Forskare: Chefer har schimpansbeteende

Chefer som är dominansdrivna och känner sig hotade på sin position försöker ofta hindra sina medarbetare från att bli duktigare. Det visar ny forskning från Northwestern Kellogg School i USA.

Okategoriserade
Text:
Publicerad

I djurvärlden är det vanligt att dominanta schimpanser är fientliga och utesluter schimpanser i flocken som de ser som ett hot. Forskarna Charleen Case och Jon Maner iakttog hur studenter med tydliga dominanta och auktoritära egenskaper agerade när de kände att deras position eller status var hotade av andra klasskamrater. Det visade sig att studenterna använde samma strategier som alfaschimpanser, skriver Harvard Business Review.

Till exempel separerade de dominanta studenterna ”hotfulla” personer från andra när de skulle ordna arrangemang, för att dessa personer inte skulle kunna bli starkare i grupp. Trots att de fått instruktioner om att göra tvärtom för att främja nätverkande och samarbete.

De flesta chefer har någon form av dominansbehov och de flesta ledare sitter också på positioner som lätt kan förändras. Därför är beteendet vanligt förekommande även hos chefer och ledare på företag, menar forskarna.

För att förhindra att chefer utvecklar ett alfaschimpansbeteende som hämmar andra medarbetares, och företagets, utveckling har forskarna tagit fram fyra punkter på hur företag kan agera:

1. Informera alla på företaget om att det här beteendet finns. Då kan alla upptäcka om det pågår.

2. Uppmuntra medarbetarna till att anordna sociala träffar för att främja samarbete och utveckling.

3. Anordna lekfulla tävlingar. Dominansdrivna ledare tar bättre beslut när de får tävla mot andra arbetslag.

4. Se till att ledaren känner sig säker på sin position. Det finns inget farligare än en ledare som känner sig hotad på posten, skriver forskarna Charleen Case och Jon Maner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden