facebook-linkedin-twitter

Tre karriärmisstag på sociala medier

Precis som du antagligen kollar upp en potentiell arbetsgivare på Twitter och Linkedin, kollar även rekryterarna upp dig. Här är tre sociala-medie-misstag som kan kosta dig karriären – och vad du ska göra istället.

Trenden att arbetsgivare söker upp kandidater på plattformar som Linkedin växer och en ny undersökning från USA visar att arbetssökandes närvaro på sociala medier spelar en allt större roll för rekryterare.

Så vilka är de allvarligaste misstagen vi gör på sociala medier som kan peta ner oss på listan över heta kandidater. Affärstidningen Fast Company har listat tre av dem.

Misstag 1. Du är för privat.

Att inte vara sökbar eller finnas på sociala medier kan ge intrycket att du antingen har något att dölja – eller inte har något att visa.

Vad du ska göra istället: Dra en linje mellan vad du delar privat för vänner och familj och vad du visar öppet. Du kan till exempel ställa in vem som ska se vilken uppdatering på Facebook eller skapa ett extra mer offentligt Twitterkonto.

Misstag 2. Du har många men irrelevanta följare. 

Undvik att köpa följare eller att följa tusentals på måfå endast för att få följare tillbaka. Det spelar mindre roll hur många följare du har – viktigare är vem som följer dig.

Vad du ska göra istället: Följ personer och företag som du tycker är intressanta och som kan vara intressanta för din karriär. Diskutera och interagera gärna – det visar på engagemang. Men kom ihåg att vara saklig och professionell.

Misstag 3. Du är inaktiv.

Det räcker inte att skapa ett konto. Genom att vara aktiv visar du att du bryr dig om ditt nätverk och är engagerad.

Vad du ska göra istället: Retweeta, kommentera eller dela något du tycker var smart, roligt eller viktigt någon eller några gånger i veckan. Det är en chans att visa vem du är, både professionellt och privat.

Läs också: Trenden: Låt nya jobbet hitta dig

Relaterade artiklar

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.