Veckans trendspaning: Lattemammornas revival och arbetsplatsens nya rum

Vad händer med förflyttningen av rum när arbete och liv bedrivs på samma köksbord?, undrar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson.

Arbetsmiljö
Publicerad
Nappflaska och latte i take away-mugg, i bakgrunden kontor

Visst minns ni lattemamman? Den moderna storstadsmamman som med en kaffe latte i ena handen och barnvagnen i den andra världsvant intog stadens gator, shoppade med sina väninnor och fikade så ofta att kaféerna var tvungna att börja ha mikrovågsugnar till barnmaten.

Fenomenet blev snabbt omtvistat, och begreppet lika ofta en hånfull beskrivning av kvinnor som hade för mycket pengar och brydde sig mer om sig själv än sina barn.

Lattemamman representerade föräldraskapet som livsstil och hon gjorde det fullt synligt för alla. Moderskapet – för några ”lattepappor” nämndes sällan – flyttades från hemmet ut i offentligheten och tog plötsligt plats i parker, på kaféer och gator. När gränserna mellan offentligt och privat suddades ut intogs också nya rum.

Och nu syns tecken på att föräldraskapet är på väg att inta nya – olika – rum.

I och med corona har även en annan typ av rumsförflyttning skett, om än en mer ofrivillig sådan.

Vad betyder det här för framtiden? Vi vet att gränserna mellan arbete och privatliv är viktiga för att vi inte ska jobba för mycket. Men om vi utgår från att de flytande gränserna tillhör ”det nya normala” och kommer bestå: finns det då också vinster?

Ingen av oss vill ha det som nu, med ett påtvingat hemarbete på grund av en av de värsta katastroferna i modern tid. Men kanske har vi i hemmajobbandets tid åtminstone fått en större förståelse för att någon brygger kaffe i bakgrunden och att barnen kommer hem från skolan till och med hos vd:n. När privatliv och arbetsliv plötsligt kolliderade med en smäll under coronavåren har det också blivit påtagligt att man inte har två liv utan ett och att det måste gå att förena, men på olika sätt hos olika människor. Arbetet och familjen har under en tid tvingats existera i samma rum, och med mobilen kan vi jobba var som helst – kanske till och med med en latte i ena handen och en barnvagn i den andra.

Bonustrend: Nya perspektiv

Som chef är det viktigt att ständigt ta in nya perspektiv. Paret Sona och Vai sitter i karantän i Singapore, tröttnade på sin egen utsikt och startade Window Swap: en sajt där du kan titta ut genom fönstret hos människor runt hela världen. Sona och Vai har bett människor filma sin utsikt, så vi alla kan se. I dag har jag sett en soluppgång i Moskva, lyssnat på fågelsång i en trädgård i East Tennessee och studerat otroligt höga höghus i Buenos Aires. Och världen känns plötsligt lite närmare än nyss.

Ett fönster i Velikiy Novgorod, Ryssland.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden