3 av 4 småföretagare jobbar över

Studie: 3 av 4 småföretagare jobbar under helger och semester

Tidsbrist är ett stort problem på mindre företag visar en ny undersökning, både för ägare och anställda. Samtidigt finns stor teknikoptimism.

En ny undersökning från Salesforce pekar på att många startups och mindre företag kämpar med att upprätthålla balansen mellan arbete och fritid. Ungefär hälften av de anställda i små och medelstora företag uppger att deras hälsa påverkas negativt av tidsbrist.

Bland företagsledarna arbetar drygt hälften mellan 31-40 timmar per vecka, men tidsbristen speglas i att hela 83 procent säger sig arbeta även under helgerna. Tre av fyra har arbetat under helgdagar och under semestern.

Samtidigt är en majoritet av småföretagarna medvetna om att en företagskultur som drivs av övertidskrav har negativa effekter på både den fysiska och psykiska hälsan. En fjärdedel uppger att de har anställda som sjukskrivit sig på grund av detta.

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Läs också: 8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Undersökningen visar att många startar sina företag med förhoppningen att kunna få en mer hälsosam balans mellan arbete och fritid. När detta inte motsvaras av verkligheten tappar många sugen – 41 procent uppger att de nu känner mindre passion för sitt företagande än i början.

Det område som slukar mest tid för de små och mellanstora företagen är kundservice. Ökade krav från kundernas sida anges som en orsak till att annat inte hinns med enligt 40 procent av de svarande. Samtidigt är man starkt medveten om att just kundtjänst är en vital framgångsfaktor.

hunden134

Läs också: Checklista: 6 knep för en bra morgon – psykiskt och fysiskt

Att göra kundservicen mer tidseffektiv är alltså önskvärt, och här sätter många sin tilltro till tekniken. Två tredjedelar tror att AI och olika automatiseringslösningar kan förbättra effektiviteten, samtidigt som bara en tredjedel förutspår att detta skulle kunna medföra en minskad personalstyrka.

Studien är genomförd bland 2200 små och medelstora företag i Europa, Mellanöstern och Afrika. Ungefär 200 av de svarande utgörs av nordiska företag.

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
dubbelt-ledarskap
Arbetsmiljö

Forskning: Så får du delat ledarskap att funka

Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Bra kvalitet på arbetet gör att vi trivs på jobbet.
Arbetsmiljö

Studie: Väl utfört arbete gör att vi trivs på jobbet

I en ny studie från Malmö universitet framkommer att medarbetare som har möjlighet att göra ett gott arbete, och där kollegorna också presterar bra, trivs bättre.
Mobiolen är riktigt teknikstress-bov.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.
Arbetsmiljö

Undersökning: 7 av 10 vill ha bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.