Person i videomöte som vill krama sina kollegor
”Oro för virus har gjort människor mer måna om varandra”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Var femte chef ser fördelar med coronakrisen

Samtidigt som coronaepidemin skapar allvarliga problem i arbetslivet, finns också en uppsida. Var femte chef inom samhällsbyggnadssektorn har upptäckt nya möjligheter, visar en undersökning.

Det är Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, som med hjälp av Novus pejlat coronakrisens effekter bland 1700 chefer i samhällsbyggnadssektorn. En tredjedel av cheferna uppger att följderna varit mycket eller ganska stora. Den sociala distanseringen och hanteringen av digitala verktyg hör till det allra svåraste. Att få tekniken att fungera och att leda på distans, utan att träffa medarbetarna ansikte mot ansikte, har långt ifrån alltid fungerat optimalt.

Samtidigt står det klart att var femte chef upptäckt nya möjligheter under krisen, exempelvis via just digitaliseringen. Mötena har blivit effektivare och resor har kunnat undvikas vilket sparat tid, pengar och miljö.

”Det finns också chefer som vittnar om att i dessa speciella tider har deras ledarskap förbättrats och relationer stärkts. Man har tvingats bli tydlig, följa upp individuellt med medarbetarna och oro för virus har gjort människor mer måna om varandra”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Under coronakrisen har 50 procent av byggcheferna förändrat verksamheten i någon form, det vill säga lagt till eller tagit bort något. I en annan undersökning, genomförd av Ledarna och riktad till chefer i alla branscher, är motsvarande siffra i en snarlik fråga 37 procent.

”Det verkar alltså som att chefer i samhällsbyggnadssektorn har ställt om verksamheten i högre grad jämfört med andra branscher, trots att samhällsbyggnad vanligtvis går sent in i en lågkonjunktur. Det tyder på flexibilitet och anpassningsförmåga i vår bransch”, säger Kajsa Hessel.

Resultat i korthet

  • De flesta chefer i samhällsbyggnadssektorn är påverkade av corona i rollen som chef och ledare. 31 procent i ganska eller mycket stor utsträckning.
  • 4 av 10 chefer tycker det svåraste är hanteringen av nya digitala hjälpmedel och att det inte går att träffa medarbetare i fysiska möten.
  • Var femte chef ser möjligheter i krisen, till exempel digitalisering och effektivare möten.
  • Konkurs och fackliga konflikter oroar ytterst få (2 procent). Det kan jämföras med att tre av fyra chefer i alla branscher tror att det kommer att gå bra för deras verksamhet.

(Byggcheferna/Novus)

Två tummar upp

Läs också: 8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Porträtt av jakob Liljedahl
Digital utveckling

Matjättens nya AI-chef: ”AI ska förbättra kundernas upplevelse”

”Med hjälp av AI kan vi fylla våra butiker med just den mat som kunderna efterfrågar vid olika tidpunkter”, säger Jakob Liljedahl, som just tillträtt en nyinrättad tjänst som AI-chef inom Coop.
Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, berättar om arbetet med att återfå förtroendet efter en barnarbetesskandal hos en underleverantör i Pakistan.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

"Man är aldrig så bra som man tror"

Skandalrubriker om barnarbete orsakade en kris på Stora Enso.
Men ett par år senare utsågs de till Sveriges mest hållbara bolag. Sverigechefen Per Lyrvall berättar om vägen dit.

Rudolf Antoni, regionchef Västra Götaland
Digital utveckling

"Tidpunkten helt rätt för att starta podd nu"

Antalet poddar med chefs-tema exploderar och har aldrig varit så många som nu. Sugen på att själv börja podda, när coronakrisen kanske frigör extra tid? Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Väst, menar att det är helt rätt.