Varuhuset Walmart rekryterar med VR-teknik

Varuhuset befordrar med VR-teknik

Den amerikanska butikskedjan Walmart har börjat använda virtual reality-teknik för att avgöra vilka anställda som passar bäst för ledarrollen.

Walmart är USA:s största privata arbetsgivare, med svindlande en och en halv miljon anställda och 4600 butiker. Företaget har nu börjat leta nya potentiella butikschefer med hjälp av ett särskilt VR-headset och tillhörande programvara, båda utvecklade av det kaliforniska utbildningsföretaget Strivr.

Idén bakom rekryteringsprogrammet är att se hur de anställda reagerar i en utmanande situation – presenterad i verklighetstrogen virtual reality. Hur de anställda prioriterar bland uppgifterna de ställs inför i VR-programmet blir tydligt på ett sätt som inte hade visat sig i en traditionell intervju, rapporterar sajten Fastcompany.

robot-8

Läs också: Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Såhär långt har 10 000 av jätteföretagets anställda genomgått VR-utvärderingen, som syftar till att identifiera högpresterande anställda. Walmart hoppas på att genom att ge anställda utökat mandat kring beslutsfattande kunna skära ner antalet mellanchefer och teamledare per butik.

Men än så länge behöver ingen Walmart-anställd behöva oroa sig över att förlora arbetet efter att ha misslyckats med sitt VR-test. Företaget understryker att tekniken bara används som en faktor bland flera i en urvalsprocess, inte för att hitta och straffa underpresterare.

robotar

Läs också: Testa dig: Kommer robotar ta över ditt jobb?

”Vi använder bara tekniken i selekteringen för fyra specifika arbetsroller” säger HR-chefen Beth Nagel. ”Detta är bara en datapunkt bland flera, och används inte för gallring av kandidater överhuvudtaget”.

Relaterade artiklar

Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.