Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.

Arbetsmiljö
Publicerad
FOTO: Malmö universitet/Unsplash (montage!)

Vilka är det som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning? Det ville forskaren Rebecka Cowen Forsell ta reda på. Genom att ställa frågor till 3400 yrkesverksamma personer i Skåne kom man fram till att det är främst chefer och män som blir utsatta.

Studien, som kommer från Malmö universitet, pekar på att det är främst mobbning via mejl och sociala medier som är vanligast. När det kommer till mobbning som landar i mejlkorgen är den mer subtil och exkluderande medan mobbning på sociala medier är mer direkt och dessutom mer aggressiv.

Studien visar också att ungefär 10 procent av de tillfrågade blivit utsatta för vad som kan klassas som nätmobbning. Jämförelsevis uppgav 3,5 procent att de blivit mobbade ansikte mot ansikte.

”Digital kommunikation ger möjlighet för personer att framställa sig själv och sitt budskap på ett mer kontrollerat sätt än i fysiska möten. Den bjuder också in tredje part som föräldrar och elever i skolan, studenter och klienter att utöva makt mot arbetstagare och chefer”, säger Rebecka Cowen Forssell, forskare vid Malmö universitet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden