Vårdjättens strategichef: ”Utmaningen handlar främst om att prioritera”

Hallå där, Henrik Brehmer, strategichef inom vårdjätten Capio som bland annat driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. En av många vårdgivare som just nu pressas hårt av den pågående coronakrisen.

Beslutsfattande
Publicerad

Vad innebär coronakrisen för dig som chef?

”Inom vården har vi en tydlig ledningsorganisation för att kunna ta beslut och ställa om vår verksamhet. Att jobba i team och dra nytta av varandras förmågor är av stor betydelse för att få ut maximal ledningsförmåga. Exempelvis ökar vi vår digitala kapacitet snabbt för effektivare informationsspridning och patientkontakt.”

”Vi jobbar också nära landets regioner för att kunna stödja vården i bredare mening. Som chef gäller det att vara närvarande, behålla ett stort lugn och tänka igenom konsekvenser av olika beslut. Allt vi gör utgår från att ta hand om patienter och personal på bästa möjliga sätt.”

Vilka ledarskapsutmaningar är svårast och hur försöker du lösa dem?

”Till skillnad från många andra sektorer i samhället är efterfrågan på vården konstant och stigande samtidigt som våra resurser i form av personal och material riskerar att begränsas. Utmaningen handlar främst om att prioritera för att balansera behov och resurser. Det kräver många snabba beslut dagligen, med förståelse för hur det påverkar vårdsystemet i stort för att kunna erbjuda en uthållig och hållbar vård. Här gäller det att nyttja hela organisationens kapacitet och kunskap samt jobba nära våra uppdragsgivare, landets regioner, och följa myndigheternas rekommendationer.” 

Vilka ledarskapslärdomar har du dragit av coronakrisen hittills?

”Vikten av ett tydligt och närvarande ledarskap från alla chefer, teamarbete och sammanhållning framstår mycket klart, liksom scenarioplanering för att vara beredd på snabb omställning av verksamheten.”

Hur mår du i rollen som chef och hur mår cheferna överlag?

”Bra! Nu prövas ledarskapet och organisationens förmågor. Jag är djupt imponerad över hur våra chefer och medarbetare gör allt de kan för att ge den bästa vården till våra patienter i ett läge där trycket är mycket högt på en redan hårt ansatt sjukvård.”

Vilka är ljuspunkterna?

”Den enorma och oförtrytliga vilja att hjälpa till som våra chefer och medarbetare visar dagligen och stundligen. Utan dem så går det inte. Jag är evigt tacksam för att få vara med och bidra tillsammans med alla i Capio.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden