kristins-webb-1280x720

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal.

Bara under mars varslades närmare 37 000 personer om uppsägning och även antalet nya arbetslösa slår rekord.

Människor reagerar olika på att bli av med jobbet. Somliga känner ilska och sorg medan andra ser det som en möjlighet att prova något nytt.

Här är 7 tips kring hur du går vidare om du blivit eller riskerar att bli av med ditt jobb till följd av coronakrisen:

  1. Avsluta din anställning med stil. ”Den som håller kvar engagemanget och jobbar på kan ofta behålla energin när den söker sig vidare, skriver cv eller söker jobb”, säger TRR:s (tidigare Trygghetsrådet) rådgivare Lars-Göran Karlsson på organisationens hemsida.

2. Prata ut. Men gör det i enskildhet, med någon du har förtroende för.

3. Behåll en positiv inställning till arbetsgivaren. Undvik att bli arg på dina chefer — det är de som ska ge dig betyg och referenser inför framtiden.

4. Behåll engagemanget under uppsägningstiden. Det skapar energi under tiden som du letar nytt jobb.

5. Stärk självkänslan. Enbart mötet med andra som befinner sig i en liknande situation kan vara stärkande.

6. Gör en utvecklingsplan. Gör redan under uppsägningstiden en kartläggning av dina yrkesmässiga styrkor och svagheter. Det kan tydliggöra vägen framåt.

7. Underhåll ditt nätverk. Som chef kanske du varit så upptagen med arbetet att du lagt nätverkandet åt sidan. Börja jobba aktivt med att söka upp företag, personer och situationer som kan leda till intressanta jobberbjudanden.

Åsa Forsgren

Läs också: Hjälp! Jag har fått sparken

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Nu i pandemitider kan det nästan ge skuldkänslor - får jag verkligen fråga om löneförhöjning nu när alla företag har det så jobbigt? Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.