Collage av person med värk i axlarna/sms om träningsuppmaning från chefen

Värk i nacke, rygg och axlar ökar lavinartat för hemarbetarna

46 procent av hemarbetarna har fått mer ergonomiska problem sedan de började arbeta på distans. De tycker att chefer borde uppmuntra till fler raster, underlätta fysisk aktivitet och skapa en bättre fysisk arbetsmiljö. Det visar en ny undersökning.

Under coronapandemin har en stor del svenskar tvingats till hemarbete i långt större utsträckning än tidigare. Det ställer stora krav på chefernas hälsoengagemang, visar en ny undersökning från Sifo och WW ViktVäktarna.

Mer än var tredje svarande, 36 procent, önskar mer hälsostöd från arbetsgivaren. Det som framför allt önskas är uppmuntran till sundare arbetstider och att ta fler raster samt förbättring i den fysiska arbetsmiljön och inspiration till mer fysisk aktivitet. Det är främst kvinnor som vill ha hjälp att röra på sig mer: 27 procent av kvinnorna jämfört med 20 procent av männen har framfört önskemålet.

Rejält ökade problem med värk
Hela 46 procent har svarat att de fått mer ergonomiska problem sedan hemarbetet började. Rygg, nacke och axlar är mest drabbade. Nära var fjärde är ganska eller mycket oroliga för att värken ska bli värre vid fortsatt hemarbete.

En av fem upplever mer stress – men en av tre har blivit mindre stressade
Distansarbetet har även påverkat hemarbetarnas stressnivåer. Fler än en av fem (22 procent) uppger att de känner sig mer stressade nu än innan pandemin. Samtidigt svarar en av tre (33 procent) att de upplever mindre stress när de får arbeta på distans.     

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Två chefer som tränar hårt
Hälsa

Se upp, alla hårdtränande chefer!

Tillhör du gruppen extremsportande chefer? Då kan det vara bra att veta att det finns gränser för hur mycket träning våra kroppar tål.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Person i trädgård som tar jobbpaus och vilar
Hälsa

Pauser boostar produktiviteten

Hälften av alla svenskar uppger att de känner sig överarbetade – men en kort paus mellan mötena kan ge hjärnan den återhämtning den behöver.
En grupp glada människor som promenerar
Hälsa

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.
arbetsnarkomani
Hälsa

Professorn: ”Dålig självbild driver arbetsnarkomanen”

Känslan av inte duga driver arbetsnarkomanen, snarare än lust inför arbetsuppgifterna. Det menar professor Gunnar Aronsson, som varnar för att pandemin får arbetsnarkomanerna att jobba ännu mer.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Kvinna som är trött efter ett videomöte
Arbetsmiljö

Kvinnor tröttare av digitala möten

En av sju kvinnor uppger att de blir mycket till extremt trötta av digitala möten. Betydligt färre män drabbas.