Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

VIDEO + TEXT Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de:
”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.”
”Ta chansen!”

Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.

När en chef en bit in i karriären tar sig tid att stanna upp och tänka till och ger tid och plats för ny kunskap och nya intryck – då tas stora utvecklingskliv. Från en nivå av ledarskap och affärsmässighet, till nästa.

Cheferna Carina Kjellberg och Sebastian Persson har gjort just en sådan storsatsning på sitt ledarskap. Under två år har de gått i samma grupp på Stockholms universitets Executive MBA-program.

Det var under en semester på Gotland som Sebastian Persson började prata med sin sambo om vad som skulle kunna bli hans nästa steg. Att stå kvar med en fot i arbetslivet och vardagen som chef, men samtidigt skaffa en gedigen och vetenskapligt grundad akademisk ledarskapsutbildning, kändes mest rätt. Sebastian Persson började titta runt och jämföra utbildningsalternativ.
”Jag tyckte det var väldigt bra här på Stockholms universitet. Jag fick ett gott intryck och sökte in till utbildningen. Jag pratade med min arbetsgivare och jag blev överlycklig när de sa: ´Kör, det här blir jättebra för dig.´”

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling

Läs också: Dubbellivet som ger ett karriärlyft

Erfarna chefen Carina Kjellberg beskriver det som att utbildningen ger en helhetsförståelse.
”För mig är det som att man lägger muskler på ett skelett, man klär skelettet med olika lager. Jag har fått teori till vissa saker som jag har utfört genom alla år. Helt plötsligt kan jag grunda det även teoretiskt.”

För Sebastian Persson har kompetensen breddats med nya områden under utbildningen.
”Framför allt har den gett en bättre förståelse för de olika delarna i ett företag. Och även generell kunskap inom affärer och samhällsämnen, som jag som ingenjör delvis saknade tidigare.”

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Nya kunskaper inom allt från hållbarhet, innovation, ekonomi och redovisning till strategiskt beslutsfattande och internationella affärer har gett ny säkerhet i chefsrollens hela bredd.

För Sebastian Persson har det under utbildningen blivit tydligare hur han ska prioritera strategiskt som ledare.
”Jag tycker att jag har blivit bättre på att prioritera det som är viktigt att göra och det som skapar värde, snarare än det som kanske brinner och är mest bråttom.”

Carina Kjellberg har med utbildningen fått bekräftat att det hon har haft på känn som chef ofta stämmer. Hon har fått en tydligare bild av den egna ledarstilen, vad som fungerar bäst för henne. Magkänsla och beprövad erfarenhet från åren som chef har nu kunnat valideras.
”Som ledare söker man sin egen väg. Det är det som har gett mig allra mest. Jag har fått ytterligare stöd i den ledartypen som jag faktiskt är och odlat min egen väg.”

Träffarna och diskussionerna med föreläsare och klasskamraterna har varit oerhört givande och det nya nätverket ovärderligt.
”Det har också givit vänner för livet. Att man har gått i den här klassen med så många med olika erfarenheter, det har varit fantastiskt. Att få ta del av vad en annan chef eller ledare skulle ha gjort med samma problemlösning till exempel, det är också oerhört viktigt”, säger Carina Kjellberg.

Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber

Läs också: ”Här hittar du din egen väg som chef”

Just styrkan i mångfalden, att få lösa uppgifter och resonera ihop med andra chefer från olika branscher och med olika utmaningar, det blir också en tillgång för den arbetsgivare som ger någon av sina chefer möjlighet att gå en Executive MBA.
”Skulle man bara välja att utbilda sin personal internt, då får man en likformad utbildning där man inte utnyttjar det här att låta individen, i en annan konstellation, få ta del av sina klasskamraters infallsvinklar”, konstaterar Carina Kjellberg.

Executive MBA programmet vid Stockholm Business School, Stockholms universitet

  • Utbildningen är på deltid under två år.
  • Deltagarna arbetar parallellt med studierna.
  • Föreläsningar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.

Med sina slutuppgifter inlämnade och klara kan Carina Kjellberg och Sebastian Persson nu se tillbaka på två intensiva år med både jobb och studier. Två år som har förankrat och kompletterat dem som ledare. Båda försäkrar att det här är bland det bästa de har gjort i sina yrkesliv.

”Jag har sagt till alla som har frågat att får man chansen att gå en Executive MBA så ska man ta den. Det är väl investerad tid”, säger Sebastian Persson.

”Och är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka”, avslutar Carina Kjellberg.

Text: Malin Kaldo

Filmproduktion: Bobin Film

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms universitet. 

Executive MBA-programmet som ges på Stockholms universitet är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
Executive MBA-programmet ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Läs mer här

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden. ”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video + Text

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

klimatsmart_intro2
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.