Vad ska jag svara i löneförhandlingen?

Chefs löneexpert Peder Bertilsson ger svar på några vanliga frågor från medarbetare som kan komma upp under lönesamtalet.

Okategoriserade
Publicerad

”Jag som är så lojal och samarbetsvillig är värd betydligt mer.”

Det är bra att du är lojal och samarbetsvillig. Det är vad jag förväntar mig av alla mina medarbetare. Ska vi ta och titta på hur du har agerat kopplat till de mål vi har tagit fram? Är det någon prestation som du är speciellt nöjd med?

 ”Jag har blivit erbjuden ett annat jobb med högre lön. Om ni inte tillmötesgår mina lönekrav ser jag ingen annan möjlighet än att säga upp mig.”

 Hot om uppsägning för att höja sin lön är inget som jag rekommenderar som strategi. I de allra flesta fall rekommenderar jag att du som chef hänvisar till rådande lönestruktur och att du har bedömt medarbetaren på ett sätt som du tycker speglar hens prestation och befattningsnivå. Det är viktigt att poängtera att beslutet att sluta enbart är medarbetarens val och ansvar. Dock kan det finnas något enstaka tillfälle där man som chef bör beakta om personen du har framför dig är en nyckelperson för organisationen. Be då om tid för reflektion och att du återkommer för ett samtal vid annat tillfälle.

”Kollegan x som har en liknande roll och samma erfarenhet tjänar 1000 kronor mer än jag.”

 Lönesamtalet handlar inte om din kollega utan om dig. Vilket innebär att jag inte kommer att prata om vad andra medarbetare tjänar. Jag vill att vi utgår ifrån vad du har bidragit med till verksamhetens utveckling under året.

”Min partner har mist jobbet. Om jag inte får högre lön blir vi tvungna att sälja huset.”

Vad tråkigt att din partner har mist sitt arbete. Tyvärr så kan jag inte ta det i beaktande när jag sätter din lön. Jag kommer att utgå ifrån vår lönepolicy, våra lönekriterier och hur du har bidragit till att utveckla verksamheten och nå de mål som vi har satt.

”Jag har kollat lönestatistiken och vet att jag ligger i lägre spannet för min roll.”

Vi har tillsammans gått igenom ditt uppdrag, dina mål och hur du har arbetat med dem under året.  Jag har gjort en bedömning av din prestation och jag anser att din nya lön ligger på den nivå i organisationen som jag har tänkt mig.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden