Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Digitala spel kan få medarbetare att interagera, till exempel genom att promenera tillsammans.

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.

Afterwork på distans, stegtävlingar och schemalagd motion hör till de otaliga insatser som Sveriges chefer tappert hållit igång för att främja medarbetarnas hälsa och gruppkänsla under pandemin.

Ett av de mer ambitiösa engagemangsprogrammen står svenska Canon för. Inom bildföretaget har man utvecklat ett digitalt spel som under tre månaders tid aktiverat medarbetarna till både kropp och själ.

Efter att ha indelats i lag, gav sig grupperna ut på en spelplan fylld av både fysiskt och mentalt stimulerande uppgifter, som en boxbollsutmaning, skräpplockningstävling (”ploggning”), fototävling och test av bildminnet. Förutom hälsan stod 90 000 kronor på spel, en prissumma som enligt reglerna gick vidare till välgörande ändamål enligt vinnarlagets eget val.

”Vi visste att hela våren 2021 skulle bestå av hemarbete och vår ambition var att arbetet inte ska behöva upplevas ensamt”, berättar företagets marknads- och kommunikationschef Linn Lambert-Kryss om bevekelsegrunderna bakom spelet.

”Spelet har varit ett sätt att koppla ihop medarbetarna med varandra och samhället vi lever i. Genom frågeställningarna har vi lyft vikten av att ta pauser, röra på sig varje dag och få återhämtning. Tack vare spelet interagerar medarbetare mer än tidigare över avdelningsgränserna. Vi blev även mer sociala med omvärlden.

Medarbetare som tidigare aldrig kommunicerat tog första steget genom att vi introducerade en enklare social närvaro genom Linkedin. Detta bidrog till en högre social nivå, brett över hela bolaget från norr till söder”, säger Linn Lambert-Kryss och framhåller att insikterna förhoppningsvis ska stärka friskvårdsarbetet även framöver.

underso%cc%88kningen-nr-8-bilder-webb_intervjuperson-01

Läs också: Så mår chefen: Mer ont i kroppen men mindre stressad

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.

Läs också: Missa inte bidrag för hälsoapp

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

utomhus
Hälsa

Det blir inne med kontor ute

Våra arbetsplatser präglas allt mer av flexibla lösningar. Utnyttja naturens hälsofrämjande egenskaper och förlägg en del av arbetet utomhus, menar Susanna Toivanen, som är docent i sociologi och forskar om framtidens arbetsplatser.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

sjobb
Arbetsmiljö

Chefer jobbar oftare sjuka

Sju av tio svenskar går till jobbet trots att de är sjuka. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket – som pekar på chefer som en särskilt utsatt grupp.
nykar-i-jobbet
Delegering

Bryt beroendet av jobbet – sex tips

Bara för att det känns bra behöver det inte betyda att det är särskilt hälsosamt att jobba så mycket som du gör. Så här slutar du kolla mejlen hemma och får ner förväntningarna på att du ska vara ständigt tillgänglig utanför arbetstid.
stressfyrfalt
Arbetsmiljö

Enkla metoden: Ta tempen på jobbstressen

Karaseks och Theorells krav-, kontroll- och stödmodell, känns den igen? Om du inte är bekant med den – bli det nu. Den kan vara till hjälp för att ta reda på vad som orsakar stress på din arbetsplats – och i ditt arbete med att tillämpa de nya arbetsmiljöföreskrifterna.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

tranasjal
Hälsa

Snabbträna ­— med en sjal

Hälsoinspiratören Leila Söderholm har uppfunnit den enklaste pausgympan som du gör med hjälp av en handduk eller en sjal.