Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Det här gör mig till en bättre beslutsfattare”

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet.
”Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete.”

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Stockholms universitet

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Patrick Lepierre stärker sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

Vi träffas en solig vinterdag vid det 50 meter höga vattentornet i Tumba. Dipart Entreprenad, där Patrick Lepierre är affärsområdeschef, håller på att renovera tornet åt Botkyrka kommun för cirka 11 miljoner kronor. Just nu arbetar en underentreprenör med att bygga upp svindlande höga byggnadsställningar runt tornet.

Det var just med att bygga byggnadsställningar som Patrick Lepierre började en gång i tiden.
”Majoriteten av männen i min familj har arbetat inom byggbranschen medan kvinnorna har jobbat på restaurang, så det föll sig naturligt att jag blev intresserad av både och.”

Som tonåring arbetade Patrick Lepierre på byggen på veckodagarna och som bartender på helgerna. Redan som 18-åring fick han ta chefsansvar inom byggbranschen.
”Det var lärorikt att få personalansvar så tidigt i livet.”

Det han lärde sig som chef då har gett honom insikter som han fortfarande har nytta av i dag. Även arbetet som bartender har format honom på ett positivt sätt, det är en dynamisk miljö som har vissa likheter med byggbranschen.
”På nattklubb gäller det att kunna hantera stress, vara socialt smidig och kunna lösa problem snabbt. Det har jag haft användning av som chef även senare i livet.”

Pojkdrömmen att få arbeta med brobyggen gjorde att Patrick Lepierre utbildade sig för att kunna arbeta med anläggning. Första jobbet blev som arbetsledare vid bygget av Norra länken i Stockholm.
”Jag har faktiskt aldrig haft ett jobb där jag inte har haft ledaransvar. Det har nog att göra med att jag är helt orädd och utforskande av mig.”

När Patrick Lepierre blev projektledare på Trafikverkets broavdelning 28 år gammal gick hans dröm i uppfyllelse att bara arbeta med broar. Fyra år senare blev han rekryterad av Dipart.

Namn: Patrick Lepierre.

Ålder: 35 år.

Karriär: Började som ställningsmontör och blev chef redan som 18-åring. Utbildade sig till anläggningsingenjör på Nackademin. Blev arbetsledare på Veidekke direkt efter studierna. Sedan projektledare på Trafikverket. Affärsområdeschef på Dipart sedan 2017.

Efter att ha varit chef under många år kände han att det var dags att fördjupa sina kunskaper. Patrick Lepierre ville ha en omfattande utbildning och föll direkt för Executive MBA utbildningen vid Stockholm Business School, Stockholms universitet.
”Den innehåller allt för lyfta sitt ledarskap – företagsekonomi, affärsstrategi, ledarskapsmetodik och ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Dessutom bygger den på vetenskaplig grund. Min arbetsgivare var genast positiv till att jag skulle gå den. Kostnaden har jag redan sparat in åt företaget många gånger om genom att jag kan fatta mer välgrundade beslut.”

Executive MBA vid Stockholms universitet

  • Utbildning på deltid under två år.
  • Alla deltagare arbetar parallellt med studierna.
  • Träffar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.

Nu kan Patrick Lepierre snabbt få en uppfattning om hur ett företag går ekonomiskt genom att läsa av viktiga nyckeltal. Det är till stor hjälp när Dipart ska ingå samarbeten och teckna avtal med leverantörer.
”Jag har också lärt mig att utveckla skarpare affärsstrategier när det gäller marknadsföring, ekonomistyrning och rekrytering.”

Just rekrytering av personal är en viktig fråga för Patrick Lepierre eftersom verksamhetsområdet som han leder har vuxit med 100 procent de senaste tre åren. För att få tag på arbetskraft har man tidigt arbetat med mångfald. I dag kommer ungefär 30 procent av de anställda från andra länder. Bland de 130 anställda finns ett 20-tal olika nationaliteter.
”Vi är samhällsbyggare – inte bara när det gäller vägar, broar och vattentorn – utan också när det gäller att inkludera människor. Eftersom vi var tidigt ute har vi mycket erfarenhet med att arbeta med lärlingssystem och krav på språkkunskaper, vilket gör att vi har en bredare rekryteringsbas än våra konkurrenter.”

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Kunskaperna från utbildningen gör att Patrick Lepierre känner sig säkrare i chefsrollen.
”Många beslut i den här branschen fattas på magkänsla. Då känns det tryggt att jag har fått ett mer utvecklat kritiskt tänkande och kan ifrågasätta slentrianmässiga beslut.”

Hållbarhetsfrågorna genomsyrar nu alla beslutsprocesser.
”Vi fattar långsiktigt kloka beslut som skapar en sund ekonomisk tillväxt samtidigt som vi främjar en hållbar utveckling ur ett socialt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv.”

Patrick Lepierre är förvånad hur han så snabbt kunde omsätta kunskaperna från utbildningen i praktiken. Varje arbetsdag slår han i kurslitteraturen. Han har också fått ett nätverk av chefer som är i samma situation.
”Man får stöd och energi av de andra kursdeltagarna. En del har jag till och med börjat att samarbeta med. Enda nackdelen är att jag inte hinner med så mycket annat än att jobba och plugga. Det är det värt, men det är oerhört viktigt att man har familjens förståelse innan man påbörjar utbildningen.”