Varuhuset Walmart rekryterar med VR-teknik

Varuhuset befordrar med VR-teknik

Den amerikanska butikskedjan Walmart har börjat använda virtual reality-teknik för att avgöra vilka anställda som passar bäst för ledarrollen.

Walmart är USA:s största privata arbetsgivare, med svindlande en och en halv miljon anställda och 4600 butiker. Företaget har nu börjat leta nya potentiella butikschefer med hjälp av ett särskilt VR-headset och tillhörande programvara, båda utvecklade av det kaliforniska utbildningsföretaget Strivr.

Idén bakom rekryteringsprogrammet är att se hur de anställda reagerar i en utmanande situation – presenterad i verklighetstrogen virtual reality. Hur de anställda prioriterar bland uppgifterna de ställs inför i VR-programmet blir tydligt på ett sätt som inte hade visat sig i en traditionell intervju, rapporterar sajten Fastcompany.

robot-8

Läs också: Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Såhär långt har 10 000 av jätteföretagets anställda genomgått VR-utvärderingen, som syftar till att identifiera högpresterande anställda. Walmart hoppas på att genom att ge anställda utökat mandat kring beslutsfattande kunna skära ner antalet mellanchefer och teamledare per butik.

Men än så länge behöver ingen Walmart-anställd behöva oroa sig över att förlora arbetet efter att ha misslyckats med sitt VR-test. Företaget understryker att tekniken bara används som en faktor bland flera i en urvalsprocess, inte för att hitta och straffa underpresterare.

robotar

Läs också: Testa dig: Kommer robotar ta över ditt jobb?

”Vi använder bara tekniken i selekteringen för fyra specifika arbetsroller” säger HR-chefen Beth Nagel. ”Detta är bara en datapunkt bland flera, och används inte för gallring av kandidater överhuvudtaget”.

Relaterade artiklar

ungadrommerchef
Karriär

Därför drömmer unga om att bli chefer

En dryg tredjedel av svenskarna drömmer om en chefsroll, visar en ny studie. Bland unga upp till 29 år är siffran ännu högre: Mer än hälften av dem vill bli chefer – och det är inte lönen som är drivkraften i första hand.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

skoillus
Karriär

Därför ska du alltid vara beredd att byta jobb

Ha alltid en plan B för din karriär – även om du stortrivs med det jobb du har.

arbetstidsforkortning1800x1013
Karriär

Visst funkar sex timmars arbetsdag

Bättre balans mellan privat- och arbetsliv, ökad gemenskap på arbetsplatsen och ett större fokus på arbetsuppgifterna. Det blev resultatet av en svensk fallstudie i arbetstidsförkortning, unik i sitt slag.
Collage: Christina Hammer från Hammer & Hanborg samt glad medarbetare
Karriär

Så släpper du fram kraften hos dina medarbetare

44 procent av svenska chefer tycker inte att de får använda sin fulla potential i jobbet, visar en ny undersökning. Ännu fler av deras medarbetare upplever detsamma. Men det är enklare än du tror att få organisationens talanger att slå ut.
hipo2
Karriär

4 tecken på att du är en HIPO: ”high potential employee”

I den amerikanska talent management-världen pratas det hett om HIPO:s, medarbetare med extra hög potential.

Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

John Marnell, porträttbild
Karriär

”Att säga upp vänner är det värsta jag varit med om”

Bilar var inte John Marnells grej. Han skulle ju bli psykolog. Men ett inhopp på en verkstad ledde hela vägen till vd-­stolen för bilföretaget J Bil.