campbell
Foto: Christopher Michel/Flickr

Tre lärdomar från Silicon Valleys ”The coach”

Silicon Valley-legenden Bill Campbell har gått ur tiden, 75 år gammal.

Campbell, bland annat tränare i amerikansk fotboll på Columbia University, tidigare Apple-vd och styrelseordförande i samma bolag, fungerade som mentor åt Steve Jobs, Jeff Bezos, Sheryl Sandberg, Larry Page, Sergey Brin och en rad andra kända ledarnamn i techbranschen.

Bilden på Bill Campbell är tagen av Christopher Michel och publiceras under Creative Commons.

Här följer tre viktiga lärdomar från hans mentorskap, tagna ur en runa från The New Yorker.

Undvik karriär-vd:ar: Vem har energin som krävs för att ett företag ska lyckas i längden? Den som grundade det. Detta visste Campbell och ett återkommande råd till otåliga investerare var att inte stressa fram resultat genom att anställa en proffs-vd, utan låta grundarens vision har sin gång – med hen vid rodret

Lyssna: Campbell hade en humanistisk approach till ledarskap – men var inte främmande för att eliminera chefer som inte delade hans inställning då de skapade kaos i organisationen. Både nuvarande Yahoo-bossen Marissa Mayer och Android-skaparen Andy Rubin fick se effekterna av det under sin tid på Google.

Tillit är allt: Bill Campbell var Silicon Valleys egen Oprah Winfrey – en god lyssnare och en person som fick alla att känna att han var deras bästa vän. Kommunikation – och att kommunicera sitt intresse för samtalspartnern – är nyckeln.

Läs också: Tre lärdomar om innovation från Apple