Tio (vetenskapliga) sätt att bli gladare – och lyckligare

Trötthet och mörker? Inga problem. Chef listar tio beprövade tips som garanterat gör dig lyckligare.

Hälsa
Text:
Publicerad

1. Träna (ja, det vet du ju redan). En studie publicerad i Journal of Health Psychology visar att personer som tränar regelbundet trivs bättre med sitt utseende.

2. Ta en tupplur. En studie från the Journal of Neuroscience visar att sömn påverkar hur mottagliga vi är för negativa känslor. De som arbetar en hel eftermiddag utan en tupplur är mer känsliga för rädsla eller ilska.

3. Flytta närmare jobbet. Kort pendling gör oss gladare. Ett stort hus eller mer statusfyllt jobb kan inte väga upp hur stressade och uttröttade vi blir av långa resor till jobbet, har schweiziska ­ekonomer kommit fram till.

4. Var med vänner och familj. En 70 år lång studie visade att 93 procent av de män som var lyckliga i 65-årsåldern hade haft en nära relation med en syster eller bror när de var yngre.

5. Gå ut (när det är 13,9 grader varmt). En brittisk studie från universitetet i Sussex visar att man blir gladare av att vara ute i naturen än i stadsmiljö. En amerikansk studie visar att vi är som lyckligast vid 13,9 grader.

6. Hjälp andra i 100 timmar. Forskaren Adam Grant, vars bestseller Ge och ta snart kommer ut på svenska, tipsar om att man bör lägga 100 timmar om året eller cirka två timmar i veckan på att hjälpa andra, för att känna mening och glädje i vardagen.

7. Öva på att le. En ny studie från Michigan State University tyder på att kundtjänstmedarbetare som ler för att de tänker på en semester eller sitt barns musikuppvisning blir på bättre humör och är mer extroverta.

8. Planera en resa. När man ska göra en resa är man som gladast i planeringsfasen, visar en studie som publicerats i tidskriften Applied Research in Quality of Life. Känslan av förväntan höjde lyckonivån i åtta veckor i genomsnitt. Efter semestern sjönk lyckonivån snabbt igen.

9. Meditera. Meditation kan skapa bestående positiva förändringar i hjärnan, enligt ett forskningsteam på Massachusetts sjukhus. Efter en åttaveckorskurs i meditation var de delar i hjärnan som associeras med omtanke och självmedvetenhet mer aktiva.

10. Öva på att vara tacksam. Att skriva ett tacksamhetsbrev i veckan  kan göra dig gladare. Tesen stöds av en studie som publicerats i the Journal of Happiness.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden