Undersökning: Robotar ökar motivationen

Motivation
Publicerad

Rädd att förlora ditt jobb till en robot? Du är inte ensam. Motståndet mot ny teknik och nya digitala arbetssätt sägs ofta vara ett av de största hindren för en smärtfri förändringsprocess i digitaliseringens tidevarv.

Den här gången är det ökad användning av robotar i verksamheten på 65 företag som undersökts – och en slutsats är att de företag som övervinner rädslan för förändringen så småningom också ökar motivationen bland medarbetare.

Det leder i sin tur till en slags god spiral: När på det sättet ett större förtroendekapital uppstått vågar man också involvera fler i robotiseringsprojekten.

Dessutom frigörs tid för värdeskapande aktiviteter, när den tid som lagts på rutinartade arbetsmoment minskar.

”Robotisering och artificiell intelligens kommer revolutionera alla verksamheter där människor hanterar stora mängder data,” säger Petri Karjalainen, head of product marketing på Opus Capita som givit Åbo Akademi University i uppdrag att genomföra undersökningen.

Läs också:

”En organisation är aldrig redo för förändring”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden