Tre metoder för att sluta skjuta upp saker

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Du kanske hade ambitiösa planer på hur mycket du skulle hinna med i dagarna mellan nyår. Ändå blev det väldigt lite genomfört. Kanske har du drabbats av uppskjutar-sjukan och tänker »det där gör jag i morgon«? Det går att åtgärda.

Amerikanska Harvard Business Review har listat tre sätt som får dig att ta tjuren vid hornen:

1. Identifiera vad du brukar skjuta upp.
När du märker att ignorerar eller ständigt flyttar fram en arbetsuppgift, fråga dig själv varför. Att bli mer medveten om vad du brukar skjuta upp kan hjälpa dig att bryta den negativa spiralen och undvika uppskjutarbeteendet i framtiden.

2. Sätt tydliga deadlines
.
Bryt ner dina arbetsuppgifter i mindre bitar och sätt upp tidpunkter på dagen (eller under veckan) då du måste ha genomfört dem.

3. Öka belöningen
Om du din arbetsuppgift är förknippad med en belöning som ligger långt fram i tiden, är det lättare att skjuta upp den. För att uppgiften ska kännas mer angelägen, är det bättre att fokusera på kortsiktiga belöningar. Om det inte finns några, hitta på egna. Belöna dig själv med en kopp kaffe när du skrivit klart två sidor på rapporten, exempelvis.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden