sokajobb

Studie från Linkedin: Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering? Enligt en studie från Linkedin kan det vara andra faktorer än rätt erfarenhet som faller avgörande.

Det är Linkedin som intervjuat 300 rekryterare i Sverige och därmed skapat sig en bild vad som är viktigt vid en anställningsprocess. Och just åldern är en fråga som dagens arbetsgivare tar i beaktning. Drygt 50 procent av rekryterarna uppger nämligen att åldern kan vara ett hinder för en sökande att få jobbet, skriver Kollega.

Redan vid 40-årsåldern räknas man dessutom till det äldre gardet, enligt en tredjedel av rekryterarna. Detta trots att just äldre upplevs ha mer erfarenhet, större tålamod och ett bättre helikopterseende.

bortvald

Läs också: 64 (!) procent tror de blev åldersdissade – när de sökte jobb

”I längden blir det svårt att välja bort äldre arbetstagare, eftersom det råder en enorm arbetskraftsbrist. Företagen måste bli bättre på att se hela arbetskraften som potentiella arbetstagare”, säger Paula Björnstjerna, Linkedins nordiska försäljningschef, till tidningen.

Enligt undersökningen från Linkedin kan även faktorer som utseende och kroppsdoft vara en avgörande faktor i en rekryteringsprocess. Detta kan jobbsökaren själv påverka genom att på sociala medier skaffa sig en kunskap om vilken klädkod som gäller hos företaget man söker jobb hos.

Chef har tidigare skrivit om Michel Strauss som blev bortvald när han sökte jobb – innan han ens fyllt 40.

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

Relaterade artiklar

punk
Karriär

8 skäl: Därför säger de bästa medarbetarna upp sig

Högpresterande idésprutor som är svåra att ersätta. Ändå är det lätt att tappa duktiga medarbetare om du inte är uppmärksam. 
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
sparken
Karriär

Högre risk att få sparken som kvinnlig vd

Det är inte bara svårare som kvinna att nå ett vd-jobb. Risken är också högre att få sparken, visar amerikansk forskning.
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
naa
Karriär

10 nya yrken – du inte hört talas om innan

Funderar du på att byta jobb och är över 50 år? Då kanske ”oldflucener” kan bli något för dig. Det kvalar in på listan över nya yrkestitlar som lanseras under 2019.
byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.