trender-4
Digitaliseringen förändrar HR-arbetet i grunden. Här är tre framtidstrender du behöver ha koll på redan idag.

3 starka trender revolutionerar HR

Digitaliseringen förändrar sättet HR-avdelningar arbetar i grunden.
Anders Thoresson, Chefs expert på digital HR, tipsar om trender att ha koll på.

Med nya digitala verktyg går det att hämta och analysera stora mängder data. För HR-avdelningar innebär det mängder av nya möjligheter att se mönster och möjligheter till förbättringar. Det går att fånga upp varningstecken och förutse möjliga problem i organisationen eller arbetsmiljön – innan de ens uppstår.

Artificiell intelligens kan vara det som, paradoxalt nog, hjälper HR att bli ännu bättre på människor och på att hitta rätt kompetens vid rekryteringar.

Läs också: ”Hamna inte i händerna på konsulter”

Håll koll på trenderna inom digital HR

Anders Thoresson, redaktör för Chefs nyhetsbrev som är specialiserat inom området digital HR.

It- och teknikjournalisten Anders Thoresson är redaktör för Chefs specialiserade nyhetsbrev Digital HR. Han ser några särskilt starka trender som kommer att forma HR-avdelningarnas arbete framöver:

1. Mer datadrivet. ”HR-avdelningen börjar analysera personalfrågor, bemanning och kompetens ännu mer utifrån data, och utifrån mycket större mängder data. Ofta kommer man jobba på liknande sätt som till exempel ekonomiavdelningen. När man hämtar data från olika delar av organisationen kan man i nya verktyg se samband: ”Vilka kontor eller delar av företaget presterar extra bra, vad visar vår data om personalsammansättning där?” Utifrån det kan man sedan lägga planer för hur man ska agera.”

2. Nya rekryteringsverktyg. ”Inom rekrytering och rekryteringsprocesser händer det mycket, i både stort och smått. Google är en av aktörerna som storsatsar. Med hjälp av artificiell intelligens kan man nu gå bortom trubbiga sökningar med nyckelord och både göra det enklare för arbetssökande att hitta intressanta arbetsplatser och för arbetsgivare att spåra relevant kompetens.”

3. Mobilen först. ”Mobilanvändningen ökar kraftigt och är de flestas främsta internet-device. Det betyder att det ni gör kring personalarbete och rekrytering måste fungera där också. En snygg mobilsajt där man kan göra ansökningar i mobilen, gärna i form av en video, kommer bli standard.”

Prenumerera nu: Jobbar du med HR? Missa inte Chefs nya nyhetsbrev om digital HR

Text: Malin Kaldo

Chefs nyhetsbrev

Vill du veta mer om den digitala utvecklingen inom HR?

Chefs nya nyhetsbrev Digital HR speglar digitala förändringar som just nu påverkar alla som arbetar med rekrytering, talent management, löner, arbetsmiljöarbete, employer branding, ledarförsörjning, motivation, medarbetardialog, med mera. Läs mer om nyhetsbrevet här

Relaterade artiklar

stressaxlar
Hälsa

5 tips: Lyft stressen – från din partners axlar

Med två heltidsarbetande i familjen, ofta båda i chefsposition, bärs det hem en hel del stress och frustration till det som ska vara hemmets lugna vrå.
drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
nystart1
Hälsa

Forskare i Örebro: Förebygg sjukskrivning – med KBT

Det går att förebygga långa sjukskrivningar med KBT-inriktad träning, menar forskare i Örebro.
yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.