Sara Johanssons profil på Linkedin

Vårdföretag frontade – med chef som inte finns

Kommunikationschefen ”Sara Johansson” svarade på frågor från medierna och frontade med profilbild på Linkedin. Men chefen finns inte, avslöjar SVT.

Det var efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om misstänkta oegentligheter inom företaget Vårdinnovation som kommunikationschefen ”Sara Johansson” började besvara mediernas frågor om företagets agerande. Hon presenterades med bild och meritförteckning på Linkedin men gick inte att träffa personligen, utan kommunicerade enbart skriftligt och via mejl. Enligt företaget för att undvika missförstånd.

Nu avslöjar SVT att ”Sara Johansson” inte finns, utan är ett påhitt från Vårdinnovations sida.

Profilbilden på Linkedin är med allra största sannolikhet en förfalskning som framställts med hjälp av AI-teknik, enligt Eliot Higgins som är vd för Bellingcat, en brittisk webbplats för undersökande journalistik. Enligt Higgins kan bilden ha hämtats från sajten ”This person does not exist” (”den här personen existerar inte”).

Higgins berättar för SVT att flera detaljer på fotografiet är typiska för AI-genererade bilder, till exempel hur håret ser ut, att personen bara har ett örhänge och den vita bakgrunden.

Vårdinnovations tidigare vd häktades i början av december och är åtalad för grovt givande av muta i samband med en upphandling av Region Skåne. Även han har bekräftat att ”Sara Johansson” är ett påhitt, visar polisförhör som SVT citerar.

”Det går ut meddelanden från Vårdinnovation via det kontot för att kommunicera utåt. Det är flera medarbetare som nyttjar kontot beroende på sammanhanget”, står det i förundersökningen, skriver SVT.

Bild nedan: På Linkedin finns både bild och meritförteckning för Sara Johansson.

laptop

Läs också: Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Resultatpil som pekar nedåt, plus chef som pekar med hela handen
Ledarskap

Dåligt stöd från chefen ger 3,5 gånger sämre resultat

Av de chefer som saknar stöd från sin närmsta chef är det 3,5 gånger fler som upplever att organisationen går dåligt – jämfört med chefer som får bra stöd.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
jonastellanderstorytel
Ledarskap

Storytels vd Jonas Tellander: "Jag betalar mina barn för att läsa”

Storytels vd Jonas Tellander berättar i nya avsnittet av podden Chef Dilemma om oron för att fucka upp, och när han fick backa som chef. ”Jag insåg att det här är inte värt den kampen, att försöka få ihop två kulturer som i grunden är ganska olika”, säger han till Cissi Elwin.
Två 200-kronorssedlar
Ledarskap

En av fyra chefer: ”Vi betalar för låga löner”

Fler än var fjärde chef anser att de ger sina anställda för dåligt betalt. Det visar en enkät från rekryteringsföretaget Randstad.
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
lisagunnarssoncissielwinchefdilemma
Ledarskap

Linkedin-chefen Lisa Gunnarsson: ”Pandemin har varit som en tidsmaskin”

Hon blev chef vid 23 och har gjort soffan till sin nya arbetsplats. Möt Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson som i podden Chef Dilemma berättar för Cissi Elwin om hur coronaåret förändrat hennes ledarskap för gott.
Bild på anonym chef + logotyp för
Ledarskap

Anonyma chefen: ”Jag vågar inte utöva mitt ledarskap längre”

Vad gör man när personalen inte följer regelverket? Cajsa såg till slut ingen annan utväg än en skriftlig varning, vilket ledde till att hon själv hotades med en anmälan till Arbetsmiljöverket. Hotet tog henne hårt. Nu oroar hon sig för att bli anmäld för minsta lilla.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Ny undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.