli av med stress inför jobbiga samtal

Seminariet för dig som vill vända potentiella konflikter till konstruktiva konversationer. Ledarskapsexperten Anna Lundwall leder övningar, scenarion och rollspel.verktygen för att ta tag i de jobbiga samtalen du helst sluppit.

Relaterade artiklar

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.
Konflikthantering

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.

Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.