Utveckla dina talanger

Motivation
Publicerad

Varför skrev du den här boken?
”’Tänk om min personal kunde få veta det här’, sa cheferna efter att ha läst min förra bok, Talangaccelererande ledarskap. Den här boken är ett sätt för cheferna att få medarbetarna att hjälpa till att föra arbetsplatsen framåt.”

Vad karaktäriserar den moderna arbetsplatsen?
”Det är en plats där man växer, där medarbetarna kan utveckla sina talanger inom de ramar som chefen sätter upp. Man vill bidra, man vill göra något bra. Medarbetare i dag är måna om att öka sin anställningsbarhet. Får de inte utveckla sig på sin arbetsplats går de någon annanstans.”

När det talas om nya generationers arbetskraft har vi glömt bort att prata om arbetsplatsens utformning, skriver du. Hur har vi kunnat missa det?
”De som fört diskussionen är lite till åren. De har svårt att se det. Ska man våga diskutera hur arbetsplatsen ser ut måste man göra hemläxan. Det kräver mod att förändras. Och mognad. Därför har diskussionen mest handlat om rekrytering.”

Vad kan jag som chef göra för att bidra till den ”prestigelösa gemenskap” som du skriver om?
”Genom att helt enkelt skapa ett klimat där man tål att höra sanningar. Inte säga ’jag är chef, jag bestämmer’, utan att vara prestigelös genom att låta medarbetaren lyckas och misslyckas och ta ansvar för det. Lyssna i stället för att skapa distans. Samtidigt måste chefen ha disciplin att markera när medarbetaren avviker från ramen som chefen satt upp.”

Chefen ska vara både hård och mjuk?
”Ja, chefen ska vara totalt oförstående inför att någon gör något utanför ramen men ödmjuk för det som sker innanför. Det är en paradox, men inte svårt om man också är ödmjuk inför sig själv.”

Chefer och medarbetare skapar arbets­platsen tillsammans. Hur ska jag som chef få mina medarbetare att ta ansvar för den?
”Genom att prata om det. Det glömmer många bort. Och menar man att medar­betarna ska ta ansvar ska man låta dem göra det. Då ska chefen kunna backa ut från personalmötet. Eller bara backa stolen en decimeter och lyssna, utan att äga diskussionen. Då visar man en attityd.”

På ditt visitkort står det ”affärs­psykolog”. Vad gör en sådan?
”Jag fusionerar psykologi och business. Många chefer är bra på modeller, men sedan blir man förskräckt över att folk inte gör som man säger. Man glömmer bort varför man ska funka bra ihop. Man måste gå lite djupare för att få se våra beteenden.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden