sjukpajobbet

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vi är mitt i vabruari och kurvan över fall av influensa och kräksjuka håller på att nå sin kulmen. Och enligt en ny undersökning riskerar smittor som dessa att spridas på våra arbetsplatser alldeles i onödan. Sex av tio svenskar säger nämligen att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.

Smittspridningen under den kyliga delen av året beror både på att vi umgås tätare inomhus, men också på att partiklar stannar i luften längre utomhus, innan de faller till marken. Men till stor del beror den också på mänskligt beteende.

Och att gå tillbaka till jobbet när man fortfarande är sjuk, vilket 59 procent gör enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Apotek Hjärtat, är inte att rekommendera. Något fler kvinnor än män känner sig manade att återvända till arbetet trots sjukdom.

”Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila.”

temp

Läs också: Så blir chefen en friskfaktor

”Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk”, säger chefsapotekare Annika Svedberg enligt ett pressmeddelande.

Vårdguiden rekommenderar att man efter vinterkräksjuka är hemma minst ett dygn utan symptom – för barn i förskoleåldern gäller två dygn.

Influensa smittar redan innan sjukdomen bryter ut, men smittorisken kan fortsätta så längen den smittade känner sig dålig – så länge man gör det bör man alltså stanna hemma för att undvika att smitta andra.

Och du ska inte tro att dina kollegor inte märker något. Undersökningen, som bygger på 1000 svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel, visar också att 47 procent under senaste året irriterat sig på att någon kollega kommit tillbaka till jobbet sjuk.

”Idag arbetar många i nära kontakt med varandra, till exempel i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på arbetsplatsen”, säger Annika Svedberg.

framsida

Läs också: Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

7 tips för att undvika smittspridning

1. Tvätta händerna ofta och noggrant.

2. Pilla inte i ögon, näsa och kring munnen i onödan.

3. Hosta eller nys i armvecket.

4. Undvik nära kontakt med sjuka.

5. Kom ihåg att handsprit endast är ett komplement – tvål och vatten är viktigast.

6. Håll rent i omgivningen – särskilt viktigt för gemensamma ytor som handtag och tangentbord.

7. Vistas mycket utomhus.

Källa: Apotek Hjärtat/Vårdguiden

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Relaterade artiklar

Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Målarfärger
Hälsa

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.
Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Dator med hjärtan och brevo-rop flygande
Hälsa

Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder. 
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
halsoutmaningdel2
Hälsa

Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.