studie-2
FOTO: Malmö universitet/Unsplash (montage!)

Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.

Vilka är det som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning? Det ville forskaren Rebecka Cowen Forsell ta reda på. Genom att ställa frågor till 3400 yrkesverksamma personer i Skåne kom man fram till att det är främst chefer och män som blir utsatta.

Studien, som kommer från Malmö universitet, pekar på att det är främst mobbning via mejl och sociala medier som är vanligast. När det kommer till mobbning som landar i mejlkorgen är den mer subtil och exkluderande medan mobbning på sociala medier är mer direkt och dessutom mer aggressiv.

badnews

Läs också: Färsk studie: Dåliga nyheter kan motivera personalen

Studien visar också att ungefär 10 procent av de tillfrågade blivit utsatta för vad som kan klassas som nätmobbning. Jämförelsevis uppgav 3,5 procent att de blivit mobbade ansikte mot ansikte.

”Digital kommunikation ger möjlighet för personer att framställa sig själv och sitt budskap på ett mer kontrollerat sätt än i fysiska möten. Den bjuder också in tredje part som föräldrar och elever i skolan, studenter och klienter att utöva makt mot arbetstagare och chefer”, säger Rebecka Cowen Forssell, forskare vid Malmö universitet.

Kanelbullar

Läs också: Forskning: Fika till mötet gav dubbelt så många idéer

Relaterade artiklar

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
sweett
Arbetsmiljö

Många svenskar stör sig på konflikträdsla

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.