Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Världsledarnas reaktioner på attacken

Kriget i Europa är ett faktum. Ryssland invaderar Ukraina och det råder osäkerhet i världspolitiken om vad som händer framåt. Reaktionerna från världens tyngsta och mäktigaste ledare är starka och känsloladdade. Så här uttrycker sig några av dem.

Konflikthantering
Publicerad

”President Putin: i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina trupper till Ryssland. I mänsklighetens namn, tillåt inte starten i Europa av vad som kan bli det värsta kriget sedan århundradets början.”
Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare.

”Sverige fördömer å det kraftfullaste Rysslands pågående invasion av Ukraina. Rysslands agerande är även en attack på den europeiska säkerhetsordningen. Det kommer bemötas av enigt och robust svar i solidaritet med Ukraina. Ryssland är ensamt ansvariga för detta mänskliga lidande.”
Magdalena Andersson, Sveriges statsminister.

”Ryssland ensamt är ansvarigt för den död och förstörelse som detta angrepp kommer att medföra, och USA och dess allierade och partners kommer att ge ett samlat och beslutsamt svar. Världen håller Ryssland ansvarigt.”
Joe Biden, USA:s president.

 

”Detta är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa. Det ryska angreppet på Ukraina är ett flagrant brott mot internationell rätt. Tyskland fördömer denna obetänksamma handling på starkast möjliga sätt.”
Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler.

”Frankrike fördömer starkt Rysslands beslut att starta krig mot Ukraina. Ryssland måste omedelbart upphöra med sina militära operationer. Frankrike står solidariskt med Ukraina. Frankrike står på ukrainarnas sida och agerar med sina partners och allierade får att få ett stopp på kriget.”
Emmanuel Macron, Frankrikes president.

”Detta är ett allvarligt brott mot internationell lag, och ett allvarligt hot mot den euro-atlantiska säkerheten. Jag uppmanar Ryssland att omedelbart upphöra med sin militära aktion … Nato kommer att göra allt som krävs för att skydda och försvara alla sina allierade.”
Jens Stoltenberg, generalsekreterare Nato.

”I denna mörka stund går våra tankar till Ukraina och de oskyldiga män, kvinnor och barn som ställts inför denna oprovocerade attack och fruktar för sina liv. Vi håller Kreml ansvarigt.”
Ursula von der Leyen, ordförande EU-kommissionen.

”Vår förhoppning är att alla inblandade parter ska hålla huvudet kallt, förbli rationella och åta sig att förbättra dialog och konsultation för att lösa de relevanta frågorna genom förhandlingar.”
Zhang Jun, Kinas FN-sändebud.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden