”Vi har en fat cat-kultur. Hur förändra den?”

Chefs expert i digitalisering och förändring är Carin Forsling. En digital strateg på Boston Consulting Group som aldrig missar affärerna och ledarskapet i förändringsarbetet.

Bolaget har gått bra i många år. Det har skapat en fat-cat-kultur. Hur ändrar vi på den?

Svar: Det du beskriver är en ganska vanlig situation. Många har svårt att verkligen inse de möjligheter och hot som det digitala skapar. Ett sätt att bryta detta är att skapa ett team av nytänkande och innovativa människor från olika delar av verksamheten. Inkludera gärna data scentists och mjukvaruutvecklare från IT-sidan.

 

Vad kan dom göra?

Svar: Jag skulle ge dom i uppgift att ta fram en handfull disruptiva ideer kring hur dom skulle utmana er befintliga affärsmodell/produktportfölj om dom var en digital start-up utan bagage.

Och vad skulle det kunna ge?

Svar: Resultatet kan ni använda för att skaka om och peka på faran med att vara en fat-cat för länge. Kanske kan någon av ideerna visa sig vara så pass bärande att den går att affärsutveckla vidare?

Relaterade artiklar

Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.