En bulldog lutar huvudet mot ett skrivbord och ser deprimerad ut.

Två av tio trivs inte på jobbet

Nästan 20 procent är missnöjda med hur de har det på jobbet. Hälften tycker att de har det ”helt okej”. Det visar en färsk undersökning av hur svenskarna trivs på arbetsplatsen.

Det är rekryteringsplattformen Workspace Recruit som har låtit undersökningsföretaget YouGov fråga 1010 svenskar hur de trivs på sin arbetsplats. Nära en femtedel, 19 procent, av de som har anställning trivs inte. Av dessa uppger fem procent att de vantrivs. Knappt hälften säger att de aktivt söker nytt jobb eller är villiga att söka nytt jobb.

”Detta är en illavarslande situation för svenska arbetsgivare. Dessutom har pandemin satt fart på svenskars tankar kring hur de ser på sin roll och arbetsplats. Mycket talar just nu för att det kommer ske stora rörelser på arbetsmarknaden. Därför är det extra viktigt för arbetsgivare att veta vilka verktyg som är viktigast för att behålla och attrahera kompetent personal”, säger Jenny Sandén, marknadschef på Workspace Recruit.

Trivs du på din arbetsplats idag? Svaren i procent:

Ja, jag trivs mycket bra – 32%

Ja, jag trivs helt ok – 49%

Nej, jag trivs inte särskilt bra – 14%

Nej, jag trivs inte alls – 5%

Workspace Recruit tipsar: Så behåller du kompetens

  1. Tydligt ledarskap. Tydligt ledarskap handlar mycket om hur man kommunicerar och förmedlar budskap. Att vara inkännande och tillgodose de anställdas behov är en motivation som krävs för att få dem att trivas.
  2. Öppen dialog. Inom en organisation är det viktigt att ha högt i tak, en uppmuntrande miljö samt att relationen mellan ledarskapet och medarbetare bygger på ömsesidigt förtroende.
  3. Gemensamma mål. Det är viktigt att sätta gemensamma mål tillsammans med dina medarbetare. Sätt rimliga mål som är förankrade i medarbetarens ambition. Följ upp regelbundet och utvärdera prestationen. 
Guldpokal

Läs också: 7 nackdelar med tävlingskultur på jobbet

brachef

Läs också: En bra chef – viktigaste skälet för att trivas på jobbet

building-up-on-their-ideas
Distansutbildning

Feedback och psykologisk trygghet

De flesta chefer att feedback är viktigt för att utveckla medarbetare. Ändå uteblir ofta konkret och utvecklande återkoppling i vardagen. En hälsosam feedbackkultur är ditt bästa verktyg för att behålla talangerna och hjälpa medarbetarna att växa - här får du både verktyg och praktisk träning!

Relaterade artiklar

Man sitter på golvet med en bärbar dator i knät
Arbetsmiljö

Sifo: Fortsatt hemarbete 2022

Det nya arbetssättet är här för att stanna. Enligt en ny Sifo-undersökning kommer de som jobbat hemifrån fortsätta med det i år. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. I och med det kommer ergonomin på hemmakontoret  ha ännu större betydelse.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
machoindex-illustration
Arbetsmiljö

Larmrapport: Machoattityderna ökar inom samhällsbyggnad

Den skadliga machokulturen i samhällsbyggnad ökar. Det visar Byggchefernas machoindex för 2022 som presenteras idag.

Kontorslandskap
Arbetsmiljö

Ny studie: Kontorsmiljön avgörande för motivationen

Om du som chef känner oro över hur dina medarbetare ska hålla motivationen vid liv när det är dags att gå tillbaka till kontoret är du inte ensam. Var tredje medarbetare mellan 35 och 49 år tvivlar nämligen på att arbetsgivarna kommer kunna skapa motivationen för att de ska komma in till kontoret. Det visar undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av MER Arkitekter.

Två kvinnor skakar hand.
Arbetsmiljö

Hövlighet kan öka välmående och prestation

Hövlighet på jobbet påverkar både prestation och hälsa. En ohövlig ton kan lätt sätta sig i hela företagskulturen. Nu testar forskare en ny modell på svenska arbetsplatser som ska motverka ohövlighet. 

en kvinna sitter framför sin dator och ser frustrerad ut. I bakgrunden samtalar kollegor.
Arbetsmiljö

Dålig företagskultur stressar anställda

En negativ företagskultur är den största orsaken till stress på jobbet, enligt en ny undersökning. På andra och tredje plats kommer hög arbetsbelastning och brist på resurser.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En kvinna arbetar framför datorn i sitt hem.
Arbetsmiljö

Hälften får mer gjort på distans än på kontoret

Hälften jobbar mer när de arbetar hemifrån än när de är på den gemensamma arbetsplatsen, visar en ny Novus-undersökning. Den visar också att en majoritet vill fortsätta jobba på distans, till viss del eller helt. Men allt fler får inte den flexibilitet de önskar av arbetsgivaren.