veronica
Veronica Rörsgård. Foto: Richard Silver.

Veronica Rörsgård, executive VP hr & it, Skanska, är Årets hr-chef 2016

Vilka speciella utmaningar innebär hr i en organisation som Skanska?

”På en stor organisation som Skanska är det en utmaning att nå igenom våra många chefslager och ut till människor med olika kulturer och i olika roller.”

”Vi finns i många länder och vi består av både tjänstemän och arbetare.”

Du har varit drivande för att få upp frågor kring mångfald på agendan. Varför är det så viktigt?

chefgalanbraChefgalan ägde rum 9 mars 2016 i Stockholm. Läs mer om Chefgalan och juryns arbete här.

Priset Årets hr-chef presenteras av Workday.

”Workday”

”Mattias

Mattias Bolander, Nordenchef, Workday.

”Hr affärskritiskt verktyg”

Vad vinner företagen på att flytta fram hr-chefens positioner?

”Svenska företag har i dag stora krav på sig att anpassa sig efter den förändrade marknaden. Aldrig har det varit viktigare att rekrytera, behålla och utveckla medarbetarna och stärka företagets konkurrenskraft. Hr får inte stanna vid att vara ett administrativt stöd. Rätt använd är hr-funktionen ett affärskritiskt verktyg som avgör hur framgångsrik verksamheten blir.”

”Jag jobbar mycket med mångfaldsarbete och inkluderingen av minoriteter och olika kulturer. Det är viktigt ur ett värderingsperspektiv, alla människor ska komma till sin rätt och få möjlighet att vara den de är. Men också ur ett affärsperspektiv. Det gynnar innovation, möjligheten att hitta nya lösningar och förståelsen för våra kunder som ju representerar en mångfald av kulturer.”

Hur fick du upp hr som ett av företagets fokusområden?

”Jag har tillbringat oerhört mycket tid ute i organisationen, varit med på ledningsgruppsmöten och satt mig in i affären väldigt väl. Det har hjälpt mig när jag kopplat hr och ledarskapsfrågor till de olika affärsverksamheterna, vår konkurrenskraft och till kund.”

”Min kunskap om affären skapar förtroende och gör att folk lyssnar på vad jag har att säga. Det kan man säga är en grundstrategi. Jag har också jobbat mycket mot koncernledningen och beskrivit vilka effekter vi vill uppnå med hr-arbetet.”

Veronica Rörsgård

Gör: Executive VP hr & it, Skanska.

Ålder: 42.

Motiveringen: ”Genom stor närvaro, affärsorientering och helhetsperspektiv
har denna chef tagit hr till en central roll i en stor, internationell organisation. Förutom konsttricket att ta hr-funktionen till kärnan i koncernens affärer har chefen även med stort engagemang bidragit till integrationsarbetet i samhället.” 

De var också nominerade till Årets hr-chef: Tobias Frohm, hr-direktör, Systembolaget och Lena Hadad, hr-direktör, Akademiska sjukhuset Uppsala (f d hr-chef Botkyrka kommun).

Se intervju med Veronica Rörsgård:

Relaterade artiklar

chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
jancarlzon-2
Evenemang

Jan Carlzon, tidigare vd, SAS, får Chefgalans Stora hederspris 2016

Kärleksfullt ledarskap + medarbetare som mår bra. Receptet låter enkelt, men när Jan Carlzon skrev sin bok för 30 år sedan var det banbrytande. I dag är Riv Pyramiderna en bibel för många chefer. På Chefgalan den 9 mars 2016 belönades han med Stora hederspriset.
annawikland
Evenemang

Anna Wikland, affärsområdeschef Google, är Årets framtidschef 2016

Från svaga siffror till bäst i klassen. På kort tid skapade Anna Wikland Nordens vassaste team. Nu höjer hon blicken och blir chef över Google Sverige. På Chefgalan 9 mars utnämndes hon till Årets framtidschef 2016.
torbjorn
Evenemang

Torbjörn Eriksson, vd och grundare, Tenant & Partner, är Årets hälsofrämjande chef 2016

Torbjörn Eriksson satsade på att bygga en organisation som skapar vilja till hälsa. Mentalt och fysiskt är lika viktigt. Numera drivs mycket av hälsoarbetet på medarbetarnas eget initiativ. På Chefgalan 9 mars utsågs han till Årets hälsofrämjande chef 2016.
ida
Evenemang

Ida Karlberg Gidlund, vd, Teach for Sweden, är Årets ledarutvecklare 2016

Ida Karlberg Gidlunds mission är tydlig: En bra lärarutbildning ger skickliga lärare. Skickliga lärare hjälper fler elever. När 13 000 niondeklassare saknar betyg finns inga genvägar. Alla ska med. På Chefgalan den 9 mars utsågs hon till Årets ledarutvecklare 2016.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
chefgalan_vinnare
Evenemang

Här är vinnarna på Chefgalan 2015

Här är alla vinnarna på Chefgalan. Följ rapporteringen i efterhand, läs intervjuer och se filmer med Sveriges bästa chefer.