torbjorn
Torbjörn Eriksson. Foto: Richard Silver.

Torbjörn Eriksson, vd och grundare, Tenant & Partner, är Årets hälsofrämjande chef 2016

Varför är hälsoarbetet viktigt för att skapa en bra arbetsplats?

”För mig är hälsa någonting mycket bredare än träning och mat. Det handlar om hur vi mår, om arbetsplatskulturen och hur man leder och driver ett företag.”

”Jag har en djup övertygelse att varje människa har en unik energi och unika förmågor som bara längtar efter att komma till användning. För oss handlar det om att skapa en miljö där alla kan vara sitt bästa jag. Det handlar inte om att lägga till saker utan att skapa förutsättningar för människor att vara sig själva och jag tror att jag förmedlar en bra energi till de jag jobbar med.”

Hur ser det konkreta hälsoarbetet ut? 

chefgalanbraChefgalan ägde rum 9 mars 2016 i Stockholm. Läs mer om Chefgalan och juryns arbete här.

Priset Årets hälsofrämjande chef presenteras av Rejlers.

”Rejlers”

”Peter

Peter Rejler, vd och koncernchef, Rejlers.

”Skapar positiv spiral”

Hur kan hälsofrämjandet bli en del av organisationens strategi?

”Friska, glada medarbetare på Rejlers sprider energin vidare till kunder och kolleger och det skapar en positiv spiral. Vi fokuserar aktivt på frågor kring hälsa eftersom vi menar att det får medarbetarna att må bra och att bättre klara de utmaningar de möter både i jobbet och privat. Medarbetaren erbjuds förmåns-lösningar som innefattar bland annat friskvårds-bidrag och kvalificerad sjukvårdsförsäkring.”

”Jag har nog lyckats skapa en arbetsplatskultur som präglas av ett hälsotänk. Vi har infört en rad hälsoaktiviteter som fokuserar både på fysisk och mental hälsa. Allt från möjlighet att träna på arbetstid och tillgång till bra gym på arbetsplatsen till utbildningar i mindfulness och föreläsningar om kost och hälsa.”

”Men man kan inte pracka på människor hälsa, i slutändan handlar det om ledarskapet och hur man möter sina medarbetare. Det gäller att skapa en anda där människor vill vara hälsosamma.”

Hur jobbar ni med det mentala välbefinnandet hos medarbetarna?

”Grundtanken är att alla medarbetare ska vara lyckliga, trygga och kunna vara sig själva. Vi har utbildat alla ledare i verksamheten i mindfulness och sedan tagit det vidare till alla anställda.”

”Det är inte ovanligt att ett måndagsmöte börjar med en kort meditation. Själv mediterar jag varje dag. Jag försöker skilja på aktiv och passiv meditation, och jag försöker vara i medveten närvaro.”

Torbjörn Eriksson

Gör: Vd och grundare, Tenant & Partner.

Ålder: 49.

Motivering: ”Med ett helhjärtat engagemang och strukturerat hälsoarbete har denna chef skapat en inkluderande och vänlig gemenskap. Genom balans mellan motion och mindfulness skapas ett helhetstänk kring hälsa. Sömn, kost, träning och lycka är integrerat i ledarskapets och företagets DNA.”

De var också nominerade till Årets hälsofrämjande chef: Ylva Lindahl, enhetschef/förskolechef, SDF Östra Göteborg, Tommy Sarenbrant, vd, B3IT Innovation.

Se intervju med Torbjörn Eriksson:

Relaterade artiklar

chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
jancarlzon-2
Evenemang

Jan Carlzon, tidigare vd, SAS, får Chefgalans Stora hederspris 2016

Kärleksfullt ledarskap + medarbetare som mår bra. Receptet låter enkelt, men när Jan Carlzon skrev sin bok för 30 år sedan var det banbrytande. I dag är Riv Pyramiderna en bibel för många chefer. På Chefgalan den 9 mars 2016 belönades han med Stora hederspriset.
veronica
Evenemang

Veronica Rörsgård, executive VP hr & it, Skanska, är Årets hr-chef 2016

Genom idogt arbete ute i organisationen och i ledningen har Veronica Rörsgård kopplat hr till affärsnytta. Och så har hon visat hur mångfald på alla sätt bidrar till att göra Skanska bättre. På Chefgalan 9 mars utsågs hon till Årets hr-chef 2016.
annawikland
Evenemang

Anna Wikland, affärsområdeschef Google, är Årets framtidschef 2016

Från svaga siffror till bäst i klassen. På kort tid skapade Anna Wikland Nordens vassaste team. Nu höjer hon blicken och blir chef över Google Sverige. På Chefgalan 9 mars utnämndes hon till Årets framtidschef 2016.
ida
Evenemang

Ida Karlberg Gidlund, vd, Teach for Sweden, är Årets ledarutvecklare 2016

Ida Karlberg Gidlunds mission är tydlig: En bra lärarutbildning ger skickliga lärare. Skickliga lärare hjälper fler elever. När 13 000 niondeklassare saknar betyg finns inga genvägar. Alla ska med. På Chefgalan den 9 mars utsågs hon till Årets ledarutvecklare 2016.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
chefgalan_vinnare
Evenemang

Här är vinnarna på Chefgalan 2015

Här är alla vinnarna på Chefgalan. Följ rapporteringen i efterhand, läs intervjuer och se filmer med Sveriges bästa chefer.