pisa-svenska-skolan

Svenska elevers kunskaper sjunker allt mer

I veckan släpptes den internationella Pisa-undersökningen, där Sverige och 33 andra länder inom OECD deltar.

Det svenska resultatet är dystert. Svenska 15-åringar är sämre inom både matematik, läsförståelse och naturvetenskap jämfört med senaste mätningen från 2009.

”Läget är allvarligt när det gäller kunskapsutvecklingen i skolan”, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Chef har tidigare publicerat flera artiklar om den negativa utvecklingen i skolan och de tuffa villkoren för ledarskapet. I ett längre reportage från januari 2012 sade Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för lärande och arbetsmarknad vid SKL så här:

“En del av skolans utveckling handlar ju om att det inte funnits tillräckligt bra ledarskap. Men det handlar inte bara om rektorerna utan om brister i hela styrningskedjan, från politiker, till förvaltningschefer till rektorer, arbetslagsledare och lärare”, säger Per-Arne Andersson på SKL.

“Mandat, makt och status. Inget av detta har rektor i dag”, påstod Stefan Rodhe, före detta rektor, i samma artikel när han fick kommentera vad som gått snett i ledarskapet av den svenska skolan.

Lars Franson är doktorand vid Göteborgs universitet och forskar bland annat på vilka handlingar och aktiviteter rektorer sätter igång efter att Pisa-resultatet offentliggjorts. Han menar att enskilda rektorer knappast kan ställas till svars för de dåliga mätresultaten:

”När PISA-resultaten presenteras sker blygsamma insatser på skolorna, jämfört med de omfattande insatser som sätts igång när resultaten från de nationella proven presenteras. När jag frågar rektorerna varför det inte händer mer, särskilt med tanke på det väsen som mätningarna ger upphov till i medier och på policynivå, säger de att det handlar om att resultaten kommer först 1,5 år efter att proven görs.

Om du leder en organisation som testas och resultaten kommer 1,5 år senare, har det hunnit rinna mycket vatten under broarna”, säger Lars Franson och fortsätter:

”Huvudfrågan här är vad enskilda rektorer kan göra åt PISA-resultaten. Jag menar att det inte är en fråga för den enskilda skolan, eftersom resultaten kommer först flera år senare. Därför är det svårt att utkräva ansvar från rektorerna lokalt. PISA-resultaten är viktiga men de ger en indikation på läget för ett helt lands skolsystem: Det handlar framförallt om problem på systemnivå, inte enskild skolnivå.”

Mer statistik från PISA 2012:

Inom matematik har resultatet försämrats från 494 poäng i Pisa 2009 till 478 poäng i PISA 2012. Det är under OECD-genomsnittet som ligger på 494 poäng.

Inom läsförståelse har resultatet gått ner från 497 poäng i Pisa 2009 till 483 poäng i PISA 2012. OECD-genomsnittet ligger här på 496 poäng.

Inom naturvetenskap har resultatet sjunkit från 495 poäng i Pisa 2009 till 485 poäng i PISA 2012. Här ligger OECD-genomsnittet på 501 poäng.

Skolverket konstaterar att inget av de andra 33 OECD-länderna i PISA 2012 har en lika stor resultatförsämring som Sverige.

 

Text: Maria André och Calle Fleur

Relaterade artiklar

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Chefens skönaste sommarläsning

Semester och läge att koppla av med en bra bok. Här är några av sommarens hetaste boktips, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.

chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1
Chefboken

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

osto%cc%88rd-1
 

Vårda din viktigaste resurs - ditt fokus

Det är inte du eller din dåliga självdisciplin som gör att du inte alltid lyckas med det du tänkt göra. Det är dina strategier och din miljö som behöver förändras. Lär dig att tänka och agera för att skapa en ostörd bubbla för fokuserat arbete.

I nya boken Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag visar forskaren Gisela Bäcklander hur du kan göra. Hon har forskat på självledarskap och anser att det inte hjälper att förändra oss själva och skärpa till oss när vi inte kan fokusera eller får saker gjorda. Det är smartare att ha olika strategier som minskar belastningen för dina kognitiva resurser och ditt arbetsminne. Ledarcoachen Maria Gerlofson sammanfattar Ostörd i senaste Chefboken.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.