Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Digitala spel kan få medarbetare att interagera, till exempel genom att promenera tillsammans.

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.

Afterwork på distans, stegtävlingar och schemalagd motion hör till de otaliga insatser som Sveriges chefer tappert hållit igång för att främja medarbetarnas hälsa och gruppkänsla under pandemin.

Ett av de mer ambitiösa engagemangsprogrammen står svenska Canon för. Inom bildföretaget har man utvecklat ett digitalt spel som under tre månaders tid aktiverat medarbetarna till både kropp och själ.

Efter att ha indelats i lag, gav sig grupperna ut på en spelplan fylld av både fysiskt och mentalt stimulerande uppgifter, som en boxbollsutmaning, skräpplockningstävling (”ploggning”), fototävling och test av bildminnet. Förutom hälsan stod 90 000 kronor på spel, en prissumma som enligt reglerna gick vidare till välgörande ändamål enligt vinnarlagets eget val.

”Vi visste att hela våren 2021 skulle bestå av hemarbete och vår ambition var att arbetet inte ska behöva upplevas ensamt”, berättar företagets marknads- och kommunikationschef Linn Lambert-Kryss om bevekelsegrunderna bakom spelet.

”Spelet har varit ett sätt att koppla ihop medarbetarna med varandra och samhället vi lever i. Genom frågeställningarna har vi lyft vikten av att ta pauser, röra på sig varje dag och få återhämtning. Tack vare spelet interagerar medarbetare mer än tidigare över avdelningsgränserna. Vi blev även mer sociala med omvärlden.

Medarbetare som tidigare aldrig kommunicerat tog första steget genom att vi introducerade en enklare social närvaro genom Linkedin. Detta bidrog till en högre social nivå, brett över hela bolaget från norr till söder”, säger Linn Lambert-Kryss och framhåller att insikterna förhoppningsvis ska stärka friskvårdsarbetet även framöver.

underso%cc%88kningen-nr-8-bilder-webb_intervjuperson-01

Läs också: Så mår chefen: Mer ont i kroppen men mindre stressad

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.

Läs också: Missa inte bidrag för hälsoapp

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”
Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
En dagbok på ett bord. Bild på
Hälsa

Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka sitt välmående.