sokajobb

Studie från Linkedin: Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering? Enligt en studie från Linkedin kan det vara andra faktorer än rätt erfarenhet som faller avgörande.

Det är Linkedin som intervjuat 300 rekryterare i Sverige och därmed skapat sig en bild vad som är viktigt vid en anställningsprocess. Och just åldern är en fråga som dagens arbetsgivare tar i beaktning. Drygt 50 procent av rekryterarna uppger nämligen att åldern kan vara ett hinder för en sökande att få jobbet, skriver Kollega.

Redan vid 40-årsåldern räknas man dessutom till det äldre gardet, enligt en tredjedel av rekryterarna. Detta trots att just äldre upplevs ha mer erfarenhet, större tålamod och ett bättre helikopterseende.

bortvald

Läs också: 64 (!) procent tror de blev åldersdissade – när de sökte jobb

”I längden blir det svårt att välja bort äldre arbetstagare, eftersom det råder en enorm arbetskraftsbrist. Företagen måste bli bättre på att se hela arbetskraften som potentiella arbetstagare”, säger Paula Björnstjerna, Linkedins nordiska försäljningschef, till tidningen.

Enligt undersökningen från Linkedin kan även faktorer som utseende och kroppsdoft vara en avgörande faktor i en rekryteringsprocess. Detta kan jobbsökaren själv påverka genom att på sociala medier skaffa sig en kunskap om vilken klädkod som gäller hos företaget man söker jobb hos.

Chef har tidigare skrivit om Michel Strauss som blev bortvald när han sökte jobb – innan han ens fyllt 40.

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
punk
Karriär

8 skäl: Därför säger de bästa medarbetarna upp sig

Högpresterande idésprutor som är svåra att ersätta. Ändå är det lätt att tappa duktiga medarbetare om du inte är uppmärksam. 
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
sparken
Karriär

Högre risk att få sparken som kvinnlig vd

Det är inte bara svårare som kvinna att nå ett vd-jobb. Risken är också högre att få sparken, visar amerikansk forskning.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.