stressad-jobbet

Varannan svensk: Jag är för stressad på jobbet – varje vecka

Sveriges arbetsgivare har en stor utmaning i att förebygga negativ stress, visar en undersökning.

Det är Sifo på uppdrag av Randstad som kartlagt stressnivåerna i arbetslivet. Genom att fråga 1 100 svenskar om deras arbetssituation framgår det att en majoritet kopplar ihop sitt jobb med hög stress. Hela 56 procent svarar nämligen att de varje vecka upplever stress på jobbet.

En femtedel svarar att de upplever negativ stress – varje dag.

Sömnbrist kan göra dig mycket mindre produktiv.

Läs också: Studie: En kvart mindre sömn – kan dramatiskt påverka din jobbinsats

I undersökningen har deltagarna även fått svara på de varit sjukskrivna till följd av hög stress. Där var det dubbelt så hög andel kvinnor (15 procent av de svarande) som varit sjukskrivna de tre senaste åren. 7 procent av männen hade varit hemma från jobbet av samma orsak.

En orsak till sjukskrivningarna kan vara att arbetsgivaren inte klarar av att förebygga negativ stress. 43 procent av de svarande uppger också att deras arbetsgivare brister i arbetsmiljöarbetet.

tapaus

Läs också: Sa upp sig från toppjobb – skrev bok om pausen: "Vila provocerar”

Relaterade artiklar

energi1
Hälsa

Lista: 13 sätt att få ny energi

I nya boken Reload tipsar tankeläsaren, föreläsaren och författaren Henrik Fexeus och Chefs före detta chefredaktör Catharina Enblad om olika tekniker för återhämtning.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.
Hälsa

Ny forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.