Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Studie från Linkedin: Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering? Enligt en studie från Linkedin kan det vara andra faktorer än rätt erfarenhet som faller avgörande.

Konflikthantering
Publicerad

Det är Linkedin som intervjuat 300 rekryterare i Sverige och därmed skapat sig en bild vad som är viktigt vid en anställningsprocess. Och just åldern är en fråga som dagens arbetsgivare tar i beaktning. Drygt 50 procent av rekryterarna uppger nämligen att åldern kan vara ett hinder för en sökande att få jobbet, skriver Kollega.

Redan vid 40-årsåldern räknas man dessutom till det äldre gardet, enligt en tredjedel av rekryterarna. Detta trots att just äldre upplevs ha mer erfarenhet, större tålamod och ett bättre helikopterseende.

”I längden blir det svårt att välja bort äldre arbetstagare, eftersom det råder en enorm arbetskraftsbrist. Företagen måste bli bättre på att se hela arbetskraften som potentiella arbetstagare”, säger Paula Björnstjerna, Linkedins nordiska försäljningschef, till tidningen.

Enligt undersökningen från Linkedin kan även faktorer som utseende och kroppsdoft vara en avgörande faktor i en rekryteringsprocess. Detta kan jobbsökaren själv påverka genom att på sociala medier skaffa sig en kunskap om vilken klädkod som gäller hos företaget man söker jobb hos.

Chef har tidigare skrivit om Michel Strauss som blev bortvald när han sökte jobb – innan han ens fyllt 40.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden