Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Patrick Lepierre stärker sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

”Det här gör mig till en bättre beslutsfattare”

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet.
”Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete.”

Vi träffas en solig vinterdag vid det 50 meter höga vattentornet i Tumba. Dipart Entreprenad, där Patrick Lepierre är affärsområdeschef, håller på att renovera tornet åt Botkyrka kommun för cirka 11 miljoner kronor. Just nu arbetar en underentreprenör med att bygga upp svindlande höga byggnadsställningar runt tornet.

Det var just med att bygga byggnadsställningar som Patrick Lepierre började en gång i tiden.
”Majoriteten av männen i min familj har arbetat inom byggbranschen medan kvinnorna har jobbat på restaurang, så det föll sig naturligt att jag blev intresserad av både och.”

Som tonåring arbetade Patrick Lepierre på byggen på veckodagarna och som bartender på helgerna. Redan som 18-åring fick han ta chefsansvar inom byggbranschen.
”Det var lärorikt att få personalansvar så tidigt i livet.”

Det han lärde sig som chef då har gett honom insikter som han fortfarande har nytta av i dag. Även arbetet som bartender har format honom på ett positivt sätt, det är en dynamisk miljö som har vissa likheter med byggbranschen.
”På nattklubb gäller det att kunna hantera stress, vara socialt smidig och kunna lösa problem snabbt. Det har jag haft användning av som chef även senare i livet.”

catrin_webb

Läs också: "Utbildningen ger mig en otrolig bredd"

Pojkdrömmen att få arbeta med brobyggen gjorde att Patrick Lepierre utbildade sig för att kunna arbeta med anläggning. Första jobbet blev som arbetsledare vid bygget av Norra länken i Stockholm.
”Jag har faktiskt aldrig haft ett jobb där jag inte har haft ledaransvar. Det har nog att göra med att jag är helt orädd och utforskande av mig.”

När Patrick Lepierre blev projektledare på Trafikverkets broavdelning 28 år gammal gick hans dröm i uppfyllelse att bara arbeta med broar. Fyra år senare blev han rekryterad av Dipart.

Namn: Patrick Lepierre.

Ålder: 35 år.

Karriär: Började som ställningsmontör och blev chef redan som 18-åring. Utbildade sig till anläggningsingenjör på Nackademin. Blev arbetsledare på Veidekke direkt efter studierna. Sedan projektledare på Trafikverket. Affärsområdeschef på Dipart sedan 2017.

Efter att ha varit chef under många år kände han att det var dags att fördjupa sina kunskaper. Patrick Lepierre ville ha en omfattande utbildning och föll direkt för Executive MBA utbildningen vid Stockholm Business School, Stockholms universitet.
”Den innehåller allt för lyfta sitt ledarskap – företagsekonomi, affärsstrategi, ledarskapsmetodik och ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Dessutom bygger den på vetenskaplig grund. Min arbetsgivare var genast positiv till att jag skulle gå den. Kostnaden har jag redan sparat in åt företaget många gånger om genom att jag kan fatta mer välgrundade beslut.”

Executive MBA vid Stockholms universitet

  • Utbildning på deltid under två år.
  • Alla deltagare arbetar parallellt med studierna.
  • Träffar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.

Nu kan Patrick Lepierre snabbt få en uppfattning om hur ett företag går ekonomiskt genom att läsa av viktiga nyckeltal. Det är till stor hjälp när Dipart ska ingå samarbeten och teckna avtal med leverantörer.
”Jag har också lärt mig att utveckla skarpare affärsstrategier när det gäller marknadsföring, ekonomistyrning och rekrytering.”

Just rekrytering av personal är en viktig fråga för Patrick Lepierre eftersom verksamhetsområdet som han leder har vuxit med 100 procent de senaste tre åren. För att få tag på arbetskraft har man tidigt arbetat med mångfald. I dag kommer ungefär 30 procent av de anställda från andra länder. Bland de 130 anställda finns ett 20-tal olika nationaliteter.
”Vi är samhällsbyggare – inte bara när det gäller vägar, broar och vattentorn – utan också när det gäller att inkludera människor. Eftersom vi var tidigt ute har vi mycket erfarenhet med att arbeta med lärlingssystem och krav på språkkunskaper, vilket gör att vi har en bredare rekryteringsbas än våra konkurrenter.”

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Kunskaperna från utbildningen gör att Patrick Lepierre känner sig säkrare i chefsrollen.
”Många beslut i den här branschen fattas på magkänsla. Då känns det tryggt att jag har fått ett mer utvecklat kritiskt tänkande och kan ifrågasätta slentrianmässiga beslut.”

Hållbarhetsfrågorna genomsyrar nu alla beslutsprocesser.
”Vi fattar långsiktigt kloka beslut som skapar en sund ekonomisk tillväxt samtidigt som vi främjar en hållbar utveckling ur ett socialt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv.”

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

Läs också: Nya metoder får ledarskapet att ta fart

Patrick Lepierre är förvånad hur han så snabbt kunde omsätta kunskaperna från utbildningen i praktiken. Varje arbetsdag slår han i kurslitteraturen. Han har också fått ett nätverk av chefer som är i samma situation.
”Man får stöd och energi av de andra kursdeltagarna. En del har jag till och med börjat att samarbeta med. Enda nackdelen är att jag inte hinner med så mycket annat än att jobba och plugga. Det är det värt, men det är oerhört viktigt att man har familjens förståelse innan man påbörjar utbildningen.”

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. 

Executive MBA-programmet som ges här är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
SBS Executive MBA fokuserar extra på skandinaviska förhållanden, har undervisning främst på svenska och ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video + Text

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

klimatsmart_intro2
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Bland det häftigaste jag upplevt”

Ledarskapsutbildningen har förändrat sättet han jobbar, tänker, analyserar och leder. Med en Executive MBA har George Glor lyft sig till en ny nivå.

Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
Goran Cosic, Thomas Cook
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Min historia har format mig som ledare”

I mötet mellan ny kunskap och mänskliga erfarenheter växer sig ledarskap och företag starka. Det ser Goran Cosic på Thomas Cook när han nu studerar en Executive MBA. ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”, säger han.
Hannele Arvonen, koncernchef Setra Group
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Framtidsfrågorna ställer nya krav på ledare. Hannele Arvonen, koncernchef på Setra Group, rustar sig med en Executive MBA. ”Det är bra för mig och bra för företaget. Jag vill att fler inom Setra får och tar den här möjligheten”, säger hon.

vd
Beslutsfattande

Så tänker toppcheferna: Hot, strategier och skepsis

Kraftig konjunkturinbromsning – men hög tilltro till den egna verksamheten. Många är skeptiska mot sociala medier och raderar sina konton. Och klimatfrågan ses snarare som en möjlighet än ett hot.

4 budord: Så kan du göra konflikter nyttiga
Beslutsfattande

4 budord: Så blir konflikten en idéfabrik

Ånej, vad jobbigt med diametralt olika uppfattningar på jobbet! Eller? Med rätt ingångsvärden kan tvisten i själva verket ge upphov till välgrundade beslut och nya infallsvinklar.
Cissi Elwin, vd på Chef, och Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll
Beslutsfattande

Janne Andersson: ”Så tacklar du energitjuvar”

"Min medarbetare äter energi, både från mig och gruppen. Hur får jag henne att tagga ner, lyssna och förstå vad hon behöver jobba med?”, undrar veckans frågeställare. Förbundskapten Janne Andersson svarar. 
featured2020
Långläsning: Beslutsfattande

Så blir ditt 2020

Nytt år, nya möjligheter. Chef tar en titt i kristallkulan och förutser vad som kommer att prägla chefsåret 2020.
Kalender för 2020.
Beslutsfattande

Här är alla röda dagar 2020

Nytt år, nya semesterdagar – och därmed ny planering för dig som chef. Hur blir nästa jul? När riskerar det uppstå luckor i schemat? Och hur kan du själv maxa din ledighet? Chef har gått igenom kalendern och ger dig här samtliga datum och veckodagar för röda dagar.

sparkle
Beslutsfattande

Topplistan: 10 mest lästa artiklarna på Chef.se 2019

Ett helt år har gått – igen! Här är en tillbakablick på chefsåret 2019 genom våra mest lästa artiklar på sajten. Kanske har du missat något guldkorn?
Detaljstyrande chefer hämmar kreativiteten
Beslutsfattande

3 måsten – för detaljstyrande chefer

Chefer som vill styra varje aspekt av arbetet ner på partikelnivå är sällan populära. Här är tre saker du bör göra direkt om du har för vana att granska verksamheten genom mikroskop.
Antje Jackelén intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma
Beslutsfattande

Ärkebiskopen: ”Så kan du växa från chef till ledare”

”Vi vill ju ha ledare som är helt och fullt människor och inte någon sorts teknokratiska robotar”, säger Antje Jackelén, Sveriges ärkebiskop, i podden Chef Dilemma.