kristins-webb-1280x720

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal.

Bara under mars varslades närmare 37 000 personer om uppsägning och även antalet nya arbetslösa slår rekord.

Människor reagerar olika på att bli av med jobbet. Somliga känner ilska och sorg medan andra ser det som en möjlighet att prova något nytt.

Här är 7 tips kring hur du går vidare om du blivit eller riskerar att bli av med ditt jobb till följd av coronakrisen:

  1. Avsluta din anställning med stil. ”Den som håller kvar engagemanget och jobbar på kan ofta behålla energin när den söker sig vidare, skriver cv eller söker jobb”, säger TRR:s (tidigare Trygghetsrådet) rådgivare Lars-Göran Karlsson på organisationens hemsida.

2. Prata ut. Men gör det i enskildhet, med någon du har förtroende för.

3. Behåll en positiv inställning till arbetsgivaren. Undvik att bli arg på dina chefer — det är de som ska ge dig betyg och referenser inför framtiden.

4. Behåll engagemanget under uppsägningstiden. Det skapar energi under tiden som du letar nytt jobb.

5. Stärk självkänslan. Enbart mötet med andra som befinner sig i en liknande situation kan vara stärkande.

6. Gör en utvecklingsplan. Gör redan under uppsägningstiden en kartläggning av dina yrkesmässiga styrkor och svagheter. Det kan tydliggöra vägen framåt.

7. Underhåll ditt nätverk. Som chef kanske du varit så upptagen med arbetet att du lagt nätverkandet åt sidan. Börja jobba aktivt med att söka upp företag, personer och situationer som kan leda till intressanta jobberbjudanden.

Åsa Forsgren

Läs också: Hjälp! Jag har fått sparken

chef_1800x1013
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser
Karriär

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.
arbetsfo%cc%88rmedlingenchefskarriar
Karriär

Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”

Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.
salibahuvud
Karriär

Han gör sitt livs satsning mitt i krisen

På en vecka tog han över ett kontor på Östermalm på 100 kvadratmeter, anställde fem personer som precis blivit av med sina jobb och har fler anställningar på gång. Michael Saliba vill hjälpa människor att satsa sig ur krisen.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
lyckas
Karriär

4 grundläggande förmågor för att lyckas

Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad: