Porträttfoto av Anette Madsen

En lång karriär i maktens innersta rum

Efter nästan 20 år inom Regeringskansliet, har Anette Madsen växlat spår och blivit kommundirektör. Hon berättar om ett spännande arbetsliv och om vad som fick henne att byta bana.

Det började, som så mycket, i Paris. Anette Madsen stack dit direkt efter gymnasiet och världen öppnade sig. Förälskad i franska språket var hon redan, och snart behärskade hon det flytande. Underbart i sig men också praktiskt i arbetslivet. Anette Madsen blev med tiden turistguide i det fransktalande Tunisien men siktet var högre inställt än så.

Att på franska sköta jordbruksförhandlingar på EU-nivå är det inte alla svenskar som kan, men till dem hör Anette Madsen som sedermera kom att göra mångårig karriär inom Regeringskansliet.

”Det var så spännande”, säger hon om första mötet med denna statsbyråkrati i maktens innersta rum. Anette Madsen var 25 och nybliven assistent på Finansdepartementet.

”Det var en sådan dynamik på arbetsplatsen och jag kände direkt att här vill jag avancera. Tänk att vara mitt i händelsernas centrum och från första parkett kunna följa det politiska spelet”, säger den språkintresserade statsvetaren som pluggat på prestigefyllda Sorbonne.

Hon växte upp i Hallstavik, en bruksort vid Roslagskusten. Pappa fabriksarbetare på pappersbruket, mamma hemmafru. En trygg och ganska liten värld där skolan, innebandy och längdåkning hörde till det som Anette Madsen gillade mest.

Första sommarjobbet var som biträde på krogen Källan, medan biljettpengarna till den där Frankrikeresan förtjänades i kassan i en matbutik.

”Hemma runt köksbordet pratades det väldigt mycket politik och samhällsfrågor, och det kom att prägla mig. Liksom att jag växte upp med tre bröder – jag blev ganska bra på att medla, förhandla och stå upp för mina åsikter …”

Efter att ha krönt sin nästan tjugoåriga bana på Regeringskansliet med att bli departementsråd och ansvara för uppbyggnaden av ett helt nytt departement, Infrastrukturdepartementet, bytte Anette Madsen spår. Sedan cirka ett år tillbaka är hon kommundirektör i Norrtälje.

”Jag hade gärna stannat på Regeringskansliet, om det inte vore för det här fantastiska jobbet i Norrtälje. Min gamla hemkommun. Tillfälligheterna styr, det är inte varje dag en sådan möjlighet dyker upp. Jag tänkte nu eller aldrig, det jobbet måste jag söka!”

Jacques Mwepu är chef på högsäkerhetsfängelset i Kumla

Läs också: Från flykting till fängelsechef

Att komma invånarna mer inpå livet hör till det fina med tjänsten som kommundirektör, tycker hon:

”Effekterna av besluten syns tydligare och mer omedelbart än i statsförvaltningen. Som nu under pandemin, med alla nedstängningar och förändringar som kommunen behövt göra inom skola, kulturliv, skola, omsorg och vård. Man kommer så nära verkligheten. Och det var ju det jag ville. Men det har inte varit en lugn stund, det har gått i 120 sedan dag ett.”

Anette Madsen är ”tjänsteman ut i fingerspetsarna”, som det heter i pressmeddelandet som gick ut då hon anställdes. En formulering som syftar på rättspatos, objektivitet och att ständigt ha allmänhetens – det vill säga uppdragsgivarnas – bästa för ögonen.

”För mig är tjänstemannarollen en ynnest, och något i grunden väldigt fint.”

Pontus Bergendahl.

Läs också: Mellanchefen som blev klimatrebell

Knepigast i karriären har varit att få ihop alla ansvarsfyllda poster med det så kallade livspusslet.

”Ja, särskilt under småbarnsåren. När det var som mest hektiskt i Regeringskansliet reste jag till Bryssel en gång i veckan, med övernattning och jättemycket jobb före och efter varje förhandling. Tack och lov har jag en partner som kunnat stötta mig och barnen medan jag gjort karriär.”

Hur ser du på framtiden?
”Ljust. Jag står på en trygg bas, har mycket erfarenhet och känner mig stark. Jag jobbar hårt med de värderingar som ska genomsyra vår arbetsplats, vill fortsätta utveckla ledarskapet och anpassa det till en föränderlig värld – med det blir man nog aldrig riktigt färdig. Att skapa välmående, produktiva organisationer är en ledstjärna för mig, varhelst jag befinner mig.”

3 karriärtips från Anette Madsen

1. Nyfikenhet och mod. Min drivkraft handlar mycket om utveckling, och att våga utveckla sig själv. Utveckling av ledningsgrupper är något som jag prioriterar högt.

2. Lyssna, lyssna, lyssna. Som chef behöver du ha hjärtat på rätt ställe.

3. Intresse. Jag blev tidigt oerhört intresserad av språk och samhällsfrågor, vilket har präglat hela min karriär.

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Två soldater syns bakifrån.
Karriär

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.

Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Karriär

Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

En bild på figurer som gör glada och ledsna miner. Och en bild på en leende kvinna på stranden.
Karriär

EQ viktigt för entreprenörer 

Emotionell intelligens är viktigare för entreprenörer än problemlösning, visar en ny studie.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Filip Adelstav på en tom läktare vid en fotbollsplan.
Karriär

Proffsfotboll lärde bankchefen om ledarskap

Fotboll på högsta nivå gav Filip Apelstav ovärderliga insikter i ledarskap. Sin framgångsrika karriär som proffsspelare har han växlat in mot den som bankchef, fortfarande lika framgångsrik.

”Det måste göras med hjärtat”, säger han.