vardchef

Vårdjättens strategichef: ”Utmaningen handlar främst om att prioritera”

Hallå där, Henrik Brehmer, strategichef inom vårdjätten Capio som bland annat driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. En av många vårdgivare som just nu pressas hårt av den pågående coronakrisen.

Vad innebär coronakrisen för dig som chef?

”Inom vården har vi en tydlig ledningsorganisation för att kunna ta beslut och ställa om vår verksamhet. Att jobba i team och dra nytta av varandras förmågor är av stor betydelse för att få ut maximal ledningsförmåga. Exempelvis ökar vi vår digitala kapacitet snabbt för effektivare informationsspridning och patientkontakt.”

”Vi jobbar också nära landets regioner för att kunna stödja vården i bredare mening. Som chef gäller det att vara närvarande, behålla ett stort lugn och tänka igenom konsekvenser av olika beslut. Allt vi gör utgår från att ta hand om patienter och personal på bästa möjliga sätt.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Vilka ledarskapsutmaningar är svårast och hur försöker du lösa dem?

”Till skillnad från många andra sektorer i samhället är efterfrågan på vården konstant och stigande samtidigt som våra resurser i form av personal och material riskerar att begränsas. Utmaningen handlar främst om att prioritera för att balansera behov och resurser. Det kräver många snabba beslut dagligen, med förståelse för hur det påverkar vårdsystemet i stort för att kunna erbjuda en uthållig och hållbar vård. Här gäller det att nyttja hela organisationens kapacitet och kunskap samt jobba nära våra uppdragsgivare, landets regioner, och följa myndigheternas rekommendationer.” 

Vilka ledarskapslärdomar har du dragit av coronakrisen hittills?

”Vikten av ett tydligt och närvarande ledarskap från alla chefer, teamarbete och sammanhållning framstår mycket klart, liksom scenarioplanering för att vara beredd på snabb omställning av verksamheten.”

satschefnyny

Läs också: Sats-chefen: ”Vi jobbar på fler onlinelösningar”

Hur mår du i rollen som chef och hur mår cheferna överlag?

”Bra! Nu prövas ledarskapet och organisationens förmågor. Jag är djupt imponerad över hur våra chefer och medarbetare gör allt de kan för att ge den bästa vården till våra patienter i ett läge där trycket är mycket högt på en redan hårt ansatt sjukvård.”

Vilka är ljuspunkterna?

”Den enorma och oförtrytliga vilja att hjälpa till som våra chefer och medarbetare visar dagligen och stundligen. Utan dem så går det inte. Jag är evigt tacksam för att få vara med och bidra tillsammans med alla i Capio.”

Malin Skans, chef på Handelsbanken.

Läs också: Chef på Handelsbanken: ”Vi handspritar kodlåsen flera gånger om dagen”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar hur hjärnan fungerar i kris. Foto Jenny Hammar/Brombergs
Beslutsfattande

Lär dig överlista din rädda hjärna

När vi behöver vara som mest handlingskraftiga har våra hjärnor gått in i krisläge. Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar hur den rädda hjärnan funkar och hur du får åtkomst till den klokare långsiktiga delen. Ett av de största problemen idag är att våra hjärnor inte förstår sig på exponentiell utveckling.
Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.
Beslutsfattande

Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

De yrkesgrupper som inte kan jobba på distans bär just nu ett tungt lass, till exempel vårdpersonal och pedagoger. Hur lyckas man leda och motivera i en sådan komplex situation? Anna Almlöf är rektor på Solberga förskolor i Lanna.
vargtopp
Beslutsfattande

”Varje människa måste få synas i krisen”

Hur balanserar man sin personliga oro med den stabilitet som krävs av en som ledare? Varg Gyllander, expert på kriskommunikation, svarade på frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakris.

krisledarskap-2
Beslutsfattande

Krisledarskap: ”Hellre ett felaktigt beslut än att vara feg”

Coronakrisen ställer ledarskapet på prov – sällan har svenska chefer tvingats till så svåra beslut på så osäkert underlag. Aida Alvinius, expert på krisledarskap vid Försvarshögskolan, ger råd om vägen framåt. ”Chefer måste visa mod”, säger hon.
Malin Skans, chef på Handelsbanken.
Beslutsfattande

Chef på Handelsbanken: ”Vi handspritar kodlåsen flera gånger om dagen”

Utspridda medarbetare, kodlås som tvättas med handsprit, Skypemöten med gråtande barn i bakgrunden och integritetsfrågor. Så här hanterar Malin Skans, chef på Handelsbankens avdelning för förebyggande av ekonomiska brottslighet, sina nya ledarskapsutmaningar.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

stefanvilkman
Beslutsfattande

”Min uppgift – att förbereda oss mentalt”

På tisdagen kom rekommendationer från regeringen om distansundervisning på gymnasier och högskolor – en stor utmaning för skolchefer. ”Det som landar på mig är framförallt elevers och vårdnadshavares oro,” säger Stefan Vilkman, gymnasierektor och Årets chef 2019.