sjukpajobbet

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa och kräksjuka pekar allt brantare uppåt. Och enligt en ny undersökning riskerar smittor som dessa att spridas på våra arbetsplatser alldeles i onödan. Sex av tio svenskar säger nämligen att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.

Smittspridningen under den kyliga delen av året beror både på att vi umgås tätare inomhus, men också på att partiklar stannar i luften längre utomhus, innan de faller till marken. Men till stor del beror den också på mänskligt beteende.

Och att gå tillbaka till jobbet när man fortfarande är sjuk, vilket 59 procent gör enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Apotek Hjärtat, är inte att rekommendera. Något fler kvinnor än män känner sig manade att återvända till arbetet trots sjukdom.

”Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila.”

temp

Läs också: Så blir chefen en friskfaktor

”Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk”, säger chefsapotekare Annika Svedberg enligt ett pressmeddelande.

Vårdguiden rekommenderar att man efter vinterkräksjuka är hemma minst ett dygn utan symptom – för barn i förskoleåldern gäller två dygn.

Influensa smittar redan innan sjukdomen bryter ut, men smittorisken kan fortsätta så längen den smittade känner sig dålig – så länge man gör det bör man alltså stanna hemma för att undvika att smitta andra.

Och du ska inte tro att dina kollegor inte märker något. Undersökningen, som bygger på 1000 svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel, visar också att 47 procent under senaste året irriterat sig på att någon kollega kommit tillbaka till jobbet sjuk.

”Idag arbetar många i nära kontakt med varandra, till exempel i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på arbetsplatsen”, säger Annika Svedberg.

framsida

Läs också: Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

7 tips för att undvika smittspridning

1. Tvätta händerna ofta och noggrant.

2. Pilla inte i ögon, näsa och kring munnen i onödan.

3. Hosta eller nys i armvecket.

4. Undvik nära kontakt med sjuka.

5. Kom ihåg att handsprit endast är ett komplement – tvål och vatten är viktigast.

6. Håll rent i omgivningen – särskilt viktigt för gemensamma ytor som handtag och tangentbord.

7. Vistas mycket utomhus.

Källa: Apotek Hjärtat/Vårdguiden

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

jobbstress
Hälsa

Tema: Så hanterar du stress i vardagen

Chefer mår allt sämre, enligt en ny undersökning. På vår temasajt kan du testa dig själv i ett stresstest och både lära dig hur du hanterar din egen stress och upptäcker signaler på för hög arbetsbelastning.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

stresschef
Hälsa

Hälsoraset: Chefer mår allt sämre

En ökning med 50 sjukdagar på grund av psykisk ohälsa på sex år. Så ser utvecklingen av hur chefer mår ut enligt en ny statistiksammanställning från Previa, beräknad på antal sjukdagar per 100 chefer och år. Kvinnliga chefer är hårdast drabbade.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.