Sömnbrist kan göra dig mycket mindre produktiv.
Sömnbrist kan göra dig mycket mindre produktiv.

Studie: En kvart mindre sömn – kan dramatiskt påverka din jobbinsats

En studie pekar på sambandet mellan dålig sömn och sämre jobbinsatser dagen efter.

Det är University of South Florida som publicerat en ny studie som tittat närmare på våra sovrutiner under vardagarna. Genom att följa 130 arbetare kunde forskarna se att så lite som 16 minuter mindre sömn kan få stor påverkan på vår jobbinsatsen dagen efter.

Nätterna deltagarna hade en sämre sömnkvalitet ökade stressnivåerna och en stark känsla av obalans mellan jobb och fritid. Dålig sömn gjorde att man gick och la sig tidigare följande natt – vilket satte de vanliga sovrutinerna ur spel.

sover-som-en-stock

Läs också: Sov som en stock – med 20-minutersregeln

”Vår studie speglar hur medarbetares sömn gör oss extra sårbara för stress. Dagens arbetsplatser måste anstränga sig för att främja medarbetarnas sömn. Vinsten är att personer som sover bra har enklare att fokusera på sina arbetsuppgifter och hamnar mer sällan i konflikten med kolleger då stressnivån är lägre”, säger Soomi Lee, en av forskarna bakom studien, till ScienceDaily.

Är du en som sover dåligt på vardagarna, men bättre på helgerna, kan du ändå vara rätt lugn. Studien pekar på att det tog en natt av god sömn för att kompensera för veckans sömnstörningar om de var marginella.

seminarium-hallbar-marknadsbit
Seminarium 26 september

Så skapar du en hållbar arbetsmiljö

Chefer har ett ansvar för att förebygga psykisk ohälsa och utmattning på jobbet. Men hur gör man egentligen?

Relaterade artiklar

energi1
Hälsa

Lista: 13 sätt att få ny energi

I nya boken Reload tipsar tankeläsaren, föreläsaren och författaren Henrik Fexeus och Chefs före detta chefredaktör Catharina Enblad om olika tekniker för återhämtning.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.
Hälsa

Ny forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.