stressad-jobbet

Varannan svensk: Jag är för stressad på jobbet – varje vecka

Sveriges arbetsgivare har en stor utmaning i att förebygga negativ stress, visar en undersökning.

Det är Sifo på uppdrag av Randstad som kartlagt stressnivåerna i arbetslivet. Genom att fråga 1 100 svenskar om deras arbetssituation framgår det att en majoritet kopplar ihop sitt jobb med hög stress. Hela 56 procent svarar nämligen att de varje vecka upplever stress på jobbet.

En femtedel svarar att de upplever negativ stress – varje dag.

Sömnbrist kan göra dig mycket mindre produktiv.

Läs också: Studie: En kvart mindre sömn – kan dramatiskt påverka din jobbinsats

I undersökningen har deltagarna även fått svara på de varit sjukskrivna till följd av hög stress. Där var det dubbelt så hög andel kvinnor (15 procent av de svarande) som varit sjukskrivna de tre senaste åren. 7 procent av männen hade varit hemma från jobbet av samma orsak.

En orsak till sjukskrivningarna kan vara att arbetsgivaren inte klarar av att förebygga negativ stress. 43 procent av de svarande uppger också att deras arbetsgivare brister i arbetsmiljöarbetet.

tapaus

Läs också: Sa upp sig från toppjobb – skrev bok om pausen: "Vila provocerar”

Relaterade artiklar

utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.