framtidhr_webb
Det är full fart när Chef tar tidsmaskinen för att göra studiebesök hos framtidens HR-avdelning. Men var är kaffet?!

Välkommen till framtidens HR-avdelning

Rekrytering med AI, stressinventering och bråk i integritetsrådet. Och vad har hänt med kaffeautomaterna?!
Häng med på ett fiktivt besök hos framtidens HR-avdelning.
HR-himmelrike eller en mardröm? Döm själv.

Pratar man med Anders Thoresson, redaktör för Chefs specialiserade nyhetsbrev Digital HR, så är det lätt gjort att man far iväg i tankarna – och hela vägen in på framtidens HR-avdelning.

Här gör vi ett rejält kreativt – och säkert långt ifrån korrekt beskrivet –studiebesök på en HR-avdelning, som den skulle kunna te sig om sådär sju år.

Håll i framtidshatten så kliver vi in:

Efter att ha loggats in i receptionen kommer vi in i ett aktivitetsbaserat kontorslandskap, med fokusrum och kreativitetshörna.

Vi hälsar runt och noterar ett likadant armband runt handlederna på medarbetarna.

”Ja det är vår tur nu, i företagets årliga stressinventering”, förklarar vår guide, som är senior HR-data officer här på företaget.

Stressinventeringar är rutin sedan flera år och beteendeförändringsarbete utifrån objektiva mätningar är en viktig del av hälso- och arbetsmiljöarbetet.

Prenumerera nu: Jobbar du med HR? Missa inte Chefs nya nyhetsbrev om digital HR

Vi smygs med in i ett pågående morgonmöte med rekryteringsteamet. Här tittar man igenom morgonens skörd av förslag på möjliga framtida kandidater. De har trålats fram med AI som också sållat utifrån bedömd utvecklingspotential och en matchning mot kommande affärsmål och möjliga kompetensluckor.

”Precis som du får Netflix-filmer föreslagna utifrån vad du gillat tidigare”, förklarar vår guide, som verkar lite orolig att vi inte riktigt ska hänga med i svängarna.

En man borta vid lådan med allas avstängda mobiler, påpekar att man kanske borde se på viktningen i algoritmen och lägga ännu mera tyngd på learnability bland eftersökta egenskaper när man nu snart också ska dra igång rekryteringarna till nästa stora utvecklingsprojekt.

Ett muntert mummel bryter sedan fram i gruppen när företagets datavisualiseringsanalytiker pekar ut hur data visar att det verkar vara läge att närma sig några av toppkrafter hos främsta konkurrenten. Man ser sedan en månad tecken på att de faktiskt skulle kunna vara öppna för att byta jobb. Diskussionen kring hur man kan närma sig dem, och vad man kan tänkas erbjuda, tar fart. Två personer får i uppgift att göra research och lägga upp skräddarsydda strategier inför rekryteringsförsöken.

Vi hör hur någon drar ett ”kanske-fråga-efter-CV”-skämt, följt av skratt, när vi lämnar den glada gruppen.

Läs också: 3 starka trender som revolutionerar HR

Efter ett snabbt stopp för varsin prestationshöjande och starksyrlig dryck ur ett rör (närings-shot verkar vara den nya fruktkorgen) fortsätter vi mot ett rum där det ska pågå slutintervjuer.

Hit har kandidaterna sållats fram med omfattande digitala tester och interaktiva rollspel, för att se hur de tänker och agerar i olika situationer. Sedan har rekryteringsansvariga gått igenom videoinspelningarna där intressanta kandidater presenterat sig själva. Nu är de allra mest lämpade här på slutintervjuer, ansikte mot ansikte med ett par av företagets chefer.

Arbetsmiljögruppen sitter fokuserat och jobbar med den återkommande stressinventeringen. Mätningen med avancerade puls- och hälsomätare är i full gång i de flesta delar av bolaget. Armbanden som vi noterade när vi kom hit.

”Den här tekniken ger ju stora möjlighet att sätta in effektiva åtgärder och coachning i god tid. För att hjälpa medarbetare att må bättre – och bli mer effektiva såklart. Men trots att det här är en flera år gammal teknik så är det ju fortfarande mycket diskussioner kring den. Mycket om etiska frågor, om hur mycket arbetsgivare ska ha rätt att veta och lägga sig i vårt privatliv”, säger vår guide som också sitter med i integritetsrådet på företaget.

Göteborgskontoret visar tydligen oroande resultat. Man har beslutat att göra en samkörning av data kring allt från sjukskrivningar, övertid och medarbetarnas stress- och hälsoskattningar i senaste kvartalsavstämningen, för att ha som diskussionsunderlag till ett beslutsmöte senare på eftermiddagen. Kan det vara flytten nyligen som ställer till det? Eller har de senaste rekryteringarna gjort att det är för få seniora medarbetare? Bäst att se på kompetensprofilerna också när man ändå är igång.

Läs också: ”HR, hamna inte i händerna på konsulter”

Innan vi tar adjö traskar vi förbi utanför det allra heligaste, det stora mötesrummet med toningsbara glasväggar. Vi ser att just integritetsrådet är inbokat för ett långt eftermiddagsmöte på bokningsdisplayen. Men nu är det ledningsgruppen som sitter samlad här.

Vi får förklarat för oss att det är HR-chef och CEO som är mitt uppe i en gemensam dragning om nästa års affärsstrategi. Datavisualiseringsanalytikern, som nyss stod inne hos rekryterarna, är nu här för att hjälpa till att förklara, om det dyker upp frågor kring 3D-visualiseringen av siffrorna.

”HR har nästan alltid den första punkten på ledningsmötena nu. Sedan vi lärde oss använda big data mer effektivt och framför allt fått koll på hur vi kopplar ihop hårda och mjuka nyckeltal, så har vi ju verkligen fått snurr på affärerna”, säger vår guide nöjt.

Finns det då inga mörka moln alls på HR-himlen, undrar vi lite skämtsamt. Vår vän den seniora HR-data officern ser lite tvekande ut.

”Vadå, menar ni det där att vårt hälso-ROI sjönk under förra kvartalet? Nejdå, vi hinner vända det med alla våra medarbetarsatsningar. I årsredovisningen kommer vårt hälsoindex visa på plus”, försäkrar hon.

På vägen ut mot receptionen erbjuds vi ett rör med en trögflytande fokus-shot (närings-shots tycks tyvärr också vara de nya kaffeautomaterna). Vi avböjer vänligt, innan vi gör vår kundnöjdhetsrapport för besökare och loggar ut.

Text: Malin Kaldo

Hur tror du att digitaliseringen kommer att förändra HR framöver? Hur kommer arbetet på en HR-avdelning se ut om fem år? Har vi gissat rätt eller kört i diket? Vad vill du läsa om i Chefs specialiserade nyhetsbrev om Digital HR, eller här på Chef.se? Dela med dig av dina synpunkter till redaktionen!

Chefs nyhetsbrev om digital HR

Vill du veta mer om den digitala utvecklingen inom HR?

Chefs nya nyhetsbrev Digital HR speglar digitala förändringar som just nu påverkar alla som arbetar med rekrytering, talent management, löner, arbetsmiljöarbete, employer branding, ledarförsörjning, motivation, medarbetardialog, med mera. Läs mer om nyhetsbrevet här

Relaterade artiklar

drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
forslag
Digital HR

Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

När är rätt läge att börja diskutera lönen? Man kan gissa och tro – eller analysera data och få ett tydligare svar. Rekryteringsfirman Aevy valde det senare.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
haaa
Personlig effektivitet

Kolla – du blir dummare av att sitta i möten

Känner du dig trög efter långa möten? Det är inte så konstigt, visar ny forskning.
apollo
Digital HR

Bommade igen sista butiken – så blev Apollo digitala

Digitaliseringen har inneburit att de traditionella charterbolagen befinner sig på en helt ny marknad. Apollo är mitte uppe i en anpassning till den nya verkligheten – och djupt involverade i det arbetet är HR-avdelningen.