Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

En lång karriär i maktens innersta rum

Efter nästan 20 år inom Regeringskansliet, har Anette Madsen växlat spår och blivit kommundirektör. Hon berättar om ett spännande arbetsliv och om vad som fick henne att byta bana.

Karriär
Publicerad
Porträttfoto av Anette Madsen

Det började, som så mycket, i Paris. Anette Madsen stack dit direkt efter gymnasiet och världen öppnade sig. Förälskad i franska språket var hon redan, och snart behärskade hon det flytande. Underbart i sig men också praktiskt i arbetslivet. Anette Madsen blev med tiden turistguide i det fransktalande Tunisien men siktet var högre inställt än så.

Att på franska sköta jordbruksförhandlingar på EU-nivå är det inte alla svenskar som kan, men till dem hör Anette Madsen som sedermera kom att göra mångårig karriär inom Regeringskansliet.

”Det var så spännande”, säger hon om första mötet med denna statsbyråkrati i maktens innersta rum. Anette Madsen var 25 och nybliven assistent på Finansdepartementet.

”Det var en sådan dynamik på arbetsplatsen och jag kände direkt att här vill jag avancera. Tänk att vara mitt i händelsernas centrum och från första parkett kunna följa det politiska spelet”, säger den språkintresserade statsvetaren som pluggat på prestigefyllda Sorbonne.

Hon växte upp i Hallstavik, en bruksort vid Roslagskusten. Pappa fabriksarbetare på pappersbruket, mamma hemmafru. En trygg och ganska liten värld där skolan, innebandy och längdåkning hörde till det som Anette Madsen gillade mest.

Första sommarjobbet var som biträde på krogen Källan, medan biljettpengarna till den där Frankrikeresan förtjänades i kassan i en matbutik.

”Hemma runt köksbordet pratades det väldigt mycket politik och samhällsfrågor, och det kom att prägla mig. Liksom att jag växte upp med tre bröder – jag blev ganska bra på att medla, förhandla och stå upp för mina åsikter …”

Efter att ha krönt sin nästan tjugoåriga bana på Regeringskansliet med att bli departementsråd och ansvara för uppbyggnaden av ett helt nytt departement, Infrastrukturdepartementet, bytte Anette Madsen spår. Sedan cirka ett år tillbaka är hon kommundirektör i Norrtälje.

”Jag hade gärna stannat på Regeringskansliet, om det inte vore för det här fantastiska jobbet i Norrtälje. Min gamla hemkommun. Tillfälligheterna styr, det är inte varje dag en sådan möjlighet dyker upp. Jag tänkte nu eller aldrig, det jobbet måste jag söka!”

Att komma invånarna mer inpå livet hör till det fina med tjänsten som kommundirektör, tycker hon:

”Effekterna av besluten syns tydligare och mer omedelbart än i statsförvaltningen. Som nu under pandemin, med alla nedstängningar och förändringar som kommunen behövt göra inom skola, kulturliv, skola, omsorg och vård. Man kommer så nära verkligheten. Och det var ju det jag ville. Men det har inte varit en lugn stund, det har gått i 120 sedan dag ett.”

Anette Madsen är ”tjänsteman ut i fingerspetsarna”, som det heter i pressmeddelandet som gick ut då hon anställdes. En formulering som syftar på rättspatos, objektivitet och att ständigt ha allmänhetens – det vill säga uppdragsgivarnas – bästa för ögonen.

”För mig är tjänstemannarollen en ynnest, och något i grunden väldigt fint.”

Knepigast i karriären har varit att få ihop alla ansvarsfyllda poster med det så kallade livspusslet.

”Ja, särskilt under småbarnsåren. När det var som mest hektiskt i Regeringskansliet reste jag till Bryssel en gång i veckan, med övernattning och jättemycket jobb före och efter varje förhandling. Tack och lov har jag en partner som kunnat stötta mig och barnen medan jag gjort karriär.”

Hur ser du på framtiden?
”Ljust. Jag står på en trygg bas, har mycket erfarenhet och känner mig stark. Jag jobbar hårt med de värderingar som ska genomsyra vår arbetsplats, vill fortsätta utveckla ledarskapet och anpassa det till en föränderlig värld – med det blir man nog aldrig riktigt färdig. Att skapa välmående, produktiva organisationer är en ledstjärna för mig, varhelst jag befinner mig.”

3 karriärtips från Anette Madsen

1. Nyfikenhet och mod. Min drivkraft handlar mycket om utveckling, och att våga utveckla sig själv. Utveckling av ledningsgrupper är något som jag prioriterar högt.

2. Lyssna, lyssna, lyssna. Som chef behöver du ha hjärtat på rätt ställe.

3. Intresse. Jag blev tidigt oerhört intresserad av språk och samhällsfrågor, vilket har präglat hela min karriär.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden