Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Två soldater syns bakifrån.

Det svenska försvaret befinner sig sedan några år tillbaka i stark tillväxt där krigsorganisationen ska utökas och flera regementen återetableras. Flera nyanställda officerare vittnar om hur omställningen från neddragningar till tillväxt skapat problem. Exempelvis handlar det om behoven att snabbt ersätta ledande positioner när äldre officerare går i pension.

”Det kan bli en typ av karriärhets. Vi vet att det kommer att bli stora vakanser om några år, vilket innebär att framtida ledare behöver göra karriär snabbare med kortare tid på varje befattning. Men när man inte får tid att bygga den här erfarenheten finns en risk för att erfarenheter och kunskaper försvinner ut ur organisationen”, menar forskaren Johan Österberg, som tillsammans med kollegan Joel Nilsson utfört studien som publicerats i Armed Forces and Society. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden