sjukpajobbet

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vi är mitt i vabruari och kurvan över fall av influensa och kräksjuka håller på att nå sin kulmen. Och enligt en ny undersökning riskerar smittor som dessa att spridas på våra arbetsplatser alldeles i onödan. Sex av tio svenskar säger nämligen att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.

Smittspridningen under den kyliga delen av året beror både på att vi umgås tätare inomhus, men också på att partiklar stannar i luften längre utomhus, innan de faller till marken. Men till stor del beror den också på mänskligt beteende.

Och att gå tillbaka till jobbet när man fortfarande är sjuk, vilket 59 procent gör enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Apotek Hjärtat, är inte att rekommendera. Något fler kvinnor än män känner sig manade att återvända till arbetet trots sjukdom.

”Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila.”

temp

Läs också: Så blir chefen en friskfaktor

”Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk”, säger chefsapotekare Annika Svedberg enligt ett pressmeddelande.

Vårdguiden rekommenderar att man efter vinterkräksjuka är hemma minst ett dygn utan symptom – för barn i förskoleåldern gäller två dygn.

Influensa smittar redan innan sjukdomen bryter ut, men smittorisken kan fortsätta så längen den smittade känner sig dålig – så länge man gör det bör man alltså stanna hemma för att undvika att smitta andra.

Och du ska inte tro att dina kollegor inte märker något. Undersökningen, som bygger på 1000 svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel, visar också att 47 procent under senaste året irriterat sig på att någon kollega kommit tillbaka till jobbet sjuk.

”Idag arbetar många i nära kontakt med varandra, till exempel i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på arbetsplatsen”, säger Annika Svedberg.

framsida

Läs också: Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

7 tips för att undvika smittspridning

1. Tvätta händerna ofta och noggrant.

2. Pilla inte i ögon, näsa och kring munnen i onödan.

3. Hosta eller nys i armvecket.

4. Undvik nära kontakt med sjuka.

5. Kom ihåg att handsprit endast är ett komplement – tvål och vatten är viktigast.

6. Håll rent i omgivningen – särskilt viktigt för gemensamma ytor som handtag och tangentbord.

7. Vistas mycket utomhus.

Källa: Apotek Hjärtat/Vårdguiden

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.