sjukpajobbet

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vi är mitt i vabruari och kurvan över fall av influensa och kräksjuka håller på att nå sin kulmen. Och enligt en ny undersökning riskerar smittor som dessa att spridas på våra arbetsplatser alldeles i onödan. Sex av tio svenskar säger nämligen att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.

Smittspridningen under den kyliga delen av året beror både på att vi umgås tätare inomhus, men också på att partiklar stannar i luften längre utomhus, innan de faller till marken. Men till stor del beror den också på mänskligt beteende.

Och att gå tillbaka till jobbet när man fortfarande är sjuk, vilket 59 procent gör enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Apotek Hjärtat, är inte att rekommendera. Något fler kvinnor än män känner sig manade att återvända till arbetet trots sjukdom.

”Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila.”

temp

Läs också: Så blir chefen en friskfaktor

”Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk”, säger chefsapotekare Annika Svedberg enligt ett pressmeddelande.

Vårdguiden rekommenderar att man efter vinterkräksjuka är hemma minst ett dygn utan symptom – för barn i förskoleåldern gäller två dygn.

Influensa smittar redan innan sjukdomen bryter ut, men smittorisken kan fortsätta så längen den smittade känner sig dålig – så länge man gör det bör man alltså stanna hemma för att undvika att smitta andra.

Och du ska inte tro att dina kollegor inte märker något. Undersökningen, som bygger på 1000 svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel, visar också att 47 procent under senaste året irriterat sig på att någon kollega kommit tillbaka till jobbet sjuk.

”Idag arbetar många i nära kontakt med varandra, till exempel i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på arbetsplatsen”, säger Annika Svedberg.

framsida

Läs också: Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

7 tips för att undvika smittspridning

1. Tvätta händerna ofta och noggrant.

2. Pilla inte i ögon, näsa och kring munnen i onödan.

3. Hosta eller nys i armvecket.

4. Undvik nära kontakt med sjuka.

5. Kom ihåg att handsprit endast är ett komplement – tvål och vatten är viktigast.

6. Håll rent i omgivningen – särskilt viktigt för gemensamma ytor som handtag och tangentbord.

7. Vistas mycket utomhus.

Källa: Apotek Hjärtat/Vårdguiden

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.