Stefan Sauk: Så hanterar du scenskräck – 6 knep
Vad har du att vara nervös för, egentligen? Att komma av sig i ett tal är inte hela världen, menar skådespelaren Stefan Sauk.
Scenskräck, rampfeber, fjärilar i magen?
”Nästan alla är drabbade. Hör du till dem, finns tre viktiga saker att göra: förberedelser, förberedelser och förberedelser”, säger skådespelaren Stefan Sauk, bakom boken Tala inför folk, skriven i samarbete med hjärnforskaren Jan Marcusson.
”Ju bättre förberedd du är inför ett framträdande, desto mer kan du vara dig själv, släppa prestationskraven och alla idéer om att du måste vara väldigt speciell för att ta dig rätten att prata inför publik.”
Om du lär dig det mesta utantill, kan du anpassa ditt framförande till stundens ingivelser och ändå ge ett säkert intryck när du väl äntrar scenen. Träna inför en kompis eller kollega. Att hålla i fladdriga manusblad ser trist ut. Hellre då ett papper med stolpar på ett ståbord mera diskret.
Råkar du ändå komma av dig är det inte hela världen. Vad är det värsta som kan hända? Det är tillåtet, rentav intressant, att visa sig mänsklig. Försök sätta prestationen i ett rimligt perspektiv, är Stefan Sauks råd.
”Nej, det blir inte pinsamt, så länge du gillar dig själv och det du har att säga. Om du accepterar den du är, med brister och styrkor, så minskar du pressen vid framträdanden.”
Här är Stefan Sauks tips mot scenskräck:
1) Håll takt och ton
”Röstläge och tempo är jätteviktigt – i nio fall av tio pratar människor för fort, och för lågt, så att det blir svårt att ta till sig budskapet. Prata hälften så långsamt, och dubbelt så högt.”
2) Rör på knäna
”Att spänna kroppen, som inför kamp, är en naturlig reaktion när man står ensam på scen. Rör lite på knäna, så skickar du motsatt signal till hjärnan, att det är lugnt.”
3) Ge plats för skratt
”Humor och ett förlösande skratt funkar alltid bra som inledning. Gärna innan du presenterar dig själv. Kanske en reflektion kring något kul som hände på vägen till föreläsningen?”
4) Tänk på hållningen
”Hitta ett så kraftfullt kroppsuttryck du kan innan du ska leverera. Sträck på dig. Ta ett djupt andetag och känn att du äger situationen, trots pirret i magen.”
5) Omfamna laddningen
”Se anspänningen som en positiv signal – nu är det allvar! Det bidrar till skärpan och prestationen inför uppträdandet.”
6) Höj insatserna
”Våga släppa taget, kasta dig ut och lek lite med elden när du väl blivit varm i kläderna. Det blir mer spännande då. Du klarar ju faktiskt av det här!”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.