Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Två soldater syns bakifrån.

Det svenska försvaret befinner sig sedan några år tillbaka i stark tillväxt där krigsorganisationen ska utökas och flera regementen återetableras. Flera nyanställda officerare vittnar om hur omställningen från neddragningar till tillväxt skapat problem. Exempelvis handlar det om behoven att snabbt ersätta ledande positioner när äldre officerare går i pension.

”Det kan bli en typ av karriärhets. Vi vet att det kommer att bli stora vakanser om några år, vilket innebär att framtida ledare behöver göra karriär snabbare med kortare tid på varje befattning. Men när man inte får tid att bygga den här erfarenheten finns en risk för att erfarenheter och kunskaper försvinner ut ur organisationen”, menar forskaren Johan Österberg, som tillsammans med kollegan Joel Nilsson utfört studien som publicerats i Armed Forces and Society. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden