trender-4
Digitaliseringen förändrar HR-arbetet i grunden. Här är tre framtidstrender du behöver ha koll på redan idag.

3 starka trender revolutionerar HR

Digitaliseringen förändrar sättet HR-avdelningar arbetar i grunden.
Anders Thoresson, Chefs expert på digital HR, tipsar om trender att ha koll på.

Med nya digitala verktyg går det att hämta och analysera stora mängder data. För HR-avdelningar innebär det mängder av nya möjligheter att se mönster och möjligheter till förbättringar. Det går att fånga upp varningstecken och förutse möjliga problem i organisationen eller arbetsmiljön – innan de ens uppstår.

Artificiell intelligens kan vara det som, paradoxalt nog, hjälper HR att bli ännu bättre på människor och på att hitta rätt kompetens vid rekryteringar.

Läs också: ”Hamna inte i händerna på konsulter”

Håll koll på trenderna inom digital HR

Anders Thoresson, redaktör för Chefs nyhetsbrev som är specialiserat inom området digital HR.

It- och teknikjournalisten Anders Thoresson är redaktör för Chefs specialiserade nyhetsbrev Digital HR. Han ser några särskilt starka trender som kommer att forma HR-avdelningarnas arbete framöver:

1. Mer datadrivet. ”HR-avdelningen börjar analysera personalfrågor, bemanning och kompetens ännu mer utifrån data, och utifrån mycket större mängder data. Ofta kommer man jobba på liknande sätt som till exempel ekonomiavdelningen. När man hämtar data från olika delar av organisationen kan man i nya verktyg se samband: ”Vilka kontor eller delar av företaget presterar extra bra, vad visar vår data om personalsammansättning där?” Utifrån det kan man sedan lägga planer för hur man ska agera.”

2. Nya rekryteringsverktyg. ”Inom rekrytering och rekryteringsprocesser händer det mycket, i både stort och smått. Google är en av aktörerna som storsatsar. Med hjälp av artificiell intelligens kan man nu gå bortom trubbiga sökningar med nyckelord och både göra det enklare för arbetssökande att hitta intressanta arbetsplatser och för arbetsgivare att spåra relevant kompetens.”

3. Mobilen först. ”Mobilanvändningen ökar kraftigt och är de flestas främsta internet-device. Det betyder att det ni gör kring personalarbete och rekrytering måste fungera där också. En snygg mobilsajt där man kan göra ansökningar i mobilen, gärna i form av en video, kommer bli standard.”

Prenumerera nu: Jobbar du med HR? Missa inte Chefs nya nyhetsbrev om digital HR

Text: Malin Kaldo

Chefs nyhetsbrev

Vill du veta mer om den digitala utvecklingen inom HR?

Chefs nya nyhetsbrev Digital HR speglar digitala förändringar som just nu påverkar alla som arbetar med rekrytering, talent management, löner, arbetsmiljöarbete, employer branding, ledarförsörjning, motivation, medarbetardialog, med mera. Läs mer om nyhetsbrevet här

Relaterade artiklar

presentation-2
01:15 min
Kommunikation

3 tips: Leverera din presentation – som ett proffs

Video + Text Chefs expert i retorik, Sofia Kacim, hjälper dig att leverera din presentation på jobbet som ett riktigt proffs.
stressjulen
Hållbarhet

Stressad och trött? Då är du långt ifrån ensam

Stressad och trött. Det är den vanligaste känslan som vi har när vi kliver in på jobbet i november/december, visar en omfattande studie.
stressjul
Hälsa

Så hinner du jobba klart innan jul

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd inför de sista arbetsdagarna.

presidentknapp
Personlig effektivitet

Premiärministern kan fly från tråkiga möten – med hemlig knapp

Har du drömt om att kunna fly ett tråkigt möte? Det är inget problem för Kanadas premiärminister Justin Trudeau – som enligt påståenden ska ha en hemlig knapp för syftet.
bella-2
Beslutsfattande

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

lonesamtal
Sätta lön

Förslaget: Ha lönesamtal – hela året om

Lönen ska bekräfta det som sker i vardagen och vara en naturlig del av ledarskapet året runt, skriver löneexperterna AnnCharlotte Bretan och Johan Thesslin.
distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
chefarg
Arbetsmiljö

Hon får 3,2 miljoner – för att stoppa ilskna chefer

Ilsken chef – något man skrattar bort med en klackspark eller faktiskt farligt för hälsan? Studier pekar på det senare. Och snart kanske vi vet hur chefen ska förhindra sina känsloutbrott.