Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.

Karriär
Publicerad
Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden

Det är undersökningsföretaget Insight Intelligence som kartlagt ungas känsla av trygghet på arbetsmarknaden, i samarbete med Trygghetsfonden, Vattenfall, Installatörsföretagen och Västra Götalandsregionen.

Medan tryggheten kraftigt minskade förra året i samband med pandemin, har den nu återhämtat sig och är högre än tidigare, enligt undersökningen som besvarats av 1000 svenskar mellan 16 och 30 år.

Bland de som redan har ett jobb, är bara 17 procent rädda att förlora det jämfört med 27 procent förra året. Samtidigt som oron för att inte få ett jobb över huvud taget är fortsatt hög (50 procent) har siffran inte förändrats nämnvärt sedan i fjol (47 procent).

”De som behållit sitt jobb under pandemin verkar ha fått en större känsla av trygghet och optimism inför arbetsmarknaden nu. Var fjärde av de som intervjuats tror att pandemin kommer att påverka arbetsmarknaden positivt”, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, i ett pressmeddelande.

Samtidigt finns stora demografiska skillnader. Allra tryggast är män mellan 27 och 30 år – av dem svarar sex av tio att de känner trygghet på arbetsmarknad, medan snittet ligger på 49 procent, eller 55 procent för kvinnorna i samma ålder.

Unga med högskoleutbildning känner tre gånger mer trygga på arbetsmarknaden (56 procent) än de med enbart grundskola i bagaget (19 procent). Bland de som idag är fast anställda känner sig sju av tio trygga (71 procent), jämfört med motsvarande tre av tio bland de som har en tillfällig anställning (31 procent).

Av undersökningen framgår också att 65 procent av de som arbetar i dag i åtminstone någon omfattning vill arbeta på distans. En bra arbetskultur är det som unga människor främst vill att arbetsgivaren prioriterar. Teknik, it och energi ses i störst utsträckning som framtidsbranscher.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden