Tissel och tassel har en positiv effekt

Tisslas det och tasslas det i korridorerna? Det behöver inte bara vara något negativt. Faktum är att du och dina medarbetare till och med kan må lite bättre av det.

Arbetsmiljö
Publicerad

Att tala om en tredje person som inte är närvarande förenar och binder oss samman. Det innebär att det som vi nedvärderar till skvaller faktiskt inte behöver vara negativt utan tvärtom har en funktion att fylla.

”Det informella pratet är väldigt viktigt på en arbetsplats. För att vi ska kunna samarbeta måste vi bygga förtroende för varandra och det gör vi bland annat genom att skvallra”, säger forskaren Károly Takács vid Linköpings universitet.

I skvallret utvärderar vi hur väl kollegerna samarbetar, hur kompetenta, trovärdiga och trevliga de är, men vi intresserar oss också för om någon begått normbrott och inte hållit sig inom ramen för det vi tycker är ett okej beteende.

Även negativt skvaller kan ha något gott med sig.

”Om någon skvallrar om dig, kan det förstås vara dåligt för dig. Men, då kanske du också skärper till dig. Så, det som är dåligt skvaller om en individ, kan faktiskt vara bra för gruppen”, säger Károly Takács som tycker att alla chefer borde inse småpratets värde för att personalen ska kunna jobba tillsammans på ett bra sätt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden