fragortillmedarbetare

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.

När coronapandemin fyller chefernas arbetsdagar med videomöten, är det lätt att glömma hur olika de distansarbetande medarbetarnas tillvaro kan te sig när kameran är av.

Medan vissa älskar att jobba hemifrån, kan andra knappt bärga sig tills pandemin blåst över så de kan återvända till sina kontor, skriver tidskriften Forbes. För somliga har livet blivit enklare efter covid 19-utbrottet, för andra betydligt mer komplicerat. Många är nu inne på sin sjätte månad av pandemi-relaterat hemarbete, vilket gör tidpunkten perfekt för en avstämning hur distansjobbandet fungerat hittills, och vad som behöver göras om

Här är en enkel process för chefer att följa, med frågor att ställa till medarbetarna.

Fråga 1: Hur har ditt arbete försvårats av pandemin?

Vilka är de största hindren som medarbetaren mött, i jobbsituationen och i hemmet? Är det barnomsorg, teknologi, bristande koncentrationsförmåga eller hackande dynamik med kollegorna? Hur har anpassningen till förändringarna fungerat hittills?

Genom att ställa dessa frågor, får medarbetarna chansen att berätta om både problem och möjligheter. Det visar också att chefen bryr sig, och vill veta hur livet tett sig under det senaste halvåret.

Fråga 2: Vad har blivit bättre med att arbeta hemifrån?

Vad är fördelen med att jobba på distans? Är det mer tid med familjen, mindre pendling, färre distraktioner? Utöver insyn i vad som fungerar just nu, får chefen också vetskap om vad som inte funkade före pandemin.

Fråga 3: Vad är du mest stolt över det senaste halvåret?

För somliga kan det vara något de åstadkommit på jobbet, för andra något de lyckats med i sitt hem. Svaren ger chefen en känsla för vad som är allra viktigast för medarbetarna, något de kanske inte haft kännedom om tidigare.

Avstämning

Efter diskussion av de ovanstående frågorna, bör chefen tydligt visa sin uppskattning gentemot medarbetarna för att ha delat med sig. Fråga om det finns något i övrigt som är värt att ta upp, och se till att vidta åtgärder mot de problem som framgått av samtalen.

krise

Läs också: 8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Lena Lid Falkman - Leda på distans
Distanskurs

Så kan du leda på distans

Att jobba tillsammans, fast åtskilda, kräver en särskild sorts ledarskap. Handels­högskolans Lena Lid Falkman hjälper dig bli en bra distansledare både under pandemin, men också framöver, då vi ska kunna utnyttja kompetens över hela världen.

Relaterade artiklar

Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.