Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Sverigechefen för Lunar: ”Vi har gått från två personer till nästan hundra på ett år”

Mats Persson Bergius ville se världen – och det gjorde han också. Efter en mångårig chefskarriär inom den globala kreditkortsjätten American Express är det dags för något nytt – som Sverigechef för den snabbväxande bankutmanaren Lunar.

Karriär
Publicerad
FOTO: EVELINA CARBORN

När Mats Persson Bergius blev Sverigechef för den digitala banken Lunar, hade han bara en medarbetare att samsas med i det lilla coworking-kontor där verksamheten drog igång. Nu ett hektiskt år senare har personalstyrkan vuxit till närmare hundra personer. Under brinnande pandemi har Mats Persson Bergius hunnit med att hantera flera investeringsrundor och en sammanslagning med privatlåneföretaget Lendify. 

”Det går väldigt fort”, konstaterar Mats Persson Bergius som trots sin relativa ungdom – han är 40 år – har en lång chefskarriär inom kreditkortsjätten American Express bakom sig. Det snabbväxande Lunar är för honom något nytt och annorlunda, och en chans att spänna bågen i en miljö där det hela tiden rör på sig. 

”Jag vet inte alltid exakt vad som händer exakt överallt. Men det är okej, så länge andra har koll och jag är flexibel nog att snabbt lyssna in. Att säkerställa effektiva kommunikationsflöden är en stor prioritet, liksom att hitta rätt talanger så vi kan fortsätta växa. Vi har behov av allt från kundtjänstpersonal till jurister och tekniker”, säger Mats Persson Bergius. 

Han växte upp mitt i Stockholm, i en fyra på Kungsholmen. Mamma socialsekreterare, pappa ingenjör och datakonsult på Ericsson och IBM.  

”Det har nog påverkat mig, att pappa efter att ha börjat sälja datorer åt IBM på 60-talet hade en utpräglad storföretagskarriär, med jobb i många olika länder: Frankrike, Belgien, England … och Saudiarabien, där hela familjen bodde några år när jag var barn.” 

Från sex till nio års ålder bodde Mats Persson Bergius i ett internationellt bostadskomplex i den saudiska öknen, gick i engelskspråkig skola och busade i poolen med jämnåriga kompisar som kom från hela världen. 

”Folk kanske såg lite olika ut, men alla hade roligt ihop. Det var inspirerande och sådde nog ett frö. En känsla av att världen ligger öppen och faktiskt är möjlig att uppleva”, säger Mats Persson Bergius som efter gymnasiet drog till London för fortsatta studier och jobb. 

”Jag ville tvinga mig ur min komfortzon. Det kan låta klyschigt, men så var det. Det var verkligen ett sätt att vidga mina vyer och växa som person.”  

London var en fantastisk stad i en fantastisk tid, då i början på 2000-talet och den framvällande kunskapsekonomin. Som att befinna sig i en gigantisk smältdegel med engagerade människor från hela världen. Ett trainee-jobb var Mats Persson Bergius inträdesbiljett till American Express och företagets europeiska huvudkontor i samma stad.

Första chefsuppdraget fick han inom ett par år.

”Största utmaningen med det var väl att luta sig framåt och våga. Fylla ut skorna, leva upp till förväntningarna och på ett ödmjukt sätt stå för det mandat jag fått.”

Bland det roligaste med Amex-karriären, som också tog honom till USA och sedan hem till Norden, var de enorma resurser som företaget kunde mobilisera när det väl ställt sig bakom ett projekt.

”Ja, det var fantastiskt kul. Jag fick flera gånger förmånen att lansera nya verksamheter och produkter, i Syd- och Östeuropa till exempel. Att samla mängder av yrkesgrupper och experter omkring sig, fastställa mål och färdplan och sedan uppleva hur hela orkestern börjar spela – det var för mig otroligt tillfredsställande. Liksom att vid lanseringen ha en slutprodukt att peka på: Det här har vi gjort.”

Den hårda konkurrensen om företagsledningens uppmärksamhet när det finns så många smarta projektidéer inom organisationen kunde å andra sidan vara frustrerande, vilket även det hör till bilden när man verkar inom en multinationell jätte av den här kalibern.

Hur ser du på framtiden? 

”Fortsättningen av 2022 blir superintensiv, med massor av spännande projekt att rulla ut mot kund och ett maskineri som ska fortsätta att spela ihop sig. I min ledarskapsroll gäller det att skapa möjligheter för både personalen och företaget att utvecklas och växa, utan att vi tappar fart. Vi har tre små barn, vilket är bra för balansens skull – de är väldigt duktiga på att se till att jag inte jobbar i onödan på fritiden”, säger Mats Persson Bergius.

3 karriärtips från Mats Persson Bergius

  1. Utmana sig själv, hela tiden. Ta ansvar för sin egen utveckling, inte bara genom formell utbildning, utan även genom att gå in i situationer där du ibland känner dig obekväm.
  2. Uppfyll rollen. Får du en större roll, är det bara att luta sig fram och agera därefter, och på ett ödmjukt sätt våga stå för ditt mandat.
  3. Balans. Har man tre barn är det väldigt svårt att inte stänga av jobbet ibland.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden