Tycker du att alla chefer borde gå en UGL-kurs?

Kristina Vallin

Gör: Personaldirektör på Tele 2 Sverige.

Ja    »När det finns ett behov av att utveckla chefers inre ledarskap är UGL en bra väg. Den är ett bra första steg i utvecklingen av ledare. Men utbildningen bör följas upp, dels med konkreta chefsverktyg som samtalsmetodik och konflikthantering, dels med individuellt chefsstöd som coachning, handledning eller mentorskap.«

Ja    »UGL bygger bland annat på Firo-teorin, det är en bra modell för att förstå gruppers utveckling i olika faser.«

Ja    »Om man låter alla chefer med personalansvar i en organisation gå UGL får man en bra grund till ett gemensamt språk i kommunikationen kring ledarskapet.«

Ja    »Jag är en stor anhängare av upplevelsebaserad inlärning och UGL:s pedagogiska modell är effektiv.« 

Anders Risling

Gör: leg psykolog, fil dr och organisationskonsult på Provins Fem som var den som introducerade UGL i Sverige 1978.

Nej    »UGL behövdes för att förändra i försvaret och stora, byråkratiska organisationer på 1970-talet. Men organisationer ser annorlunda ut nu.«

Nej    »UGL använder konstruerade grupper och situationer för att simulera gruppdynamik. Men i dag förändras organisationer så snabbt att man inte behöver simulera utmaningar. Dessutom är ledarskap ett hant­verk där man behöver träna färdigheter i skarpt läge.«

Nej 
   »Man får självinsikt, det är bra. Men ledarutveckling ska leda till bättre resultat i verksamheten. UGL är vad jag vet inte utvärderad på organisationsnivå.«

Nej    »UGL bygger på att hantera prob­lem. Men ledare ska i första hand uppmärksamma medarbetarnas styrkor, utveckla och fokusera på det positiva.«

 

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.