Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal.

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Bara under mars varslades närmare 37 000 personer om uppsägning och även antalet nya arbetslösa slår rekord.

Människor reagerar olika på att bli av med jobbet. Somliga känner ilska och sorg medan andra ser det som en möjlighet att prova något nytt.

Här är 7 tips kring hur du går vidare om du blivit eller riskerar att bli av med ditt jobb till följd av coronakrisen:

2. Prata ut. Men gör det i enskildhet, med någon du har förtroende för.

3. Behåll en positiv inställning till arbetsgivaren. Undvik att bli arg på dina chefer — det är de som ska ge dig betyg och referenser inför framtiden.

4. Behåll engagemanget under uppsägningstiden. Det skapar energi under tiden som du letar nytt jobb.

5. Stärk självkänslan. Enbart mötet med andra som befinner sig i en liknande situation kan vara stärkande.

6. Gör en utvecklingsplan. Gör redan under uppsägningstiden en kartläggning av dina yrkesmässiga styrkor och svagheter. Det kan tydliggöra vägen framåt.

7. Underhåll ditt nätverk. Som chef kanske du varit så upptagen med arbetet att du lagt nätverkandet åt sidan. Börja jobba aktivt med att söka upp företag, personer och situationer som kan leda till intressanta jobberbjudanden.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden