cb3_content

Talangprogram gör folk omotiverade

Hur ska organisationer lyckas utveckla och behålla talanger? Det är en fråga som allt fler ställer sig. Många investerar i program för att attrahera, utveckla och behålla de duktigaste medarbetarna. Men de leder sällan till önskat resultat.

Istället försvinner värdefulla medarbetare och andra tappar motivationen. Det visar Kajsa Asplund, forskare på Handels i Stockholm i boken Talang för människor: psykologin bakom framgångsrik talent management. Näringslivets syn på talent management stämmer ganska dålig överens med forskningen om motivation och prestation, visar hon. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson Kajsa Asplunds råd om hur du ska göra för att lyckas med talent management.

Chefboken: Läs Talang för människor på bara 19 minuter!

Vem ska läsa boken?

Du som vill använda psykologisk kunskap för att motivera och engagera sina medarbetare. Och självklart de som har särskilda program för talanger.

Vilka aha-upplevelser fick du av att läsa boken?

Den visade något som jag anat, att talangprogram sällan fungerar som man tänkt sig. Talangerna känner sig utvalda till en internationell elit och är inte alls så lojala till organisationen som många förväntar sig. Särskilt inte om programmen inte håller vad de lovar. Dessutom missar organisationerna alla andra som inte fått en ”talangstämpel”, det är 90-95 procent av medarbetarna. Det gör att många tappar engagemanget. Det är ju ganska självklart att man tappar motivationen om andra utses till talanger men inte man själv. Kanske det är en bidragande orsak till att engagemanget är så lågt på många arbetsplatser.

Prova Chefboken 3 nr för endast 199 kr!

På vilket sätt kan jag som chef ha nytta av boken?

Du får kunskap om hur människor fungerar som du kan använda på ett klokt sätt för att engagera och motivera alla dina medarbetare. Den ger också tips på hur du kan göra om du vill lyckas med ett speciellt talangprogram.

Vilka råd inspirerar mest?

Att man ska satsa på team snarare än enskilda duktiga medarbetare. Kajsa Asplund tror att man i framtiden kommer att fokusera mer på talangfulla team. Hon visar hur teamet ofta presterar bättre än en enskild talang och hur man kan göra för att utveckla och behålla bra team.

Ta en smart genväg till kunskap!

Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för 199 kr!
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefboken4-content
Chefboken

Så skapar du en orädd organisation

Traditionell företagskultur — där det handlar om att passa in och komma överens — är dömd att misslyckas i den nya kunskapsekonomin. Framgång kräver istället ett flöde av idéer, nytt och kritiskt tänkande. Harvardforskaren Amy C Edmondson skriver i sin bok "The Fearless Organization" om hur chefer skapar orädda organisationer.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
ledarskapsparadoxen_content_3
Chefboken

Ledarskapsparadoxen utmanar chefer att tänka nytt

Det viktigaste verktyget för en framgångsrik ledare är insikten om att ledarskap inte handlar om enkla lösningar — utan om paradoxer. I en intelligent och ofta rolig bok om ledarskap tvingar hyllade föreläsare, forskaren och författaren Alf Rehn läsaren ur de vanliga tankespåren.
cb-daretolead-webb2
Chefboken

Vi behöver vara modiga ledare, men är för fega

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation.
content-cb12
Chefboken

Här är ledarskapet bakom klyschorna

Vad hittar man om man ger sig ut på jakt efter de beteenden som verkligen ligger bakom chefers framgång? Om man struntar i ledarskapsklichéerna, och tittar på hårda data. Det bestämde sig Elena Lytkina Botelho och Kim Rosenkoetter Powell, författare till ”The CEO Next Door”, för att göra.
contentartikel
Chefboken

Datorer är bäst på rekrytering

Det är avgörande att anställa rätt medarbetare och dyrt att rekrytera fel, men många fortsätter att jobba som de alltid gjort, ofta utan vetenskaplig förankring.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

chefboken-webbejlogga
Chefboken

Digitalisering handlar om människor

Hur ska traditionella företag överleva när unga företag snabbt hittar digitala lösningar för att möta kundernas behov? Det räcker sällan att förbättra produkten eller fokusera på ny teknik.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden