Veckans trendspaning: Lattemammornas revival och arbetsplatsens nya rum

Vad händer med förflyttningen av rum när arbete och liv bedrivs på samma köksbord?, undrar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson.

Arbetsmiljö
Publicerad
Nappflaska och latte i take away-mugg, i bakgrunden kontor

Visst minns ni lattemamman? Den moderna storstadsmamman som med en kaffe latte i ena handen och barnvagnen i den andra världsvant intog stadens gator, shoppade med sina väninnor och fikade så ofta att kaféerna var tvungna att börja ha mikrovågsugnar till barnmaten.

Fenomenet blev snabbt omtvistat, och begreppet lika ofta en hånfull beskrivning av kvinnor som hade för mycket pengar och brydde sig mer om sig själv än sina barn.

Lattemamman representerade föräldraskapet som livsstil och hon gjorde det fullt synligt för alla. Moderskapet – för några ”lattepappor” nämndes sällan – flyttades från hemmet ut i offentligheten och tog plötsligt plats i parker, på kaféer och gator. När gränserna mellan offentligt och privat suddades ut intogs också nya rum.

Och nu syns tecken på att föräldraskapet är på väg att inta nya – olika – rum.

  1. Barnrum på kontoren. I en krönika här i Chef skriver vd:n Ola Lowden: ”Om din inställning alltid är att ‘självklart har jag en bebis med mig, var är DIN bebis?’ så är det du som sätter normen” och berättar hur han tar med sig sitt barn in i arbetsplatsens rum, och vad som händer. Lowden har även bytt ut det för startups så vanliga pingisbordet mot ett barnrum, där medarbetarnas barn kan vara under möten. Man ska inte behöva välja mellan karriär och barn, menar Lowden.

I och med corona har även en annan typ av rumsförflyttning skett, om än en mer ofrivillig sådan.

  1. När köksbordet blir skrivbord och arbetsplats blir hemma. Man brukar tala om gränserna mellan privatliv och jobb metaforiskt. Men nu har de för många av oss faktiskt blivit bokstavliga: Vi torkar bort frukostens brödsmulor från bordet och ställer dit vår laptop, redo för nästa zoom-möte. Köksbordet har blivit arbetsplats, och fritid och arbete bedrivs på exakt samma yta. I videomötena syns våra hem och ibland även våra familjemedlemmar, och kollegor och familj blandas plötsligt ihop på ett helt nytt sätt.

Vad betyder det här för framtiden? Vi vet att gränserna mellan arbete och privatliv är viktiga för att vi inte ska jobba för mycket. Men om vi utgår från att de flytande gränserna tillhör ”det nya normala” och kommer bestå: finns det då också vinster?

  1. Positiva effekter av att blanda privatliv och arbete. I en artikel i Forbes beskrivs en finsk studie om relationen till mobiltelefonen efter arbetstid, där man fann att samtal med chefen om balansen var en viktig faktor för en positiv känsla. De exemplifierar med företag med anställda från många olika tidszoner, där det är helt omöjligt att ha en 9-5-arbetsdag. Sådana arbeten lockar vad Nancy Rothbard, professor på The Wharton School, kallar ”integrators”, det vill säga människor som inte ser något negativt med att blanda jobb och arbete utan gärna jobbar från mobilen när det behövs. Detta till skillnad från ”segmentors”, för vilka det är viktigt med klara gränser mellan professionellt och privat liv. Chefens uppgift blir att stämma av med sina medarbetare kring vad flexibilitet är för just dem.

Ingen av oss vill ha det som nu, med ett påtvingat hemarbete på grund av en av de värsta katastroferna i modern tid. Men kanske har vi i hemmajobbandets tid åtminstone fått en större förståelse för att någon brygger kaffe i bakgrunden och att barnen kommer hem från skolan till och med hos vd:n. När privatliv och arbetsliv plötsligt kolliderade med en smäll under coronavåren har det också blivit påtagligt att man inte har två liv utan ett och att det måste gå att förena, men på olika sätt hos olika människor. Arbetet och familjen har under en tid tvingats existera i samma rum, och med mobilen kan vi jobba var som helst – kanske till och med med en latte i ena handen och en barnvagn i den andra.

Bonustrend: Nya perspektiv

Som chef är det viktigt att ständigt ta in nya perspektiv. Paret Sona och Vai sitter i karantän i Singapore, tröttnade på sin egen utsikt och startade Window Swap: en sajt där du kan titta ut genom fönstret hos människor runt hela världen. Sona och Vai har bett människor filma sin utsikt, så vi alla kan se. I dag har jag sett en soluppgång i Moskva, lyssnat på fågelsång i en trädgård i East Tennessee och studerat otroligt höga höghus i Buenos Aires. Och världen känns plötsligt lite närmare än nyss.

Ett fönster i Velikiy Novgorod, Ryssland.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden