”Utbildningen ger mig en otrolig bredd”

Samtidigt som Catrin Viksten är med och leder arbetet med Ersta nya sjukhus, Sveriges första privatbyggda sjukhus, går hon Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet.
”Jag kan direkt tillämpa det jag får lära mig under utbildningen i mitt dagliga jobb”, säger hon.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Catrin Viksten, Ersta diakoni
Catrin Viksten, fastighets- och säkerhetschef på Ersta diakoni, uppgraderar sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber

En bekant till Catrin Viksten berättade att han parallellt med sitt ordinarie jobb gick Executive MBA-programmet för erfarna chefer på Stockholms Universitet. Det vill jag också göra, tänkte Catrin Viksten och lade upp en plan för hur hon skulle övertyga sin arbetsgivare att betala för utbildningen.
”Jag behöver ingen löneförhöjning Jag kan gå utbildningen istället” sa hon.

Men hennes chef insåg vitsen med att satsa på sin ambitiösa medarbetare, därför fick hon både utbildningen och högre lön. Och Catrin Viksten, som nu har hunnit till fjärde och sista terminen av sina Executive MBA-studier är mer än nöjd.
”Utbildningen ger mig en otrolig bredd, jag får lära mig så mycket om ekonomi, strategiarbete, hållbarhet, koncernredovisning och personlig utveckling. Jag får kunskap i andra områden än jag normalt sysslar med. Detta är ingen vanlig ledarskapskurs, det är en vd-utbildning och just att man kombinerar studierna med sitt vanliga jobb är vad som gör den så effektfull.”

Catrin Viksten har en bakgrund som matematiklärare i grundskolan, men efter drygt tio år i yrket sökte hon en tjänst som fastighetsingenjör och läste samtidigt till diplomerad fastighetsförvaltare.
”Jag har alltid pluggat olika saker, men jobbat nästan uteslutande inom samhällsfastigheter”, säger hon.

För fyra år sedan blev hon headhuntad till jobbet som fastighetschef och säkerhetschef på Ersta diakoni. Uppdraget var att leda Ersta fastigheter och vara del av det övergripande ansvaret för bygget av Ersta nya sjukhus, Sveriges enda privatbyggda sjukhus och som ska ta emot sin första patient år 2023.

Hur har hon då haft nytta av Executive MBA-programmet i sitt dagliga jobb?
”Ett exempel är när jag processledde vår nya äldreboendestrategi. Då kunde jag direkt tillämpa modeller som vi fått lära oss under utbildningen. Det är en trygghet att känna till den vetenskapliga grunden i modellerna, att veta vad som är grundat i forskning och vad som är modeflugor.”

Catrin Viksten

Ålder: 49 år.

Gör: Fastighetschef och säkerhetschef på Ersta diakoni.

Familj: Man och två vuxna barn.

Bor: Hus i Nacka utanför Stockholm.

Intressen: Vandra, cykla mountainbike, skulptera och trycka grafik.

Foto: Martina Huber

Catrin Viksten betonar att även arbetsgivaren har daglig nytta av hennes nya kunskaper. Genom att hon får nya verktyg för sitt ledarskap gör hon helt enkelt ett bättre jobb. Hon lyfter fram utbildningens tydliga fokus på hållbarhet som ett exempel på det.
”En aha-upplevelse var när vi fick lära oss om en stor långtidsstudie som genomfördes under 10-15 år på 180 bolag. Studien visade att bolag som jobbar strukturerat med hållbarhet har högre lönsamhet än företag som inte gör det. Det är ett starkt argument för att jobba strategiskt med hållbarhet. Tyvärr ser många företag fortfarande hållbarhetsarbete som en kostnad, men jag tror inte att det längre är möjligt för företag att negligera sambandet mellan hållbarhet och lönsamhet.”

När Catrin Viksten berättar om den inledande hållbarhetskursen som utgör grunden till Executive MBA-programmet på Stockholms Universitet lyser hon upp.
”Den var helt fantastisk! Vi fick hela ramverket kring hållbarhetsfrågor. När föreläsarna till de efterföljande kurserna kom visste de att vi kunde hållbarhet och tog undervisningen från den nivån.”

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Hållbarhet kopplat till ledarskap och affärsutveckling löper som en röd tråd genom hela utbildningen.
”Vi fick lära oss om social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och miljömässig hållbarhet, Allt hänger ihop. Social hållbarhet kan till exempel handla om att företag som arbetar med klottersanering anställer ungdomar i de utsatta områdena istället för att jaga klottrare. Här på Ersta är vi måna om att arbeta med personalen på ett hållbart sätt, så att de mår bra och orkar med sitt jobb.”

Ekonomisk hållbarhet är en förutsättning för att verksamheten ska fungera, vilket gäller inte minst vid bygget av det nya sjukhuset, betonar Catrin Viksten.
”Du måste ha en ekonomi i balans för att kunna göra långsiktiga ekonomiskt nödvändiga investeringar.”

Eftersom fastighetsbranschen är resursslukande finns mycket att göra vad gäller miljömässig hållbarhet.
”Under sjukhusbygget finns miljöfrågorna och energifrågor med hela tiden”, säger hon.

3 tips för bäst Executive MBA-effekt

Catrin Viksten har råd för företag som vill skicka medarbetare på Executive MBA-programmet vid Stockholm Business School, Stockholms universitet:

  • Den ni skickar ska helst ingå i ledningsgruppen för att både företaget och medarbetaren ska få full utdelning av programmet.
  • Se till att personen i fråga verkligen vill gå programmet och är införstådd med vad det innebär.
  • Låt gärna två personer ur ledningsgruppen gå utbildningen samtidigt. Då kan de lättare implementera vad de lärt sig direkt in i ert företag.

Att Catrin Viksten är energisk märker man redan efter en liten stund med henne. Hon tar sig tid för medarbetarna, svarar på frågor, kommer med förslag på lösningar, slänger i sig lite medhavd lunch, svarar i mobilen, går in ett möte. Utan att verka vare sig trött eller stressad.

Men självklart är det tufft med halvtidsstudier ovanpå ett mer än heltidsjobb.
”Det är enormt tidskrävande att hinna med båda”, erkänner hon.
”Ingen har heller sagt att det skulle vara lätt. Ändå är det värt det, inte minst för det kontaktnät man får. Vi är ett trettiotal personer som går utbildningen samtidigt. Vi är i olika branscher och har olika spetskompetenser och lär oss väldigt mycket av varandra.”

Vad har hon då för råd till den som är sugen på att gå samma MBA Executive-utbildning som hon?
”Man måste ha sanktionerat både där hemma och av arbetsgivaren att det handlar om 50 procents studietakt. Du är borta från arbetsplatsen tre dagar i månaden, utöver det har du kvällsföreläsningar och egenstudier. Tack och lov möter jag en väldig förståelse. Men det är klart, lite ökat stresspåslag har jag. Man får lära sig att ta en sak i taget.”

Text: Lotta Byqvist