Så blir du en mer tydlig ledare

Chefen Ali vill bli tydligare som ledare, utan att vara auktoritär. Hur ska han göra? Ledarskapsexperten Leif E Andersson ger råd.

Okategoriserade
Publicerad
Leif E Andersson, psykolog och ledarskapsexpert svarar på dina frågor här på chef.se.

Fråga:
”Jag har ett behov att vara mer tydlig i mitt ledarskap, våga vara auktoritär och inte alltid själv försöka lösa alla problem. Så fort en medarbetare kommer till mig med ett problem försöker jag lösa det. Jag skulle vilja bli bättre på att ställa motkrav. Ingen förväntar sig att jag ska lösa allt, det är krav jag ställer på mig själv. Ett aktuellt exempel: Två av mina underställda teamledare kan inte komma överens, de går inte ihop, men de tar aldrig konflikten ordentligt utan kommer till mig i stället och förväntar sig att jag ska lösa deras problem. Hur gör jag för att säga ifrån?”

Ali

Svar:
Du kan sluta lösa andras problem utan att bli mer auktoritär. När andra har problem gäller empati och aktivt lyssnande, inte auktoritet. Du är chef, nöj dig med det. Alla vet att du bestämmer när/om det behövs. 

Din uppgift är att lära dina medarbetare att själva lösa sina problem och konflikter. Först behöver de prata av sig, det räcker långt. Lyssna aktivt, utan att komma med lösningar. Sammanfatta utan att värdera vad du har hört och fråga ”Hur skulle du kunna lösa det?”. Om de försöker lägga över en konflikt på dig kan du fråga ”Om någon tyckte så här om dig, skulle du vilja att de pratade direkt med dig eller gick till mig då?”.

Det du behöver vara tydlig med är att du inte ser det som din uppgift att lösa deras problem. Din uppgift är att hjälpa dem att klara det jobb de är anställda för att klara, inte göra jobbet åt dem. Du finns där för dem, de är alltid välkomna, du kan skicka dem på kurs, rollspela i rummet, ge tips. Att kunna samarbeta med sina kolleger är en del av det jobb som de ansvarar för.

Om inget annat fungerar kan du erbjuda dig att vara samtalsledare i ett trepartssamtal.

Leif E Andersson, Leg psykolog, ledarskapsutvecklare

Har du en fråga till Experterna? Mejla till red@chef.se!

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden