Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.

Undersökning: 7 av 10 anställda önskar bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.

Mjukvaruföretaget VMware har i sin årliga rapport studerat hur företagens digitala arbetsmiljö har för effekter på verksamheten. Resultaten pekar på att företag med hög tillväxt som satsar på att ge medarbetarna rätt digitala verktyg lättare når sina mål, har en framåtblickande företagskultur och ses som en mer attraktiv arbetsplats bland de anställda.

Att det finns utrymme för förbättring i den digitala arbetsmiljön blir tydligt när 70 procent av de svenska respondenterna tycker att deras arbetsgivare borde lägga större vikt vid digitala verktyg. VMware ser ett utökat samarbete mellan IT och HR som ett viktigt steg på vägen. 43 procent av de svenska anställda vet idag nämligen inte om de ska vända sig till IT- eller HR-avdelningen när det gäller de digitala arbetsverktygen.

Framgångsfaktorerna inkluderar att tillhandahålla sina anställda med enheter och appar oavsett var arbetet utförs. Bland de företag som är mindre framgångsrika ses en lägre vilja att låta de anställda arbeta från sin privata dator, och att använda applikationer som låter den anställde utföra sina viktigaste uppgifter på vilken enhet som helst.

apparna

Läs också: Vd:ar avslöjar: 5 appar vi inte klarar oss utan

Digital frihet ger också effekter på medarbetarnas uppfattning av arbetsgivaren. Bland de svenskar som svarat på undersökningen känner dubbelt så många stolthet över sin arbetsplats om de har möjlighet att jobba lika enkelt hemifrån som från kontoret jämfört med de som inte har det.

71 procent av de anställda med god digital arbetsmiljö är nöjda med sin arbetsgivare, och 66 procent av dessa säger också att arbetsplatsen möjliggör en bra balans mellan arbete och fritid – medan motsvarande siffror för gruppen med sämre digital arbetsmiljö är endast 26 respektive 30 procent.

agilt2

Läs också: Agilt på 5 minuter – Chef förklarar

De flesta svenska svarande som upplever problem i sin digitala arbetsmiljö uppger att brist på förståelse för vad det är de anställda behöver är deras största bekymmer. Och kanske är det just en fråga om kommunikation: Medan två tredjedelar av de tillfrågade säger att de inte har något att säga till om när det gäller de digitala arbetsverktygen, tror 86 procent av de IT-ansvariga att de tillfrågat personalen.

”Diskussionen om digital transformation fokuserar ofta bara på tekniken och glömmer en viktig faktor i en framgångsrik strategi, nämligen att kunna locka och behålla de bästa medarbetarna. För att konkurrera om de bästa medarbetarna bör företag prioritera den digitala arbetsmiljön, som spänner över såväl teknik som arbetssätt och kultur”, säger Kristine Dahl Steidel, chef för VMwares avdelning för slutanvändare i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under mars och april 2019 då totalt 3600 personer intervjuades i EMEA-området (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Av de 3600 som ingick i undersökningen var 1800 anställda, 900 IT-beslutsfattare och 900 HR-chefer.

De svenska resultaten baseras på totalt 200 respondenter från Sverige.

(Källa: VMware)

Relaterade artiklar

Så botar du teknikstress på jobbet.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om dödsfall på arbetet.
Arbetsmiljö

Larmet: "Fler dör på jobbet än i skjutningar"

Arbetsrelaterade dödsfall ökar – och inte minst de som kan kopplas till stress är på frammarsch. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport.
3 av 4 småföretagare jobbar över
Arbetsmiljö

Studie: 3 av 4 småföretagare jobbar på semestern

Tidsbrist är ett stort problem på mindre företag visar en ny undersökning, både för ägare och anställda. Samtidigt finns stor teknikoptimism.
Att jobba utomhus i 20 minuter sänker stressnivåerna med 10 procent.
Arbetsmiljö

Jobba utomhus i 20 minuter – sänk stressnivåerna

Att byta det instängda kontoret mot en arbetsplats ute i det fria kan göra underverk mot stress – redan efter en kort stund.
avgorforskning
Arbetsmiljö

Forskning: Intern kultur – avgör om du får behålla medarbetarna

Varför stannar vissa människor kvar hos samma arbetsgivare årtionde efter årtionde?