Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden.
”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Stockholms universitet

Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber

Vi träffas i en naturskön miljö på Stora Wäsby gård utanför Stockholm. I orangeriet huserar det brittiska veterinärläkemedelsbolaget Dechra Veterinary Products där Carina Kjellberg är Nordenchef.
”Det är en fantastiskt härlig arbetsmiljö”, säger Carina Kjellberg och visar in till ett sammanträdesrum med breda golvplankor, takbjälkar och fönster från golv till tak som vetter ut mot slottsparken.
Dalmatinern Chiara lägger sig till rätta. Här är hund på jobbet en självklarhet.
”Vi jobbar med veterinärprodukter och många av oss har ett stort djurintresse.”

Kollegor och hundälskare på Dechra. Foto: Martina Huber

Totalt består Dechra Nordics av 25 anställda i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Carina Kjellberg har sedan hösten 2018 varvat arbetet här med studier på Executive MBA-programmet vid Stockholm Business School på Stockholms universitet.
”Jag fortsätter att arbeta heltid. Det jag missar tar jag igen på helgerna. Visst är det tufft, men det finns aldrig en ”bättre” tid. Får man chansen att läsa en MBA, skall man absolut ta den”, menar hon.

Namn: Carina Kjellberg

Gör: Country Manager Nordics för Dechra Veterinary Products.

Bor: I Stockholm och på en lantgård utanför Katrineholm

Karriär: Började som veterinärsköterska och har jobbat i den veterinärmedicinska läkemedelsindustrin i 20 år. På Dechra Veterinary Products ansvarar Carina Kjellberg över de nordiska länderna, med en omsättning på omkring 33 miljoner euro. Hon har en tidigare ledarskapsutbildning (ACE) från MIT och går nu SBS Executive MBA-programmet på Stockholms universitet.

Det är lite svårt för Carina Kjellberg att sätta fingret på den vardagliga chefsnyttan hon får av den avancerade ledarskapsutbildningen hon går.
”Den ger ju ett fördjupande, på hela bredden, inte en quickfix.”
”Det finns absolut bitar här och där som jag kan applicera direkt, men mycket handlar om att få teorin bakom. Det blir som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, förklarar hon.

SBS Executive MBA-programmet på Stockholms universitet utgår från ett vetenskapligt grundat och kritiskt granskande förhållningssätt.
”Det visar på flera alternativ, olika koncept och nya vägar att göra saker på inom ledarskap och management.”
”Framför allt blir den en hjälp att hitta möjliga lösningar. Du får tillgång till en lättillgänglig bank med verktyg. Kommer du in på en problemställning, så blir det enklare att hitta ett sätt att angripa den.”

De nya kunskaperna blir riktmärken som hjälper chefen att snitsla sin egen bana.
”Det gör det enklare att hitta din egen väg som chef.”

Som chef i ett internationellt bolag behöver Carina Kjellberg ha ett globalt perspektiv. Nya kunskaper inom områden som supply chain management och finansiell strategi blev användbart under den oroliga perioden inför Brexit.
”Att jag har fått en bättre teori har också gett mig bättre förståelse för mina chefers beslutsfattande och hur de agerar strategiskt och organisatoriskt.”

”De delarna av utbildningen som rör internationell handel och strategi har gett mig allra mest. Nu har jag en ökad förståelse för den globala värld vi lever i och för ledningsarbete i internationella organisationer. Förändringar i världen påverkar hur vi driver handel och våra företag – med en ständig utveckling och dynamik.”
Här märks en tydlig fascination hos Carina Kjellberg.
”Omvärld handlar om så oändligt mycket! Hur fungerar människor och samhällen? Det sträcker sig över sådant som strategi och psykologi. Varför gör vi som vi gör? Varför tänker vi som vi gör? Varför reagerar vi så ofta, istället för att aktivt tänka? Där har jag fått mig en och annan tankeställare”, säger hon.

Executive MBA programmet vid Stockholm Business School, Stockholms universitet

  • Utbildningen är på deltid under två år.
  • Deltagarna arbetar parallellt med studierna.
  • Föreläsningar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.

De nya kunskaperna har gett henne en ökad medvetenhet och fler valmöjligheter i ledarskapet och beslutsfattandet. Hon beskriver det som att kunna leda på ett mer aktivt och etiskt sätt, att inte bara reagera. Det blir ledarskap på en ny nivå.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

En viktig faktor i ledarskapslyftet som den tuffa tvååriga deltidsutbildningen innebär är den utväxling som deltagarna på programmet får av varandra. De har blivit en tajt grupp. Carina Kjellberg och tre andra deltagare planerar en ”plugghelg” ihop.
”Jag har fått vänner för livet här.”

Hon var redan tidigare övertygad om att ”olika är bra”. Nu får hon det bekräftat. I gruppen av programdeltagare finns chefer från olika branscher, på olika nivåer och allt från egenföretagare till chefer på storbolag. Det är stor åldersspridning och en jämn fördelning av män och kvinnor.
”Alla kommer in med olika erfarenhet, ansvarsområden och olika tänkesätt. Att se vad som händer inom oss, vad vi tar åt oss av och fördjupar oss i… Det ger otroligt mycket.”
Den komponenten är något företag missar när de satsar på internutbildningar för sina chefer, istället för att erbjuda dem möjligheten till en MBA.
”Om alla deltagare kommer från samma bolag eller koncern så går man ju miste om olikhetsperspektivet.”

Carina Kjellberg med dalmatinern Ciara. Foto: Martina Huber
Carina Kjellberg med dalmatinern Ciara. Foto: Martina Huber

Carina Kjellberg har jobbat i den veterinärmedicinska läkemedelsindustrin i 20 år.
”Om du har gjort ditt jobb bra i väldigt många år så är det lätt att du stannar upp och fastnar. Utveckling sker ju hela tiden och här får jag en uppdatering”, säger hon om det tvååriga Executive MBA-programmet på Stockholms universitet.

Carina Kjellberg beskriver sig som en syftesdriven chef. Hon vill kunna förklara och få med sig sina medarbetare mot de gemensamma målen.
”Nu får jag med mig forskningen bakom, som stöd i det. Det hjälper mig att tydligare förklara: varför måste vi göra på det här viset. Du får mer tyngd i dina beslut när du själv har bättre förståelse. Då kan du kommunicera bättre som chef. Det gör dig också tydligare och mer transparent.”

Helheten helt enkelt. Den som var så svår att sätta fingret på. Men som kan göra hela skillnaden.