perfektionist1
Foto Adobe StockVanliga tecken på perfektionism är också att ägna timmar åt små, oväsentliga detaljer.

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.

Att krydda cv:t med orden ”jag är något av en perfektionist” kan verka smart. Liksom att besvara jobbintervjuns oundvikliga fråga om ens eventuella brister på samma sätt, i övertygelsen om att perfektionism i grunden är något eftersträvansvärt på arbetsmarknaden och liktydigt med ett gott sinne för detaljer.

”Men det är inte alltid fallet, eftersom perfektionister ofta samlar på sig mängder av information och tar lång tid på sig, vilket kan vara väldigt frustrerande för ett team”, säger författaren och arbetsplatsexperten Lynne Cazaly till australiska nyhetssajten news.com.au.

”Perfektionister kan också vara mycket kritiska mot sig själva och andra, och sprida uppfattningen att inget av det som åstadkommits hittills är tillräckligt bra.”

Vanliga tecken på perfektionism är också att ägna timmar åt små, oväsentliga detaljer samt bortse från vikten av att fira framgångar. En (alltför) hög grad av perfektionism är därför inte bara ett problem för omgivningen, utan också ett potentiellt hinder för en framgångsrik chefskarriär:

”Det brukar heta att människor inte lämnar en arbetsplats, de lämnar dåliga chefer. Och folk gillar inte att jobba för någon som oavbrutet lägger sig i detaljer och kritiserar”, säger Cazaly.

Relaterade artiklar

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.