Svenska superchefens 3 bästa karriärtips

Tänk att livsmedelsbranschen kunde vara så spännande. Anette Rosengren, vd för Fazer Bageri, har gjort en karriärresa som sträcker sig över såväl den egyptiska landsbygden som USA och Vårgårda.

Karriär
Publicerad

Tio-femton cyklar på garageuppfarten till Anette Rosengrens barndomshem, så brukade det se ut. Helsingborgsvillan var den naturliga samlingsplatsen för hela hennes mellanstadiegäng. Varför då, egentligen? Det dröjde tills den nuvarande Fazer Bageri-vd:n reflekterade över den frågan.

Att stå i centrum och känna sig bekväm i en ledarroll var bara så självklart. Säkert hade det med den tillåtande atmosfären där hemma att göra: Anette Rosengrens föräldrar trodde på barns rätt att få synas, höras och vara med överallt, berättar hon.

 

”Visst kunde jag få gliringar i skolan om att jag räckte upp handen väl ofta. Det rörde mig inte i ryggen. Jag hade så stark självkänsla att jag mest tyckte synd om dem som inte gjort läxan. Själv kunde jag svaret, ville berätta och ha högsta betyg.”

Civilekonomexamen och en trainee-tjänst på Unilever var inträdesbiljetten till livsmedelsbranschen. En resa från Dalarna-Gästrikland som säljare till en tjänst som internationell ”director marketing services” i USA för Kraft Foods. Ett utlandsjobb hon fick den 11 september 2001, samma dag som tvillingtornen föll i New York, erbjöds Anette Rosengren

”Jag tackade ja, utan att tveka, trots att jag på grund av reseförbudet inte kunde åka dit och bli intervjuad. För mig var det bara yes, vilket spännande äventyr. Men jag hade nog inte väntat mig att USA var en så annorlunda miljö att vara chef i.”

Anette Rosengrens tre karriärtips:

1) Våga prova

Att säga ja till nya uppgifter kan ge oväntade resultat. ”Mitt trainee-jobb som controller var väldigt tråkigt, men något av det jag haft mest nytta av senare.”

2) Våga fråga

”Bryter jag mot någon oskriven regel nu? Att stämma av med folk jag kan lita på har gjort mig
säkrare i min yrkesroll, inte minst internationellt.”

3) Våga vägra Jante

”Jag har aldrig känt mig hämmad på grund av mitt kön, eller att jag var så ung när jag först blev chef. Jag bryr mig inte riktigt. Jag fortsätter min väg.”

Det här är ett utdrag. Hela intervjun finns att läsa i Chef nummer 8/2017. Som prenumerant får du dessutom:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden