Var fjärde chef känner psykiskt obehag – inför sitt jobb

Främst unga chefer har det tufft i arbetslivet, visar en ny undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad

En oroväckande trend dök upp när Svenskt Kvalitetsindex ställde frågor till 10 000 personer om deras arbetsliv. Hela 27 procent av cheferna svarade att de kände ett psykiskt obehag att gå till jobbet – vilket är en fördubbling sedan 2015.

”Det oroväckande att det är så många chefer som på grund av arbetet känner psykiskt obehag att gå till jobbet. De har ju dessutom en arbetsmiljöuppgift att minska den psykiska ohälsan i arbetslivet”, säger Johan Parmler, vd för Svenskt Kvalitetsindex.

Studien förstärker den bild som Chef presenterade nyligen. En undersökning tidningen gjorde visade att 7 av 10 chefer mår så dåligt att det går ut över deras jobb.

En annan oroväckande trend är att många unga chefer har svårt att finna ett syfte med sitt jobb. Hela 18 procent svarade i Svenskt kvalitetsindex undersökning att de inte har ett meningsfullt arbete. Bland chefer i åldern 55 år och uppåt var den siffran endast 4 procent.

Det tror man beror på att äldre chefer ofta känner sig mer trygga i sin yrkesroll och att äldre chefers åsikter ofta väger tyngre i jobbsammanhang.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden