Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden

Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.

Det är undersökningsföretaget Insight Intelligence som kartlagt ungas känsla av trygghet på arbetsmarknaden, i samarbete med Trygghetsfonden, Vattenfall, Installatörsföretagen och Västra Götalandsregionen.

Medan tryggheten kraftigt minskade förra året i samband med pandemin, har den nu återhämtat sig och är högre än tidigare, enligt undersökningen som besvarats av 1000 svenskar mellan 16 och 30 år.

Bland de som redan har ett jobb, är bara 17 procent rädda att förlora det jämfört med 27 procent förra året. Samtidigt som oron för att inte få ett jobb över huvud taget är fortsatt hög (50 procent) har siffran inte förändrats nämnvärt sedan i fjol (47 procent).

”De som behållit sitt jobb under pandemin verkar ha fått en större känsla av trygghet och optimism inför arbetsmarknaden nu. Var fjärde av de som intervjuats tror att pandemin kommer att påverka arbetsmarknaden positivt”, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, i ett pressmeddelande.

Samtidigt finns stora demografiska skillnader. Allra tryggast är män mellan 27 och 30 år – av dem svarar sex av tio att de känner trygghet på arbetsmarknad, medan snittet ligger på 49 procent, eller 55 procent för kvinnorna i samma ålder.

Person med en

Läs också: Ny rapport: Så är ungas drömchef

Unga med högskoleutbildning känner tre gånger mer trygga på arbetsmarknaden (56 procent) än de med enbart grundskola i bagaget (19 procent). Bland de som idag är fast anställda känner sig sju av tio trygga (71 procent), jämfört med motsvarande tre av tio bland de som har en tillfällig anställning (31 procent).

Av undersökningen framgår också att 65 procent av de som arbetar i dag i åtminstone någon omfattning vill arbeta på distans. En bra arbetskultur är det som unga människor främst vill att arbetsgivaren prioriterar. Teknik, it och energi ses i störst utsträckning som framtidsbranscher.

Ung chef

Läs också: Därför slutar unga chefer

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Handskakning
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.