Vårdföretag frontade – med chef som inte finns

Kommunikationschefen ”Sara Johansson” svarade på frågor från medierna och frontade med profilbild på Linkedin. Men chefen finns inte, avslöjar SVT.

Ledarskap
Publicerad
Sara Johanssons profil på Linkedin

Det var efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om misstänkta oegentligheter inom företaget Vårdinnovation som kommunikationschefen ”Sara Johansson” började besvara mediernas frågor om företagets agerande. Hon presenterades med bild och meritförteckning på Linkedin men gick inte att träffa personligen, utan kommunicerade enbart skriftligt och via mejl. Enligt företaget för att undvika missförstånd.

Nu avslöjar SVT att ”Sara Johansson” inte finns, utan är ett påhitt från Vårdinnovations sida.

Profilbilden på Linkedin är med allra största sannolikhet en förfalskning som framställts med hjälp av AI-teknik, enligt Eliot Higgins som är vd för Bellingcat, en brittisk webbplats för undersökande journalistik. Enligt Higgins kan bilden ha hämtats från sajten ”This person does not exist” (”den här personen existerar inte”).

Higgins berättar för SVT att flera detaljer på fotografiet är typiska för AI-genererade bilder, till exempel hur håret ser ut, att personen bara har ett örhänge och den vita bakgrunden.

Vårdinnovations tidigare vd häktades i början av december och är åtalad för grovt givande av muta i samband med en upphandling av Region Skåne. Även han har bekräftat att ”Sara Johansson” är ett påhitt, visar polisförhör som SVT citerar.

”Det går ut meddelanden från Vårdinnovation via det kontot för att kommunicera utåt. Det är flera medarbetare som nyttjar kontot beroende på sammanhanget”, står det i förundersökningen, skriver SVT.

Bild nedan: På Linkedin finns både bild och meritförteckning för Sara Johansson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden