3 av 4 småföretagare jobbar över

Studie: 3 av 4 småföretagare jobbar under helger och semester

Tidsbrist är ett stort problem på mindre företag visar en ny undersökning, både för ägare och anställda. Samtidigt finns stor teknikoptimism.

En ny undersökning från Salesforce pekar på att många startups och mindre företag kämpar med att upprätthålla balansen mellan arbete och fritid. Ungefär hälften av de anställda i små och medelstora företag uppger att deras hälsa påverkas negativt av tidsbrist.

Bland företagsledarna arbetar drygt hälften mellan 31-40 timmar per vecka, men tidsbristen speglas i att hela 83 procent säger sig arbeta även under helgerna. Tre av fyra har arbetat under helgdagar och under semestern.

Samtidigt är en majoritet av småföretagarna medvetna om att en företagskultur som drivs av övertidskrav har negativa effekter på både den fysiska och psykiska hälsan. En fjärdedel uppger att de har anställda som sjukskrivit sig på grund av detta.

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Läs också: 8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Undersökningen visar att många startar sina företag med förhoppningen att kunna få en mer hälsosam balans mellan arbete och fritid. När detta inte motsvaras av verkligheten tappar många sugen – 41 procent uppger att de nu känner mindre passion för sitt företagande än i början.

Det område som slukar mest tid för de små och mellanstora företagen är kundservice. Ökade krav från kundernas sida anges som en orsak till att annat inte hinns med enligt 40 procent av de svarande. Samtidigt är man starkt medveten om att just kundtjänst är en vital framgångsfaktor.

hunden134

Läs också: Checklista: 6 knep för en bra morgon – psykiskt och fysiskt

Att göra kundservicen mer tidseffektiv är alltså önskvärt, och här sätter många sin tilltro till tekniken. Två tredjedelar tror att AI och olika automatiseringslösningar kan förbättra effektiviteten, samtidigt som bara en tredjedel förutspår att detta skulle kunna medföra en minskad personalstyrka.

Studien är genomförd bland 2200 små och medelstora företag i Europa, Mellanöstern och Afrika. Ungefär 200 av de svarande utgörs av nordiska företag.

Relaterade artiklar

Så botar du teknikstress på jobbet.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.
Arbetsmiljö

Undersökning: 7 av 10 vill ha bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om dödsfall på arbetet.
Arbetsmiljö

Larmet: "Fler dör på jobbet än i skjutningar"

Arbetsrelaterade dödsfall ökar – och inte minst de som kan kopplas till stress är på frammarsch. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport.
Att jobba utomhus i 20 minuter sänker stressnivåerna med 10 procent.
Arbetsmiljö

Jobba utomhus i 20 minuter – sänk stressnivåerna

Att byta det instängda kontoret mot en arbetsplats ute i det fria kan göra underverk mot stress – redan efter en kort stund.
avgorforskning
Arbetsmiljö

Forskning: Intern kultur – avgör om du får behålla medarbetarna

Varför stannar vissa människor kvar hos samma arbetsgivare årtionde efter årtionde?