Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Patrick Lepierre stärker sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

”Det här gör mig till en bättre beslutsfattare”

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet.
”Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete.”

Vi träffas en solig vinterdag vid det 50 meter höga vattentornet i Tumba. Dipart Entreprenad, där Patrick Lepierre är affärsområdeschef, håller på att renovera tornet åt Botkyrka kommun för cirka 11 miljoner kronor. Just nu arbetar en underentreprenör med att bygga upp svindlande höga byggnadsställningar runt tornet.

Det var just med att bygga byggnadsställningar som Patrick Lepierre började en gång i tiden.
”Majoriteten av männen i min familj har arbetat inom byggbranschen medan kvinnorna har jobbat på restaurang, så det föll sig naturligt att jag blev intresserad av både och.”

Som tonåring arbetade Patrick Lepierre på byggen på veckodagarna och som bartender på helgerna. Redan som 18-åring fick han ta chefsansvar inom byggbranschen.
”Det var lärorikt att få personalansvar så tidigt i livet.”

Det han lärde sig som chef då har gett honom insikter som han fortfarande har nytta av i dag. Även arbetet som bartender har format honom på ett positivt sätt, det är en dynamisk miljö som har vissa likheter med byggbranschen.
”På nattklubb gäller det att kunna hantera stress, vara socialt smidig och kunna lösa problem snabbt. Det har jag haft användning av som chef även senare i livet.”

catrin_webb

Läs också: "Utbildningen ger mig en otrolig bredd"

Pojkdrömmen att få arbeta med brobyggen gjorde att Patrick Lepierre utbildade sig för att kunna arbeta med anläggning. Första jobbet blev som arbetsledare vid bygget av Norra länken i Stockholm.
”Jag har faktiskt aldrig haft ett jobb där jag inte har haft ledaransvar. Det har nog att göra med att jag är helt orädd och utforskande av mig.”

När Patrick Lepierre blev projektledare på Trafikverkets broavdelning 28 år gammal gick hans dröm i uppfyllelse att bara arbeta med broar. Fyra år senare blev han rekryterad av Dipart.

Namn: Patrick Lepierre.

Ålder: 35 år.

Karriär: Började som ställningsmontör och blev chef redan som 18-åring. Utbildade sig till anläggningsingenjör på Nackademin. Blev arbetsledare på Veidekke direkt efter studierna. Sedan projektledare på Trafikverket. Affärsområdeschef på Dipart sedan 2017.

Efter att ha varit chef under många år kände han att det var dags att fördjupa sina kunskaper. Patrick Lepierre ville ha en omfattande utbildning och föll direkt för Executive MBA utbildningen vid Stockholm Business School, Stockholms universitet.
”Den innehåller allt för lyfta sitt ledarskap – företagsekonomi, affärsstrategi, ledarskapsmetodik och ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Dessutom bygger den på vetenskaplig grund. Min arbetsgivare var genast positiv till att jag skulle gå den. Kostnaden har jag redan sparat in åt företaget många gånger om genom att jag kan fatta mer välgrundade beslut.”

Executive MBA vid Stockholms universitet

  • Utbildning på deltid under två år.
  • Alla deltagare arbetar parallellt med studierna.
  • Träffar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.

Nu kan Patrick Lepierre snabbt få en uppfattning om hur ett företag går ekonomiskt genom att läsa av viktiga nyckeltal. Det är till stor hjälp när Dipart ska ingå samarbeten och teckna avtal med leverantörer.
”Jag har också lärt mig att utveckla skarpare affärsstrategier när det gäller marknadsföring, ekonomistyrning och rekrytering.”

Just rekrytering av personal är en viktig fråga för Patrick Lepierre eftersom verksamhetsområdet som han leder har vuxit med 100 procent de senaste tre åren. För att få tag på arbetskraft har man tidigt arbetat med mångfald. I dag kommer ungefär 30 procent av de anställda från andra länder. Bland de 130 anställda finns ett 20-tal olika nationaliteter.
”Vi är samhällsbyggare – inte bara när det gäller vägar, broar och vattentorn – utan också när det gäller att inkludera människor. Eftersom vi var tidigt ute har vi mycket erfarenhet med att arbeta med lärlingssystem och krav på språkkunskaper, vilket gör att vi har en bredare rekryteringsbas än våra konkurrenter.”

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Kunskaperna från utbildningen gör att Patrick Lepierre känner sig säkrare i chefsrollen.
”Många beslut i den här branschen fattas på magkänsla. Då känns det tryggt att jag har fått ett mer utvecklat kritiskt tänkande och kan ifrågasätta slentrianmässiga beslut.”

Hållbarhetsfrågorna genomsyrar nu alla beslutsprocesser.
”Vi fattar långsiktigt kloka beslut som skapar en sund ekonomisk tillväxt samtidigt som vi främjar en hållbar utveckling ur ett socialt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv.”

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

Läs också: Nya metoder får ledarskapet att ta fart

Patrick Lepierre är förvånad hur han så snabbt kunde omsätta kunskaperna från utbildningen i praktiken. Varje arbetsdag slår han i kurslitteraturen. Han har också fått ett nätverk av chefer som är i samma situation.
”Man får stöd och energi av de andra kursdeltagarna. En del har jag till och med börjat att samarbeta med. Enda nackdelen är att jag inte hinner med så mycket annat än att jobba och plugga. Det är det värt, men det är oerhört viktigt att man har familjens förståelse innan man påbörjar utbildningen.”

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms universitet. 

Executive MBA-programmet som ges på Stockholms universitet är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
Executive MBA-programmet ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Läs mer här

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden. ”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video + Text

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

klimatsmart_intro2
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Bland det häftigaste jag upplevt”

Ledarskapsutbildningen har förändrat sättet han jobbar, tänker, analyserar och leder. Med en Executive MBA har George Glor lyft sig till en ny nivå.

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Ny rapport: 4 steg för chefen att lindra smärtan vid uppsägningar

Tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. En färsk rapport från TRR ger kastar nytt ljus på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.
bokintervju
Beslutsfattande

”Osäkerhet är en chans att vara kreativ”

Vi lever i en tid med snabba förändringar och osäkerhet. Det kräver ett ödmjukt och nyfiket ledarskap, skriver Mariah ben Salem Dynehäll och Leif Denti i boken Tookig – att leda i osäkerhet.
Linnea Hindvik, personalchef på Astrid Lindgrens värld
Beslutsfattande

3 chefer: Så gör vi med sommarbemanning i coronakrisen

Detta är tiden på året när många chefer planerar för semestrar och sommarbemanning för fullt. I år blir pusslet svårare att lägga än någonsin. Hur kommer sommaren att se ut? Chef ringde upp tre ledare med olika förutsättningar och behov.