Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.

Undersökning: 7 av 10 anställda önskar bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.

Mjukvaruföretaget VMware har i sin årliga rapport studerat hur företagens digitala arbetsmiljö har för effekter på verksamheten. Resultaten pekar på att företag med hög tillväxt som satsar på att ge medarbetarna rätt digitala verktyg lättare når sina mål, har en framåtblickande företagskultur och ses som en mer attraktiv arbetsplats bland de anställda.

Att det finns utrymme för förbättring i den digitala arbetsmiljön blir tydligt när 70 procent av de svenska respondenterna tycker att deras arbetsgivare borde lägga större vikt vid digitala verktyg. VMware ser ett utökat samarbete mellan IT och HR som ett viktigt steg på vägen. 43 procent av de svenska anställda vet idag nämligen inte om de ska vända sig till IT- eller HR-avdelningen när det gäller de digitala arbetsverktygen.

Framgångsfaktorerna inkluderar att tillhandahålla sina anställda med enheter och appar oavsett var arbetet utförs. Bland de företag som är mindre framgångsrika ses en lägre vilja att låta de anställda arbeta från sin privata dator, och att använda applikationer som låter den anställde utföra sina viktigaste uppgifter på vilken enhet som helst.

apparna

Läs också: Vd:ar avslöjar: 5 appar vi inte klarar oss utan

Digital frihet ger också effekter på medarbetarnas uppfattning av arbetsgivaren. Bland de svenskar som svarat på undersökningen känner dubbelt så många stolthet över sin arbetsplats om de har möjlighet att jobba lika enkelt hemifrån som från kontoret jämfört med de som inte har det.

71 procent av de anställda med god digital arbetsmiljö är nöjda med sin arbetsgivare, och 66 procent av dessa säger också att arbetsplatsen möjliggör en bra balans mellan arbete och fritid – medan motsvarande siffror för gruppen med sämre digital arbetsmiljö är endast 26 respektive 30 procent.

agilt2

Läs också: Agilt på 5 minuter – Chef förklarar

De flesta svenska svarande som upplever problem i sin digitala arbetsmiljö uppger att brist på förståelse för vad det är de anställda behöver är deras största bekymmer. Och kanske är det just en fråga om kommunikation: Medan två tredjedelar av de tillfrågade säger att de inte har något att säga till om när det gäller de digitala arbetsverktygen, tror 86 procent av de IT-ansvariga att de tillfrågat personalen.

”Diskussionen om digital transformation fokuserar ofta bara på tekniken och glömmer en viktig faktor i en framgångsrik strategi, nämligen att kunna locka och behålla de bästa medarbetarna. För att konkurrera om de bästa medarbetarna bör företag prioritera den digitala arbetsmiljön, som spänner över såväl teknik som arbetssätt och kultur”, säger Kristine Dahl Steidel, chef för VMwares avdelning för slutanvändare i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under mars och april 2019 då totalt 3600 personer intervjuades i EMEA-området (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Av de 3600 som ingick i undersökningen var 1800 anställda, 900 IT-beslutsfattare och 900 HR-chefer.

De svenska resultaten baseras på totalt 200 respondenter från Sverige.

(Källa: VMware)

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
dubbelt-ledarskap
Arbetsmiljö

Forskning: Så får du delat ledarskap att funka

Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Bra kvalitet på arbetet gör att vi trivs på jobbet.
Arbetsmiljö

Studie: Väl utfört arbete gör att vi trivs på jobbet

I en ny studie från Malmö universitet framkommer att medarbetare som har möjlighet att göra ett gott arbete, och där kollegorna också presterar bra, trivs bättre.
Mobiolen är riktigt teknikstress-bov.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om dödsfall på arbetet.
Arbetsmiljö

Larmet: "Fler dör på jobbet än i skjutningar"

Arbetsrelaterade dödsfall ökar – och inte minst de som kan kopplas till stress är på frammarsch. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport.