Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Talangprogram gör folk omotiverade

Hur ska organisationer lyckas utveckla och behålla talanger? Det är en fråga som allt fler ställer sig. Många investerar i program för att attrahera, utveckla och behålla de duktigaste medarbetarna. Men de leder sällan till önskat resultat.

Okategoriserade
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Istället försvinner värdefulla medarbetare och andra tappar motivationen. Det visar Kajsa Asplund, forskare på Handels i Stockholm i boken Talang för människor: psykologin bakom framgångsrik talent management. Näringslivets syn på talent management stämmer ganska dålig överens med forskningen om motivation och prestation, visar hon. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson Kajsa Asplunds råd om hur du ska göra för att lyckas med talent management.

Vem ska läsa boken?

Du som vill använda psykologisk kunskap för att motivera och engagera sina medarbetare. Och självklart de som har särskilda program för talanger.

Vilka aha-upplevelser fick du av att läsa boken?

Den visade något som jag anat, att talangprogram sällan fungerar som man tänkt sig. Talangerna känner sig utvalda till en internationell elit och är inte alls så lojala till organisationen som många förväntar sig. Särskilt inte om programmen inte håller vad de lovar. Dessutom missar organisationerna alla andra som inte fått en ”talangstämpel”, det är 90-95 procent av medarbetarna. Det gör att många tappar engagemanget. Det är ju ganska självklart att man tappar motivationen om andra utses till talanger men inte man själv. Kanske det är en bidragande orsak till att engagemanget är så lågt på många arbetsplatser.

På vilket sätt kan jag som chef ha nytta av boken?

Du får kunskap om hur människor fungerar som du kan använda på ett klokt sätt för att engagera och motivera alla dina medarbetare. Den ger också tips på hur du kan göra om du vill lyckas med ett speciellt talangprogram.

Vilka råd inspirerar mest?

Att man ska satsa på team snarare än enskilda duktiga medarbetare. Kajsa Asplund tror att man i framtiden kommer att fokusera mer på talangfulla team. Hon visar hur teamet ofta presterar bättre än en enskild talang och hur man kan göra för att utveckla och behålla bra team.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden